Politiek & Maatschappij

Dag van de (thuis)arbeid in Cuba

1 mei 2020

Net zoals in Nederland Koningsdag vooral thuis gevierd werd, zal in het socialistische Cuba het gebruikelijke vlagvertoon en applaus voor 1 mei, de internationale Dag van de Arbeid, dit jaar vooral thuis moeten plaatsvinden.

Er zal, schrijft Gladys Leidys Ramos in Granma, het partijblad van de Cubaanse Communistische Partij, vast wel weer een eerste mei komen waarop we schouder aan schouder op het asfalt van een plein zullen staan. Maar dit jaar zal ze haar vlag thuis laten wapperen, daar waar ze ook haar trots op haar land en volk moet vieren.

Voor Ramos zal dit de eerste 1 mei viering zijn die ze als arbeider meemaakt. Maar voor haar, net als voor veel andere jonge Cubanen, is de dag nooit ongemerkt voorbij gegaan. Zo heeft ze haar familie altijd gesteund om van 1 mei een echte feestdag te maken, bijvoorbeeld door het advies aan haar moeder die blauwe pet te dragen die zo goed bij haar truitje paste, of door te zorgen dat haar kleine nichtje op tijd wakker was om het feest mee te kunnen maken.

Vandaag, helaas, vereist covid-19 van ons dat ze, met de gezondheid van het vaderland en haar arbeiders in gedachten, afstand houdt. Maar zelfs dit virus kan een duizendvoudige aanwezigheid van mensen en hun omhelzingen niet in de weg staan. De wil van het volk maakt van elk huis een plein. Daar, onder familieleden, eren zij en haar landgenoten de helden van Chicago die meer dan een eeuw geleden hun levens gaven voor hun rechten.

De vlaggen vanaf de balkons, bijdragen op sociale media, meedoen aan de wedstrijden georganiseerd door de Centrale Cubaanse Vakcentrale, die alles zal bijdragen aan de verbeelding die door dit vrije land stroomt, die de Revolutie in ere houdt omdat er vandaag meer pleinen dan ooit zullen zijn. Het huis vertegenwoordigt de trots van een land waar de arbeiders daadwerkelijk bijdragen aan de economie, waar de rijkdommen die hun handen produceren toen goede komen aan het hele volk. Thuis, bij Gladys Leidys Ramos, is ook de solidariteit met de werknemers, boeren en anderen elders, die nog moeten strijden voor de rechten die ze in Cuba al hebben.

Daarom applaudisseren zij en haar buren elke avond voor de gezondheidswerkers en voor al die anderen die het land dienen, en voor hen die het volk van dit almaar groeiende eiland leiden.

Granma

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This