Politiek & Maatschappij

De ‘Hand van God’ beschermde inheemse Argentijnse gemeenschap

27 november 2020

De toch nog onverwachts overleden Argentijnse stervoetballer Diego Armando Maradona had een voor veel buitenstaanders onbekende activistische en inspirerende kant. Voormalig Greenpeace activist Oscar Soria kijkt in een persoonlijke bijdrage op LinkedIn terug op een prettige samenwerking.

Voor ons Argentijnen was ‘El Diego’ meer dan een legendarische sportheld; hij was een idool. Hij verschafte ons, uit de arbeidersklasse, zo ontzettend veel trots en genoegen. Hij werd het gezicht van Argentinië in het buitenland. Waar ik ook kwam, als ik zei dat ik Argentijn was, riep iedereen stralend: “Oh, Maradona!”

Dankzij de hand van God konden we op aarde van dit voetbalgenie genieten. Hij raakte de levens van velen met zijn fenomenale dribbels, zijn voorbeeld maar ook met zijn scherpe tong. Vijftien jaar geleden was zijn steun voor de inheemse Wichi cruciaal, zowel voor deze Argentijnse inheemse gemeenschap als voor de activiteiten van Greenpeace, dat zich voor hun zaak hard maakte.

Tv-show

De Wichi stonden op het punt om van hun land gezet te worden, want het unieke woud waar ze leefden, in de provincie Salta, zou verwoest worden om plaats te maken voor sojaplantages. We hadden om een onderhoud met de president gevraagd, maar geen antwoord ontvangen. En het uitzettingsbevel gaf ons nog maar een week de tijd.

In die tijd kreeg Diego Maradona een eigen tv-show, getiteld ‘La Noche del 10’ (de nacht van nummer tien, verwijzend naar Maradona’s rugnummer). We hadden de acteur Ricardo Darín aan onze kant, die te gast was bij de eerste aflevering van dit programma. Darín sprak tijdens de uitzending over de dreigende situatie voor de Wichi. Onmiddellijk keek Diego in de camera en richtte zich rechtstreeks tot president Néstor Kirchner met de woorden: “Señor Presidente, doe iets. Anders zullen we opnieuw het bloed van de inheemse bevolking zien vloeien, want dat is wat zal gebeuren als dit verzoek niet ingewilligd wordt.”

De volgende dag al werd de leider van de Wichi ontvangen door president Kirchner en korte tijd later werd hun bos een nationaal park; de Reserva de Pizarro. Bovendien had de ‘Enige Echte’ ons van de milieubeweging geholpen de ogen van de Argentijnen te openen voor de stille verwoesting van onze bossen. Velen zullen daarom dezer dagen tegen hun tranen vechten, net zoals ik doe.

Gracias Diego. Gracias por todo!!!

Oscar Soria’s bericht is enigszins ingekort en bewerkt door de redactie van La Chispa. Een korte Greenpeace video over deze actie is hier te zien.

Bron: LinkedIn, Greenpeace

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This