Politiek & Maatschappij

Coronapandemie bereikt tientallen inheemse groepen

18 mei 2020

Redactie

De pandemie van het coronavirus heeft 38 inheemse groepen in Brazilië getroffen, waardoor de angst toeneemt voor bevolkingsgroepen die in het verleden zijn gedecimeerd door ziekten van buitenaf. “Het virus bereikt met angstaanjagende snelheid inheemse gebieden in heel Brazilië”, zei de Braziliaanse Vereniging van Inheemse Volkeren (APIB) afgelopen vrijdag in een verklaring.

Een enquête van APIB vond 446 gevallen van het coronavirus en 92 sterfgevallen onder de getroffen groepen, voornamelijk in de Braziliaanse Amazone. Het grimmige nieuws kwam een dag nadat de inheemse gemeenschap van Parque das Tribos, buiten de stad Manaus in het noorden van de deelstaat Amazonas, een begrafenis had gehouden voor haar chef, Messias Kokama, die stierf aan COVID-19. Kokama, die 53 was, werd begraven in een gesloten kist die in plastic was gewikkeld om verspreiding van het virus te voorkomen.

De mensenrechtengroep Survival International zei dat de pandemie ook een opening creëerde voor illegale mijnwerkers en houthakkers om inbreuk te maken op inheemse grondgebieden. “Veel van deze gebieden worden binnengevallen, met de steun van een regering die de inheemse volkeren van het land volledig wil vernietigen en dat niet probeert verbergen”, zei de organisatie. Het bekritiseerde de extreemrechtse president Jair Bolsonaro voor zijn streven om beschermde inheemse landen open te stellen voor landbouw en mijnbouw.

De Colombiaanse president Ivan Duque zei afgelopen vrijdag dat Brazilië meer troepen naar zijn grens met Colombia in het Amazoneregenwoud zou sturen om de stijgende COVID-19-infecties daar tegen te gaan. De twee landen zullen ook informatie over de pandemie delen en proberen de gezondheidsmaatregelen te coördineren, zei de president nadat de ministers vrijdag bilaterale gesprekken hadden gevoerd. Ondertussen is een quarantaine in werking getreden in het Colombiaanse departement Amazonas met ongeveer 77.000 inwoners, waar 1.003 coronavirusinfecties zijn geregistreerd. Dat is het grootste aantal per 100.000 inwoners van heel Colombia. Minstens 30 mensen zijn omgekomen.

Infecties in de grensgebieden van Amazonië in Colombia, Brazilië en Peru kunnen volgens omroep Caracol oplopen tot meer dan 20.000. De hoofdstad van Amazonas, Leticia, is alleen bereikbaar via de lucht en de rivier en is economisch afhankelijk van de handel met Brazilië en Peru, waarvan de grenzen zonder enige vorm van controle kunnen worden overschreden. Colombia heeft nu de grens gesloten, zei burgemeester Jorge Mendoza van de stad.

Vóór de onderhandelingen met Brazilië waren Colombia en Peru al overeengekomen om een ministerieel comité op te richten dat tot taak had een actieplan op te stellen, gezondheidsmaatregelen te coördineren en informatie uit te wisselen over behandelingen in het grensgebied. De snelle toename van infecties in het verarmde Amazonas was voor de regering aanleiding deze tot het einde van de maand in quarantaine te plaatsen.

Het ziekenhuis en de kliniek in Leticia staan op het punt in te storten en Amazonas heeft geen intensive care faciliteiten. De begraafplaats in Leticia heeft geen ruimte meer en de lokale autoriteiten zijn van plan er nog een aan te leggen, meldde Caracol.

Het nieuwe coronavirus heeft vooral de inheemse bevolking getroffen, van wie velen in overvolle huizen wonen in gebieden zonder gezondheidsvoorzieningen die moeilijk te bereiken zijn.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

De economische agenda van de Mexicaanse President Andrés Manuel Lopéz Obrador

De economische agenda van de Mexicaanse President Andrés Manuel Lopéz Obrador

Op 1 juli 2020 was het precies twee jaar geleden dat Andrés Manuel López Obrador (AMLO) met een duidelijk linkse agenda tot president van Mexico gekozen werd. Bij zijn inauguratie op 1 december 2018 waren velen bereid deze zelfbenoemde ‘politieke outsider’ een kans te geven. Wat is er sindsdien terecht gekomen van zijn beloftes een einde te maken aan het drugsgeweld dat het land al jaren in zijn greep houdt en van economische voorspoed voor de bevolking door middel van een “Vierde Transformatie” waarmee corruptie en inkomensongelijkheid bestreden zou worden? En hoe is het anderhalf jaar later gesteld met zijn plannen om door middel van overheidsinvesteringen nationale economische onafhankelijkheid te generen? Hoewel dalend, blijven AMLO’s waarderingscijfers onveranderd hoog.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This