Politiek & Maatschappij

Coronavirus-speurhonden op de internationale luchthaven van Santiago de Chile

24 december 2020

Redactie

Op de internationale luchthaven van Santiago in Chili, hebben honden de taak om passagiers op te sporen die besmet zijn met COVID-19. Een team van golden retrievers en labradors gaat zitten als ze het virus ruiken en iets lekkers krijgen. De honden hebben groene ‘biodetector’- jasjes met een rood kruis.

Speurhonden zijn vooral bekend vanwege het vinden van medicijnen en explosieven, maar zijn ook getraind om malaria, kanker en de ziekte van Parkinson op te sporen.

Honden die zijn getraind om het nieuwe coronavirus te detecteren, zijn al begonnen met het opsporen van passagiersmonsters op luchthavens in de Verenigde Arabische Emiraten en Finland.

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat honden geïnfecteerde individuen kunnen identificeren met een nauwkeurigheid van 85% tot 100% en een infectie kunnen uitsluiten met een nauwkeurigheid van 92% tot 99%.

De Chileense Carabineros-politie heeft de honden getraind en inspecteur-generaal Estebán Díaz zei dat honden meer dan 3 miljoen reukreceptoren hebben, 50 keer meer dan mensen, en daardoor dus in een unieke positie zijn om het coronavirus te helpen bestrijden.

Infecties in Chili zijn ver verwijderd van een piek in juni, maar beginnen weer toe te nemen met gemiddeld ongeveer 2.000 nieuwe gevallen per dag. Chili heeft in totaal 589.189 bevestigde gevallen en 16.217 sterfgevallen als gevolg van de ziekte.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This