Politiek & Maatschappij

Covid-19 raakt Mexico ook aan de top

29 januari 2021

Mexico is het land met op drie na het hoogste aantal covid-19 slachtoffers. In alle lagen van de bevolking vallen slachtoffers. En haar vaccinatieprogramma is tot stilstand gekomen.

Op straat is het duidelijk dat Mexico in de greep is van een ernstige crisis. Overal staan mensen in de rij om zuurstoftanks te laten bijvullen. Sirenes van af en aan rijdende ambulances zijn te horen. Tot diep in de nacht stoten de schoorstenen van crematoria rook uit. En de mortuaria liggen vol. Daar bovenop kwam het nieuws dat drie van de machtigste mannen van het land ook getroffen zijn door het covid-19 virus.

President Andrés Manuel López Obrador meldde zondag 24 januari zelf dat hij positief getest was op het virus en dat hij “met milde symptomen” in thuisisolatie zat.

De volgende dag bleek de rijkste man van het land, de tachtigjarige telecommunicatiemiljardair Carlos Slim, met covid-19 in het ziekenhuis opgenomen te zijn.

En ook de top van de katholieke kerk in Mexico was niet immuun voor de ziekte met de opname van de 78-jarige voormalige aartsbisschop kardinaal Norberto Rivera Carrera op de intensive careafdeling van een ziekenhuis. Hij zou inmiddels de laatste sacramenten al ontvangen hebben.

Volgens officiële cijfers telt het land honderdvijftigduizend covid-doden, het op drie na hoogste aantal ter wereld, met een recente snelle stijging. De werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk hoger gezien de oversterfte van niet minder dan 274.486 mensen over 2020. De oorzaak van de recente hogere cijfers ligt volgens gezondheidsautoriteiten bij de familiefeesten tijdens de feestdagen toen mensen zich massaal niet aan de regels hielden.

De regering van president López heeft veel kritiek gekregen op de halfhartige aanpak van de pandemie in het land, en ook hijzelf hield zich in het openbaar vaak niet aan de regels.

Ondertussen is het ambitieuze Mexicaanse vaccinatieprogramma grotendeels gestaakt, toen in de derde week van januari bleek dat het land slechts 766.350 doses vaccin ontvangen had van Pfizer-BioNTech. Eind januari had de producent het dubbele aantal moeten leveren, maar dat aantal kon niet gehaald worden vanwege een herstructurering van een van Pfizer-BioNTech’s fabrieken in Europa. Als dat achter de rug is, aldus het bedrijf, kan de productie zelfs verhoogd worden.

Mexicaanse autoriteiten gaan er van uit dat het vaccineren vanaf 15 februari hervat kan worden.

Bron: Los Angeles Times

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This