Politiek & Maatschappij

Cubaanse artsen arriveren in Qatar om Covid-19 te bestrijden

16 april 2020

Redactie

Afgelopen woensdag is de Cubaanse Henry Reeve Internationale Delegatie, bestaand uit ongeveer 200 gezondheidsmedewerkers, aangekomen in Qatar om de corona in de golfstaat te bestrijden.

“Cubaanse artsen zijn uitstekend… We hebben positieve ervaringen met het Cubaanse ziekenhuis”, zei Abdullatif Al Khal, medevoorzitter van het Nationaal Comité voor Pandemische Paraatheid.

Hij voegde daaraan toe dat “Qatar Cuba heeft gevraagd om een aantal artsen en verpleegkundigen te sturen om te helpen in de strijd tegen het virus… Cuba is een vriendelijk land dus hebben ze Qatar hun helpende hand geboden.”

De Henry Reeve Internationale Delegatie is gespecialiseerd in noodsituaties en epidemieën. De delegatie bestaat uit artsen, verplegend personeel en specialisten die lokale zorgsystemen ondersteunen door diensten te verlenen aan patiënten.

Ze werden ontvangen door de directeur van het Cubaanse ziekenhuis dat is gevestigd in Dukhan in Qatar, evenals de Cubaanse ambassadeur en het hoofd van medische diensten voor COVID-19.

Sinds de uitbraak staat Cuba aan de frontlinie in de strijd tegen de pandemie. Het heeft verpleegkundigen en artsen gestuurd naar negentien landen wereldwijd, waaronder Jamaica, Nicaragua, Suriname, Angola en Italië.

“Cuba kent een lange geschiedenis met een diepe en langdurige toewijding aan humanitaire solidariteit met andere landen”, zei Peter Kornbluh, voorzitter van het Cuba Documentatie Project van de George Washington Universiteit.

Telesur

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This