De eerste homohuwelijken hebben plaatsgevonden in Costa Rica, het eerste Midden-Amerikaanse land dat zijn huwelijkswetgeving heeft gelijkgetrokken. Een lesbisch koppel was de eerste die de trouwbelofte aflegde tijdens een ceremonie die plaatsvond vlak nadat de nieuwe wet om middernacht van kracht werd. De bruiloft werd op de nationale televisie vertoond.
President Carlos Alvarado zei dat de wetswijziging ertoe leidde dat Costa Rica nu de rechten erkende die lesbiennes en homo’s altijd hadden verdiend. Hij tweette dat “empathie en liefde van nu af aan de leidende principes zouden moeten zijn die ons in staat zullen stellen verder te gaan en een land te bouwen waar ruimte is voor iedereen”.
De eerste huwelijksceremonie van hetzelfde geslacht werd uitgezonden als hoogtepunt van een drie uur durend programma waarin de gelijkheid van het huwelijk werd gevierd. Deze gelijkheid kwam tot stand nadat het constitutionele hof in augustus 2018 had verklaard dat een verbod op huwelijken van hetzelfde geslacht ongrondwettelijk en discriminerend was. De rechtbank gaf het parlement van Costa Rica 18 maanden de tijd om de wet te wijzigen.
Enrique Sánchez, het eerste openlijk homoseksuele parlementslid van Costa Rica, was verheugd over de verandering en prees degenen die jarenlang lobbyden voor het opheffen van het homohuwelijkverbod. “Met hun ervaring en hun strijd hebben ze geholpen een samenleving op te bouwen waar geen tweederangs families of tweederangs mensen zijn”, zei hij tegen persbureau Reuters.
Het homohuwelijk is al mogelijk in Argentinië, Brazilië, Colombia, Ecuador, Uruguay en sommige delen van Mexico, maar Costa Rica is het eerste land in Midden-Amerika dat dit toestaat. Sommige religieuze groeperingen waren tegen het homohuwelijk en meer dan twintig parlementariërs probeerden de wetswijziging uit te stellen.