Politiek & Maatschappij

De ‘Hand van God’ beschermde inheemse Argentijnse gemeenschap

27 november 2020

De toch nog onverwachts overleden Argentijnse stervoetballer Diego Armando Maradona had een voor veel buitenstaanders onbekende activistische en inspirerende kant. Voormalig Greenpeace activist Oscar Soria kijkt in een persoonlijke bijdrage op LinkedIn terug op een prettige samenwerking.

Voor ons Argentijnen was ‘El Diego’ meer dan een legendarische sportheld; hij was een idool. Hij verschafte ons, uit de arbeidersklasse, zo ontzettend veel trots en genoegen. Hij werd het gezicht van Argentinië in het buitenland. Waar ik ook kwam, als ik zei dat ik Argentijn was, riep iedereen stralend: “Oh, Maradona!”

Dankzij de hand van God konden we op aarde van dit voetbalgenie genieten. Hij raakte de levens van velen met zijn fenomenale dribbels, zijn voorbeeld maar ook met zijn scherpe tong. Vijftien jaar geleden was zijn steun voor de inheemse Wichi cruciaal, zowel voor deze Argentijnse inheemse gemeenschap als voor de activiteiten van Greenpeace, dat zich voor hun zaak hard maakte.

Tv-show

De Wichi stonden op het punt om van hun land gezet te worden, want het unieke woud waar ze leefden, in de provincie Salta, zou verwoest worden om plaats te maken voor sojaplantages. We hadden om een onderhoud met de president gevraagd, maar geen antwoord ontvangen. En het uitzettingsbevel gaf ons nog maar een week de tijd.

In die tijd kreeg Diego Maradona een eigen tv-show, getiteld ‘La Noche del 10’ (de nacht van nummer tien, verwijzend naar Maradona’s rugnummer). We hadden de acteur Ricardo Darín aan onze kant, die te gast was bij de eerste aflevering van dit programma. Darín sprak tijdens de uitzending over de dreigende situatie voor de Wichi. Onmiddellijk keek Diego in de camera en richtte zich rechtstreeks tot president Néstor Kirchner met de woorden: “Señor Presidente, doe iets. Anders zullen we opnieuw het bloed van de inheemse bevolking zien vloeien, want dat is wat zal gebeuren als dit verzoek niet ingewilligd wordt.”

De volgende dag al werd de leider van de Wichi ontvangen door president Kirchner en korte tijd later werd hun bos een nationaal park; de Reserva de Pizarro. Bovendien had de ‘Enige Echte’ ons van de milieubeweging geholpen de ogen van de Argentijnen te openen voor de stille verwoesting van onze bossen. Velen zullen daarom dezer dagen tegen hun tranen vechten, net zoals ik doe.

Gracias Diego. Gracias por todo!!!

Oscar Soria’s bericht is enigszins ingekort en bewerkt door de redactie van La Chispa. Een korte Greenpeace video over deze actie is hier te zien.

Bron: LinkedIn, Greenpeace

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This