Politiek & Maatschappij

Costa Rica: inheemse leider beschoten in strijd om landrechten

19 februari 2020

Redactie

Costa Rica: inheemse leider beschoten in strijd om landrechten

Te midden van het geweld in andere Midden-Amerikaanse landen staat Costa Rica bekend als een oase van vrede en rust. In combinatie met een prachtige en gevarieerde natuur trekt dit land jaarlijks miljoenen toeristen, onder wie ook veel Nederlanders.

Dat niet alles zo vredig is als het lijkt, laat de toenemende strijd om grond zien. De inheemse bevolking, onder wie de Bribri in Saltire ten zuiden van hoofdstad Costa Rica, verzet zich tegen het groeiend aantal mestiezen dat zich illegaal vestigt op land dat traditioneel eigendom is van de oorspronkelijke bevolking. In toenemende mate grijpen de bezetters hierbij naar wapens, met het gevolg dat er doden en gewonden vallen, zonder dat er door de overheid wordt ingegrepen.

Eerder deze maand werd Mainor Ortiz Delgado, de 29-jarige leider van de Bribri, beschoten en hij raakte gewond aan zijn been. Het was al de derde keer in korte tijd dat Ortiz beschoten werd, steeds door leden van dezelfde mestiezenfamilie. Al enkele jaren geleden heeft de Inter-Amerikaanse Mensenrechten Commissie de regering van Costa Rica opgeroepen de Bribri en hun buren, de Brörán, te beschermen, maar het geweld gaat door zonder dat de staat actie onderneemt. “De staat heeft zijn plicht om in te grijpen verzaakt en heeft deze inheemse volkeren in de steek gelaten bij hun zoektocht naar recht binnen een rechtssysteem dat hen ook al teleurstelt”, zegt Vanessa Jiménez, advocaat van de niet-gouvernementele organisatie Forrest People Programme, die met inheemse gemeenschappen werkt. Ze vertelde The Guardian dat de heersende straffeloosheid macht geeft aan degenen die de Bribri en Brörán iets aan doen.

Costa Rica telt acht inheemse volkeren die met ongeveer 105.000 mensen (volgens de meest recente volkstelling) zo’n 2,4 procent van de totale bevolking uitmaken.

The Guardian

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This