Politiek & Maatschappij

Controverse in Brazilië over snelle goedkeuring voor landbouwchemicaliën

2 maart 2020

Redactie

Controverse in Brazilië over snelle goedkeuring voor landbouwchemicaliën

Het Braziliaanse ministerie van Landbouw zal ervoor zorgen dat landbouwchemicaliën in afwachting van goedkeuring door de regelgevende instanties automatisch vergunningen kunnen ontvangen, waardoor mogelijk nieuwe pesticiden worden toegelaten.

Als het ministerie niet binnen 60 dagen aanvragen voor nieuwe chemicaliën waarvoor een vergunning is verleend, beoordeelt, worden de producten automatisch goedgekeurd volgens de regels die zijn gepubliceerd in het staatsblad. De regels treden in werking op 1 april. De producten moeten nog afzonderlijke goedkeuringen krijgen van de ministeries van Volksgezondheid en Milieu voordat ze op de markt worden gebracht.

Minister van Landbouw, Tereza Cristina Dias, heeft geklaagd dat het vergunningsproces voor nieuwe landbouwchemicaliën in Brazilië te traag is. Ze zegt dat daardoor in sommige gevallen oudere, gevaarlijkere chemicaliën langer worden gebruikt, terwijl nieuwere, veiligere producten wachten op goedkeuring. Maar activisten zeggen dat de pogingen van het ministerie om goedkeuringen te versnellen sinds de regering van president Jair Bolsonaro vorig jaar aantrad, zorgwekkende tekenen zijn voor het milieu en de volksgezondheid.

“Een ministerie dat zijn capaciteit voor analisten, het aantal analisten of laboratoria niet heeft uitgebreid, hoe kan dat de tijd voor analyse verkorten?” zei Leonardo Melgarejo, een vertegenwoordiger van de Braziliaanse Vereniging van Agro-ecologie voor de Zuidelijke Regio voor belangenbehartiging van duurzame landbouw.

De beleidswijziging van het ministerie van Landbouw volgt op een wijziging door het federale agentschap Anvisa dat valt onder het ministerie van Volksgezondheid, om  chemische stoffen nu alleen te evalueren op het risico van overlijden en niet op andere factoren. De wijziging heeft ertoe geleid dat veel producten die voorheen als extreem giftig werden beschouwd, nu als matig of licht giftig worden geclassificeerd.

Bolsonaro won het presidentschap met overweldigende steun van boeren en heeft geprobeerd een beleid te voeren dat vriendelijk is voor zijn aanhangers. Het Congres overweegt ook een wetsvoorstel dat de macht over landbouwchemicaliën in de handen van het ministerie van Landbouw legt. Het zou als enige ministerie het enige vetorecht krijgen om licenties voor nieuwe producten te geven.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This