Politiek & Maatschappij

Cuba genoodzaakt tot verbranden oude autobanden om fabrieken te laten draaien

20 februari 2020

Redactie

De Cubaanse overheid heeft een cementfabriek de opdracht gegeven om oude autobanden te verbranden om hun werkzaamheden te kunnen voortzetten en olie te besparen. Het land heeft te maken met flinke tekorten als gevolg van nieuwe Amerikaanse sancties.

President Miguel Díaz-Canel heeft toegezegd dat het cementbedrijf, gevestigd in Cienfuegos, een aanvullende lading oude banden krijgt.

Cuba heeft te kampen met olietekorten sinds september vorig jaar, toen president Donald Trump sancties heeft ingesteld tegen schepen die olie van Venezuela naar het eiland vervoeren.

Washington stelde de sancties in om Havana onder druk te zetten om hun steun voor de Venezolaanse president Nicolás Maduro in te trekken. De Verenigde Staten heeft Juan Guaidó erkend als president van Venezuela.

De Amerikaanse sancties hebben Cuba ertoe gedwongen maatregelen te treffen, zoals bus- en treindiensten in te perken. Ook is de werkdag voor werknemers in de publieke sector verkort. Ossen worden ingezet om machines te trekken paarden worden gebruikt voor het trekken van wagons.

Volgens verklaringen van overheidsmedewerkers verbrandt de fabriek dagelijks ongeveer 130 tot 150 banden, en is het van plan dit op te schroeven naar 400 per dag. Het moet het olieverbruik met 5 procent verminderen.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This