Politiek & Maatschappij

Cuba genoodzaakt tot verbranden oude autobanden om fabrieken te laten draaien

20 februari 2020

Redactie

De Cubaanse overheid heeft een cementfabriek de opdracht gegeven om oude autobanden te verbranden om hun werkzaamheden te kunnen voortzetten en olie te besparen. Het land heeft te maken met flinke tekorten als gevolg van nieuwe Amerikaanse sancties.

President Miguel Díaz-Canel heeft toegezegd dat het cementbedrijf, gevestigd in Cienfuegos, een aanvullende lading oude banden krijgt.

Cuba heeft te kampen met olietekorten sinds september vorig jaar, toen president Donald Trump sancties heeft ingesteld tegen schepen die olie van Venezuela naar het eiland vervoeren.

Washington stelde de sancties in om Havana onder druk te zetten om hun steun voor de Venezolaanse president Nicolás Maduro in te trekken. De Verenigde Staten heeft Juan Guaidó erkend als president van Venezuela.

De Amerikaanse sancties hebben Cuba ertoe gedwongen maatregelen te treffen, zoals bus- en treindiensten in te perken. Ook is de werkdag voor werknemers in de publieke sector verkort. Ossen worden ingezet om machines te trekken paarden worden gebruikt voor het trekken van wagons.

Volgens verklaringen van overheidsmedewerkers verbrandt de fabriek dagelijks ongeveer 130 tot 150 banden, en is het van plan dit op te schroeven naar 400 per dag. Het moet het olieverbruik met 5 procent verminderen.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This