Politiek & Maatschappij

Crisis in Venezuela: twee parlementariërs claimen de rol van voorzitter

7 januari 2020

De door de VS gesteunde oppositieleider Juan Guaidó en rivaal Luís Parra (foto) beweerden afgelopen zondag allebei voorzitter van het parlement, de Nationale Assemblee, te zijn. Guaidó, die ernaar streefde om opnieuw te worden gekozen, werd door nationale bewakers verhinderd het parlement in te gaan. Beelden toonden hem toen hij probeerde een ijzeren hek over te klimmen om het parlementsgebouw binnen te komen.

Hoe is het zo ver gekomen?

In januari van het vorige jaar verklaarde Guaidó zichzelf tot interim-president van Venezuela – een stap die snel werd ondersteund door bijna 60 landen, waaronder de VS en het VK en ook Nederland – na betwisting van de herverkiezing van president Nicolás Maduro in 2018.

Zijn positie als voorzitter van de door de oppositie geleide Nationale Vergadering was de basis van zijn claim om het legitieme staatshoofd van Venezuela te zijn. Maar na een jaar van mislukte pogingen om president Maduro te verdrijven, worstelt hij met het handhaven van eenheid onder de oppositie.

Maduro heeft ondertussen zijn positie gehandhaafd, ondanks intense binnenlandse en internationale druk, grotendeels dankzij de steun van het Venezolaanse leger. Zondag steunde hij snel Luís Parra, een voormalige bondgenoot van Guaidó. Hij zei dat Guaidó “door de stemmen van zijn eigen oppositie uit de Nationale Vergadering was getrapt”.

De staatsomroepen beschreven later Parra als nieuwe voorzitter van het parlement. De wijze  van de stemming werd veroordeeld door de VS, de EU en verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Voor de stemming had Guaidó de regering ervan beschuldigd zijn herverkiezing te dwarsbomen door politici om te kopen en te intimideren. Parra vertelde de staatstelevisie echter dat de zitting sessie zonder Guaidó was geopend, omdat hij niet was aangekomen.

Waarom claimt Guaidó de overwinning?

Guaidó zei dat alleen pro-regeringspolitici en afgevaardigden van de oppositie die kritiek op hem hadden, het parlement mochten binnengaan waar de stemming was gepland. Ook zei hij dat veiligheidstroepen barricades hadden opgeworpen in het centrum van hoofdstad Caracas.

Nadat hem de toegang tot de Nationale Vergadering was ontzegd, hield Guaidó een geïmproviseerde parlementaire zitting in de kantoren van El Nacional, een krant van de  oppositie. Parlementariërs van de oppositie waren aanwezig en stemden om hem als voorzitter  te kiezen. Hun telling zei dat 100 van de 167 wetgevers van het parlement in zijn voordeel hadden gestemd. Guaidó legde ter plaatse een eed af. De VS, die Guaidó erkennen als de legitieme leider van Venezuela, hebben hem gefeliciteerd.

“Ik feliciteer Juan Guaidó met zijn herverkiezing als voorzitter van de Venezolaanse Nationale Vergadering en veroordeel de mislukte inspanningen van het voormalige Maduro-regime om de wil van de democratisch gekozen Nationale Vergadering te ontkennen”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. “De Verenigde Staten en 57 andere landen blijven hem beschouwen als de legitieme leider van de Nationale Vergadering en dus de legitieme interim-president van Venezuela.”

In december had Guaidó beloofd onderzoek te doen naar vermeend wangedrag door politici van de Nationale Vergadering, onder wie Juan Parra, wegens het ten onrechte pleiten voor een zakenman die banden heeft met de regering van president Maduro.

Mercopress, BBC World News

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This