Politiek & Maatschappij

Costa Rica viert de eerste bruiloften van hetzelfde geslacht

26 mei 2020

Redactie

De eerste homohuwelijken hebben plaatsgevonden in Costa Rica, het eerste Midden-Amerikaanse land dat zijn huwelijkswetgeving heeft gelijkgetrokken. Een lesbisch koppel was de eerste die de trouwbelofte aflegde tijdens een ceremonie die plaatsvond vlak nadat de nieuwe wet om middernacht van kracht werd. De bruiloft werd op de nationale televisie vertoond.

President Carlos Alvarado zei dat de wetswijziging ertoe leidde dat Costa Rica nu de rechten erkende die lesbiennes en homo’s altijd hadden verdiend. Hij tweette dat “empathie en liefde van nu af aan de leidende principes zouden moeten zijn die ons in staat zullen stellen verder te gaan en een land te bouwen waar ruimte is voor iedereen”.

De eerste huwelijksceremonie van hetzelfde geslacht werd uitgezonden als hoogtepunt van een drie uur durend programma waarin de gelijkheid van het huwelijk werd gevierd. Deze  gelijkheid kwam tot stand nadat het constitutionele hof in augustus 2018 had verklaard dat een verbod op huwelijken van hetzelfde geslacht ongrondwettelijk en discriminerend was. De rechtbank gaf het parlement van Costa Rica 18 maanden de tijd om de wet te wijzigen.

Enrique Sánchez, het eerste openlijk homoseksuele parlementslid van Costa Rica, was verheugd over de verandering en prees degenen die jarenlang lobbyden voor het opheffen van het homohuwelijkverbod. “Met hun ervaring en hun strijd hebben ze geholpen een samenleving op te bouwen waar geen tweederangs families of tweederangs mensen zijn”, zei hij tegen persbureau Reuters.

Het homohuwelijk is al mogelijk in Argentinië, Brazilië, Colombia, Ecuador, Uruguay en sommige delen van Mexico, maar Costa Rica is het eerste land in Midden-Amerika dat dit toestaat. Sommige religieuze groeperingen waren tegen het homohuwelijk en meer dan twintig parlementariërs probeerden de wetswijziging uit te stellen.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This