Politiek & Maatschappij

Wapenplan bij meeste Brazilianen niet welkom

16 juli 2019

Wapenplan bij meeste Brazilianen niet welkom

Het voorstel van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de huidige wetgeving te wijzigen om de voorschriften voor het bezit van wapens te versoepelen, wordt door de meeste burgers niet bevoordeeld, zo bleek vrijdag uit een onderzoek dat afgelopen vrijdag door opiniepeiling Datafolha Institute werd gepubliceerd. De controveriële president kreeg deze week nog meer kritiek toen hij zijn plan aankondigde om zijn zoon als ambassadeur in de Verenigde Staten te benoemen.

Datafolha is tot de conclusie gekomen dat 70 procent Brazilianen de poging om de aanschaf van vuurwapens te vereenvoudigen afwijst, terwijl 28 procent het eens is met de voorgestelde wijzigingen.

Sinds Bolsonaro in januari aantrad, heeft hij eerst geprobeerd de regels te wijzigen door middel van een decreet dat delen bevatte die als illegaal werden beschouwd. Daarna stuurde Bolsonaro zelf een wetsvoorstel naar het parlement. Daarover moet nog worden gestemd.

Bolsonaro staat ook onder zware kritiek voor zijn plan om zijn zoon, federale afgevaardigde Eduardo Bolsonaro, te noemen om de Braziliaanse ambassade in Washington te leiden. “Ik denk dat hij een goede benoeming zou kunnen zijn en de zaken in Washington perfect zou kunnen behandelen”, zei de president. “We hebben dit vorig jaar overwogen en de voor- en nadelen geanalyseerd.”

De benoeming moet worden goedgekeurd door de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen voordat ze ter bevestiging aan het volledige Hogerhuis wordt voorgelegd. Eduardo Bolsonaro zei dat hij bereid zou zijn om het congres te verlaten om de positie van ambassadeur in de Verenigde Staten op zich te nemen. Hoewel hij momenteel het hoofd is van de Commissie Buitenlandse Relaties van het Huis van Afgevaardigden, heeft hij nog nooit eerder een echte diplomatieke baan gehad.

De positie van de Braziliaanse ambassadeur in de Verenigde Staten is vacant sinds april, toen Bolsonaro de vorige ambassadeur terug naar Brazilië rie om te dienen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This