Politiek & Maatschappij

Crisis in Venezuela: twee parlementariërs claimen de rol van voorzitter

7 januari 2020

De door de VS gesteunde oppositieleider Juan Guaidó en rivaal Luís Parra (foto) beweerden afgelopen zondag allebei voorzitter van het parlement, de Nationale Assemblee, te zijn. Guaidó, die ernaar streefde om opnieuw te worden gekozen, werd door nationale bewakers verhinderd het parlement in te gaan. Beelden toonden hem toen hij probeerde een ijzeren hek over te klimmen om het parlementsgebouw binnen te komen.

Hoe is het zo ver gekomen?

In januari van het vorige jaar verklaarde Guaidó zichzelf tot interim-president van Venezuela – een stap die snel werd ondersteund door bijna 60 landen, waaronder de VS en het VK en ook Nederland – na betwisting van de herverkiezing van president Nicolás Maduro in 2018.

Zijn positie als voorzitter van de door de oppositie geleide Nationale Vergadering was de basis van zijn claim om het legitieme staatshoofd van Venezuela te zijn. Maar na een jaar van mislukte pogingen om president Maduro te verdrijven, worstelt hij met het handhaven van eenheid onder de oppositie.

Maduro heeft ondertussen zijn positie gehandhaafd, ondanks intense binnenlandse en internationale druk, grotendeels dankzij de steun van het Venezolaanse leger. Zondag steunde hij snel Luís Parra, een voormalige bondgenoot van Guaidó. Hij zei dat Guaidó “door de stemmen van zijn eigen oppositie uit de Nationale Vergadering was getrapt”.

De staatsomroepen beschreven later Parra als nieuwe voorzitter van het parlement. De wijze  van de stemming werd veroordeeld door de VS, de EU en verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Voor de stemming had Guaidó de regering ervan beschuldigd zijn herverkiezing te dwarsbomen door politici om te kopen en te intimideren. Parra vertelde de staatstelevisie echter dat de zitting sessie zonder Guaidó was geopend, omdat hij niet was aangekomen.

Waarom claimt Guaidó de overwinning?

Guaidó zei dat alleen pro-regeringspolitici en afgevaardigden van de oppositie die kritiek op hem hadden, het parlement mochten binnengaan waar de stemming was gepland. Ook zei hij dat veiligheidstroepen barricades hadden opgeworpen in het centrum van hoofdstad Caracas.

Nadat hem de toegang tot de Nationale Vergadering was ontzegd, hield Guaidó een geïmproviseerde parlementaire zitting in de kantoren van El Nacional, een krant van de  oppositie. Parlementariërs van de oppositie waren aanwezig en stemden om hem als voorzitter  te kiezen. Hun telling zei dat 100 van de 167 wetgevers van het parlement in zijn voordeel hadden gestemd. Guaidó legde ter plaatse een eed af. De VS, die Guaidó erkennen als de legitieme leider van Venezuela, hebben hem gefeliciteerd.

“Ik feliciteer Juan Guaidó met zijn herverkiezing als voorzitter van de Venezolaanse Nationale Vergadering en veroordeel de mislukte inspanningen van het voormalige Maduro-regime om de wil van de democratisch gekozen Nationale Vergadering te ontkennen”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. “De Verenigde Staten en 57 andere landen blijven hem beschouwen als de legitieme leider van de Nationale Vergadering en dus de legitieme interim-president van Venezuela.”

In december had Guaidó beloofd onderzoek te doen naar vermeend wangedrag door politici van de Nationale Vergadering, onder wie Juan Parra, wegens het ten onrechte pleiten voor een zakenman die banden heeft met de regering van president Maduro.

Mercopress, BBC World News

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This