Politiek & Maatschappij

Costa Rica viert de eerste bruiloften van hetzelfde geslacht

26 mei 2020

Redactie

De eerste homohuwelijken hebben plaatsgevonden in Costa Rica, het eerste Midden-Amerikaanse land dat zijn huwelijkswetgeving heeft gelijkgetrokken. Een lesbisch koppel was de eerste die de trouwbelofte aflegde tijdens een ceremonie die plaatsvond vlak nadat de nieuwe wet om middernacht van kracht werd. De bruiloft werd op de nationale televisie vertoond.

President Carlos Alvarado zei dat de wetswijziging ertoe leidde dat Costa Rica nu de rechten erkende die lesbiennes en homo’s altijd hadden verdiend. Hij tweette dat “empathie en liefde van nu af aan de leidende principes zouden moeten zijn die ons in staat zullen stellen verder te gaan en een land te bouwen waar ruimte is voor iedereen”.

De eerste huwelijksceremonie van hetzelfde geslacht werd uitgezonden als hoogtepunt van een drie uur durend programma waarin de gelijkheid van het huwelijk werd gevierd. Deze  gelijkheid kwam tot stand nadat het constitutionele hof in augustus 2018 had verklaard dat een verbod op huwelijken van hetzelfde geslacht ongrondwettelijk en discriminerend was. De rechtbank gaf het parlement van Costa Rica 18 maanden de tijd om de wet te wijzigen.

Enrique Sánchez, het eerste openlijk homoseksuele parlementslid van Costa Rica, was verheugd over de verandering en prees degenen die jarenlang lobbyden voor het opheffen van het homohuwelijkverbod. “Met hun ervaring en hun strijd hebben ze geholpen een samenleving op te bouwen waar geen tweederangs families of tweederangs mensen zijn”, zei hij tegen persbureau Reuters.

Het homohuwelijk is al mogelijk in Argentinië, Brazilië, Colombia, Ecuador, Uruguay en sommige delen van Mexico, maar Costa Rica is het eerste land in Midden-Amerika dat dit toestaat. Sommige religieuze groeperingen waren tegen het homohuwelijk en meer dan twintig parlementariërs probeerden de wetswijziging uit te stellen.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This