Politiek & Maatschappij

Correa, ex-president van Ecuador, bij verstek veroordeeld wegens corruptie

9 april 2020

Redactie

Een hoge rechtbank in Ecuador heeft de voormalige linkse president van het land, Rafael Correa, veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens corruptie. Correa was 10 jaar aan de macht tot 2017, toen hij in ballingschap ging in België. Hij ontkent enig wangedrag.

De rechtbank oordeelde dat hij en 19 andere beklaagden schuldig waren aan het accepteren van 7,5 miljoen dollar aan smeergeld van particuliere bedrijven in ruil voor staatscontracten. De veroordeelden werden ook 25 jaar lang uitgesloten van elke politieke rol. Onder hen is Correa’s voormalige vicepresident Jorge Glas, die al een gevangenisstraf van zes jaar uitzit wegens het aannemen van steekpenningen van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht.

Correa tweette een smalend antwoord op de uitspraak van de nationale rechtbank, waartegen nog steeds beroep kan worden aangetekend. “Nou, dit was wat ze zochten: gerechtigheid manipuleren om te krijgen wat ze nooit via de stembus konden krijgen. Met mij gaat het goed. Ik maak me zorgen over mijn collega’s. We zullen zeker op internationaal niveau winnen, want dit is allemaal belachelijk, maar het duurt jaren”, zei hij.

De regeringsperiode van Correa werd gekenmerkt door grootschalige uitgaven voor sociale welvaart en infrastructuurprojecten, evenals wanbetaling van buitenlandse leningen en spanningen met de Verenigde Staten.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This