Politiek & Maatschappij

Dag van de Doden in tijden van Covid

2 november 2020

Redactie

Mexico viert vandaag de Dag van de Doden, een van de belangrijkste jaarlijkse festivals van het land. Maar met het aantal coronavirusinfecties dat snel een miljoen nadert en meer dan 91.000 doden met Covid-19, heeft de Dag van de Doden dit jaar een bijzonder karakter  gekregen.

Openbare evenementen zijn afgelast en veel van de traditionele altaren en ceremonies die in het verleden grote menigten trokken, werden gesloten om de verspreiding van het virus te voorkomen. Meestal zelfgemaakt, is een altaar een ruimte die is versierd met bloemen, afbeeldingen van de overledene en andere offers, zoals de favoriete etenswaren en drankjes van de overledene.

President Andrés Manuel López Obrador markeerde de gelegenheid – wanneer Mexicanen overleden dierbaren eren in de overtuiging dat hun ziel terugkeert naar de aarde om bij hen te zijn – door een altaar in te huldigen op de binnenplaats van het Nationaal Paleis. Hij heeft ook drie dagen nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de coronapandemie.

Het altaar in het paleis is gemaakt door twintig inheemse mensen uit verschillende delen van het land en heeft als titel A Flower for Each Soul. Goudsbloemen zijn de traditionele bloemen die worden gebruikt voor de viering van de Dag van de Doden, omdat wordt aangenomen dat hun geur de zielen zal aantrekken om naar het altaar te komen.

BBC World

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This