Politiek & Maatschappij

Covid-19 raakt Mexico ook aan de top

29 januari 2021

Mexico is het land met op drie na het hoogste aantal covid-19 slachtoffers. In alle lagen van de bevolking vallen slachtoffers. En haar vaccinatieprogramma is tot stilstand gekomen.

Op straat is het duidelijk dat Mexico in de greep is van een ernstige crisis. Overal staan mensen in de rij om zuurstoftanks te laten bijvullen. Sirenes van af en aan rijdende ambulances zijn te horen. Tot diep in de nacht stoten de schoorstenen van crematoria rook uit. En de mortuaria liggen vol. Daar bovenop kwam het nieuws dat drie van de machtigste mannen van het land ook getroffen zijn door het covid-19 virus.

President Andrés Manuel López Obrador meldde zondag 24 januari zelf dat hij positief getest was op het virus en dat hij “met milde symptomen” in thuisisolatie zat.

De volgende dag bleek de rijkste man van het land, de tachtigjarige telecommunicatiemiljardair Carlos Slim, met covid-19 in het ziekenhuis opgenomen te zijn.

En ook de top van de katholieke kerk in Mexico was niet immuun voor de ziekte met de opname van de 78-jarige voormalige aartsbisschop kardinaal Norberto Rivera Carrera op de intensive careafdeling van een ziekenhuis. Hij zou inmiddels de laatste sacramenten al ontvangen hebben.

Volgens officiële cijfers telt het land honderdvijftigduizend covid-doden, het op drie na hoogste aantal ter wereld, met een recente snelle stijging. De werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk hoger gezien de oversterfte van niet minder dan 274.486 mensen over 2020. De oorzaak van de recente hogere cijfers ligt volgens gezondheidsautoriteiten bij de familiefeesten tijdens de feestdagen toen mensen zich massaal niet aan de regels hielden.

De regering van president López heeft veel kritiek gekregen op de halfhartige aanpak van de pandemie in het land, en ook hijzelf hield zich in het openbaar vaak niet aan de regels.

Ondertussen is het ambitieuze Mexicaanse vaccinatieprogramma grotendeels gestaakt, toen in de derde week van januari bleek dat het land slechts 766.350 doses vaccin ontvangen had van Pfizer-BioNTech. Eind januari had de producent het dubbele aantal moeten leveren, maar dat aantal kon niet gehaald worden vanwege een herstructurering van een van Pfizer-BioNTech’s fabrieken in Europa. Als dat achter de rug is, aldus het bedrijf, kan de productie zelfs verhoogd worden.

Mexicaanse autoriteiten gaan er van uit dat het vaccineren vanaf 15 februari hervat kan worden.

Bron: Los Angeles Times

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This