Politiek & Maatschappij

Correa, ex-president van Ecuador, bij verstek veroordeeld wegens corruptie

9 april 2020

Redactie

Een hoge rechtbank in Ecuador heeft de voormalige linkse president van het land, Rafael Correa, veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens corruptie. Correa was 10 jaar aan de macht tot 2017, toen hij in ballingschap ging in België. Hij ontkent enig wangedrag.

De rechtbank oordeelde dat hij en 19 andere beklaagden schuldig waren aan het accepteren van 7,5 miljoen dollar aan smeergeld van particuliere bedrijven in ruil voor staatscontracten. De veroordeelden werden ook 25 jaar lang uitgesloten van elke politieke rol. Onder hen is Correa’s voormalige vicepresident Jorge Glas, die al een gevangenisstraf van zes jaar uitzit wegens het aannemen van steekpenningen van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht.

Correa tweette een smalend antwoord op de uitspraak van de nationale rechtbank, waartegen nog steeds beroep kan worden aangetekend. “Nou, dit was wat ze zochten: gerechtigheid manipuleren om te krijgen wat ze nooit via de stembus konden krijgen. Met mij gaat het goed. Ik maak me zorgen over mijn collega’s. We zullen zeker op internationaal niveau winnen, want dit is allemaal belachelijk, maar het duurt jaren”, zei hij.

De regeringsperiode van Correa werd gekenmerkt door grootschalige uitgaven voor sociale welvaart en infrastructuurprojecten, evenals wanbetaling van buitenlandse leningen en spanningen met de Verenigde Staten.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This