Politiek & Maatschappij

Wapenplan bij meeste Brazilianen niet welkom

16 juli 2019

Wapenplan bij meeste Brazilianen niet welkom

Het voorstel van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de huidige wetgeving te wijzigen om de voorschriften voor het bezit van wapens te versoepelen, wordt door de meeste burgers niet bevoordeeld, zo bleek vrijdag uit een onderzoek dat afgelopen vrijdag door opiniepeiling Datafolha Institute werd gepubliceerd. De controveriële president kreeg deze week nog meer kritiek toen hij zijn plan aankondigde om zijn zoon als ambassadeur in de Verenigde Staten te benoemen.

Datafolha is tot de conclusie gekomen dat 70 procent Brazilianen de poging om de aanschaf van vuurwapens te vereenvoudigen afwijst, terwijl 28 procent het eens is met de voorgestelde wijzigingen.

Sinds Bolsonaro in januari aantrad, heeft hij eerst geprobeerd de regels te wijzigen door middel van een decreet dat delen bevatte die als illegaal werden beschouwd. Daarna stuurde Bolsonaro zelf een wetsvoorstel naar het parlement. Daarover moet nog worden gestemd.

Bolsonaro staat ook onder zware kritiek voor zijn plan om zijn zoon, federale afgevaardigde Eduardo Bolsonaro, te noemen om de Braziliaanse ambassade in Washington te leiden. “Ik denk dat hij een goede benoeming zou kunnen zijn en de zaken in Washington perfect zou kunnen behandelen”, zei de president. “We hebben dit vorig jaar overwogen en de voor- en nadelen geanalyseerd.”

De benoeming moet worden goedgekeurd door de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen voordat ze ter bevestiging aan het volledige Hogerhuis wordt voorgelegd. Eduardo Bolsonaro zei dat hij bereid zou zijn om het congres te verlaten om de positie van ambassadeur in de Verenigde Staten op zich te nemen. Hoewel hij momenteel het hoofd is van de Commissie Buitenlandse Relaties van het Huis van Afgevaardigden, heeft hij nog nooit eerder een echte diplomatieke baan gehad.

De positie van de Braziliaanse ambassadeur in de Verenigde Staten is vacant sinds april, toen Bolsonaro de vorige ambassadeur terug naar Brazilië rie om te dienen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: Mercopress

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This