De linkse rebellengroepering Nationale Bevrijdings Leger (ELN) in Colombia heeft een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd voor een maand vanaf 1 april.
De rebellen zeiden dat het staakt-het-vuren een “humanitair gebaar” was te midden van de pandemie van het coronavirus. Meer dan 700 mensen hebben in het Andesland positief op het virus getest en 10 zijn overleden. De rebellengroepering stond ook open voor het hervatten van de opgeschorte vredesonderhandelingen met de regering.
We verklaren een actief unilateraal staakt-het-vuren voor een maand, van 1 tot 30 april, in een humanitair gebaar van de ELN aan het Colombiaanse volk, dat door het coronavirus wordt verwoest “, luidt de verklaring. Het ELN zei ook dat het vertegenwoordigers van de regering van president Iván Duque wil ontmoeten om een verlenging van het staakt-het-vuren te bespreken.
De rebellen zeiden dat ze geïnspireerd waren om de stap te zetten door de oproep van secretaris-generaal van de VN António Guterres op 23 maart voor “een onmiddellijk wereldwijd staakt-het-vuren in alle uithoeken van de wereld”.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noorwegen, een land dat in het verleden als facilitator heeft opgetreden bij vredesbesprekingen in Colombia, was ingenomen met het tijdelijke staakt-het-vuren en noemde het een “belangrijke stap ter ondersteuning van de kwetsbare bevolking en iedereen die strijdt voor vrede.”
Het ELN vecht al meer dan 50 jaar tegen de Colombiaanse staat en eerdere pogingen om een vredesakkoord te sluiten zijn mislukt. In de afgelopen decennia heeft de guerrillagroep, die oorspronkelijk was opgericht om de ongelijke verdeling van land en rijkdom in Colombia te bestrijden, grote landeigenaren en multinationals aangevallen. Het heeft ook herhaaldelijk oliepijpleidingen opgeblazen.
De bolwerken bevinden zich in landelijke gebieden in het noorden en aan de grens met Venezuela. Het ELN is veel kleiner dan de bekendere linkse rebellengroep van Colombia, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc), die in 2016 een vredesakkoord met de regering heeft ondertekend.
Een van de dodelijkste recente aanslagen van het ELN was op een politieacademie in de hoofdstad Bogotá, die in januari 2019 meer dan 20 politiecadetten heeft gedood.