Politiek & Maatschappij

De Braziliaanse senaat opent een pandemie-onderzoek, wat de druk op Bolsonaro vergroot

29 april 2021

Redactie

Afgelopen dinsdag is een onderzoek van de Senaat van start gegaan naar de manier waarop de Braziliaanse regering de coronaviruspandemie behandelt. Het veroorzaakt mogelijk kopzorgen bij president Jair Bolsonaro in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar.

Bijna 400.000 mensen zijn omgekomen door COVID-19 in Brazilië, het op een na hoogste dodental ter wereld na de Verenigde Staten. Bolsonaro, een extreemrechtse voormalige legerkapitein, heeft harde kritiek gekregen vanwege zijn langdurige inspanningen om de gevaren van het virus te minimaliseren, maskers te vermijden en onbewezen remedies te pushen.

Het onderzoek staat onder toezicht van senator Renan Calheiros, een ervaren parlementariër en Bolsonaro-criticus die verantwoordelijk is voor het eindrapport. Procedurele beslissingen komen toe aan senator Omar Aziz uit de zwaar getroffen staat Amazonas en de commissievoorzitter en oppositieleider Randolfe Rodrigues als vicepresident.

Het onderzoek zal zich naar verwachting richten op de vertragingen van de overheid bij het verkrijgen van vaccins, inclusief de details van langdurige onderhandelingen met buitenlandse medicijnfabrikanten, en misstappen in Amazonas, waar eind vorig jaar een besmettelijke nieuwe variant opdook.

Afgezien van de nieuwe feiten die aan het licht zijn gekomen, zal het onderzoek waarschijnlijk een politiek spektakel opleveren, in de aanloop naar de beladen presidentsverkiezingen van volgend jaar, waar Bolsonaro vrijwel zeker herverkiezing zal zoeken.

Hoewel het onderzoek zou kunnen bijdragen aan de oproepen tot afzetting van Bolsonaro, zeggen experts dat dit een onwaarschijnlijk resultaat is. In plaats daarvan suggereerden ze dat de regering de schuld zou kunnen afschuiven op de voormalige minister van Volksgezondheid Eduardo Pazuello, die toezicht hield op de chaos in Amazonas en bekritiseerd werd vanwege de trage vaccinonderhandelingen.

Bolsonaro’s vroege pogingen om het onderzoek te ondermijnen, weerspiegelen het potentieel om hem schade te berokkenen. Hij en zijn bondgenoten streefden ernaar om Calheiros uit het onderzoek te laten verwijderen, omdat hij beweerde dat hij niet onpartijdig kon zijn aangezien zijn zoon de gouverneur van de staat Alagoas is, en het onderzoek zal de federale financiering van staatsprogramma’s onderzoeken.

Carla Zambelli, een lid van het lagerhuis en Bolsonaro-bondgenoot, overtuigde maandagavond een rechtbank om Calheiros te blokkeren, maar de beslissing werd later teruggedraaid door een andere federale rechtbank.

Dinsdag zei Calheiros dat hij onpartijdig zou handelen en dat het onderzoek “diepgaand, technisch, gefocust op zijn doelstellingen en gedepolitiseerd” zou zijn. “Het land heeft het recht om te weten wie heeft bijgedragen aan de duizenden doden, en ze moeten worden gestraft”, voegde hij eraan toe.

Hij zei dat hij had voorgesteld om een ​​getuigenverklaring op te nemen van de huidige minister van Volksgezondheid Marcelo Queiroga, evenals zijn voorgangers tijdens de pandemie, waaronder Pazuello.

Reuters

Gerelateerde berichten

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Na een onderbreking van een jaar, met een interim-regering onder de rechts-conservatieve Jeanine Añez, is de linkse partij MAS opnieuw aan de macht in Bolivia. In oktober 2020 behaalde Luis Arce in de eerste verkiezingsronde 55 procent van de stemmen, waarmee hij de nieuwe president werd. Hij erfde een politiek verdeeld land met een kwakkelende economie en een diepe gezondheidscrisis. Hoe heeft hij in het eerste half jaar van zijn presidentschap deze problemen aangepakt?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This