Politiek & Maatschappij

De ELN-rebellen in Colombia roepen staakt-het-vuren uit wegens het coronavirus

30 maart 2020

Redactie

De linkse rebellengroepering Nationale Bevrijdings Leger (ELN) in Colombia heeft een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd voor een maand vanaf 1 april.

De rebellen zeiden dat het staakt-het-vuren een “humanitair gebaar” was te midden van de pandemie van het coronavirus. Meer dan 700 mensen hebben in het Andesland positief op het virus getest en 10 zijn overleden. De rebellengroepering stond ook open voor het hervatten van de opgeschorte vredesonderhandelingen met de regering.

We verklaren een actief unilateraal staakt-het-vuren voor een maand, van 1 tot 30 april, in een humanitair gebaar van de ELN aan het Colombiaanse volk, dat door het coronavirus wordt verwoest “, luidt de verklaring. Het ELN zei ook dat het vertegenwoordigers van de regering van president Iván Duque wil ontmoeten om een verlenging van het staakt-het-vuren te bespreken.

De rebellen zeiden dat ze geïnspireerd waren om de stap te zetten door de oproep van secretaris-generaal van de VN António Guterres op 23 maart voor “een onmiddellijk wereldwijd staakt-het-vuren in alle uithoeken van de wereld”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noorwegen, een land dat in het verleden als facilitator heeft opgetreden bij vredesbesprekingen in Colombia, was ingenomen met het tijdelijke staakt-het-vuren en noemde het een “belangrijke stap ter ondersteuning van de kwetsbare bevolking en iedereen die strijdt voor vrede.”

Het ELN vecht al meer dan 50 jaar tegen de Colombiaanse staat en eerdere pogingen om een vredesakkoord te sluiten zijn mislukt. In de afgelopen decennia heeft de guerrillagroep, die oorspronkelijk was opgericht om de ongelijke verdeling van land en rijkdom in Colombia te bestrijden, grote landeigenaren en multinationals aangevallen. Het heeft ook herhaaldelijk oliepijpleidingen opgeblazen.

De bolwerken bevinden zich in landelijke gebieden in het noorden en aan de grens met Venezuela. Het ELN is veel kleiner dan de bekendere linkse rebellengroep van Colombia, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc), die in 2016 een vredesakkoord met de regering heeft ondertekend.

Een van de dodelijkste recente aanslagen van het ELN was op een politieacademie in de hoofdstad Bogotá, die in januari 2019 meer dan 20 politiecadetten heeft gedood.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This