Politiek & Maatschappij

Costa Rica: inheemse leider beschoten in strijd om landrechten

19 februari 2020

Redactie

Costa Rica: inheemse leider beschoten in strijd om landrechten

Te midden van het geweld in andere Midden-Amerikaanse landen staat Costa Rica bekend als een oase van vrede en rust. In combinatie met een prachtige en gevarieerde natuur trekt dit land jaarlijks miljoenen toeristen, onder wie ook veel Nederlanders.

Dat niet alles zo vredig is als het lijkt, laat de toenemende strijd om grond zien. De inheemse bevolking, onder wie de Bribri in Saltire ten zuiden van hoofdstad Costa Rica, verzet zich tegen het groeiend aantal mestiezen dat zich illegaal vestigt op land dat traditioneel eigendom is van de oorspronkelijke bevolking. In toenemende mate grijpen de bezetters hierbij naar wapens, met het gevolg dat er doden en gewonden vallen, zonder dat er door de overheid wordt ingegrepen.

Eerder deze maand werd Mainor Ortiz Delgado, de 29-jarige leider van de Bribri, beschoten en hij raakte gewond aan zijn been. Het was al de derde keer in korte tijd dat Ortiz beschoten werd, steeds door leden van dezelfde mestiezenfamilie. Al enkele jaren geleden heeft de Inter-Amerikaanse Mensenrechten Commissie de regering van Costa Rica opgeroepen de Bribri en hun buren, de Brörán, te beschermen, maar het geweld gaat door zonder dat de staat actie onderneemt. “De staat heeft zijn plicht om in te grijpen verzaakt en heeft deze inheemse volkeren in de steek gelaten bij hun zoektocht naar recht binnen een rechtssysteem dat hen ook al teleurstelt”, zegt Vanessa Jiménez, advocaat van de niet-gouvernementele organisatie Forrest People Programme, die met inheemse gemeenschappen werkt. Ze vertelde The Guardian dat de heersende straffeloosheid macht geeft aan degenen die de Bribri en Brörán iets aan doen.

Costa Rica telt acht inheemse volkeren die met ongeveer 105.000 mensen (volgens de meest recente volkstelling) zo’n 2,4 procent van de totale bevolking uitmaken.

The Guardian

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This