Politiek & Maatschappij

Controverse in Brazilië over snelle goedkeuring voor landbouwchemicaliën

2 maart 2020

Redactie

Controverse in Brazilië over snelle goedkeuring voor landbouwchemicaliën

Het Braziliaanse ministerie van Landbouw zal ervoor zorgen dat landbouwchemicaliën in afwachting van goedkeuring door de regelgevende instanties automatisch vergunningen kunnen ontvangen, waardoor mogelijk nieuwe pesticiden worden toegelaten.

Als het ministerie niet binnen 60 dagen aanvragen voor nieuwe chemicaliën waarvoor een vergunning is verleend, beoordeelt, worden de producten automatisch goedgekeurd volgens de regels die zijn gepubliceerd in het staatsblad. De regels treden in werking op 1 april. De producten moeten nog afzonderlijke goedkeuringen krijgen van de ministeries van Volksgezondheid en Milieu voordat ze op de markt worden gebracht.

Minister van Landbouw, Tereza Cristina Dias, heeft geklaagd dat het vergunningsproces voor nieuwe landbouwchemicaliën in Brazilië te traag is. Ze zegt dat daardoor in sommige gevallen oudere, gevaarlijkere chemicaliën langer worden gebruikt, terwijl nieuwere, veiligere producten wachten op goedkeuring. Maar activisten zeggen dat de pogingen van het ministerie om goedkeuringen te versnellen sinds de regering van president Jair Bolsonaro vorig jaar aantrad, zorgwekkende tekenen zijn voor het milieu en de volksgezondheid.

“Een ministerie dat zijn capaciteit voor analisten, het aantal analisten of laboratoria niet heeft uitgebreid, hoe kan dat de tijd voor analyse verkorten?” zei Leonardo Melgarejo, een vertegenwoordiger van de Braziliaanse Vereniging van Agro-ecologie voor de Zuidelijke Regio voor belangenbehartiging van duurzame landbouw.

De beleidswijziging van het ministerie van Landbouw volgt op een wijziging door het federale agentschap Anvisa dat valt onder het ministerie van Volksgezondheid, om  chemische stoffen nu alleen te evalueren op het risico van overlijden en niet op andere factoren. De wijziging heeft ertoe geleid dat veel producten die voorheen als extreem giftig werden beschouwd, nu als matig of licht giftig worden geclassificeerd.

Bolsonaro won het presidentschap met overweldigende steun van boeren en heeft geprobeerd een beleid te voeren dat vriendelijk is voor zijn aanhangers. Het Congres overweegt ook een wetsvoorstel dat de macht over landbouwchemicaliën in de handen van het ministerie van Landbouw legt. Het zou als enige ministerie het enige vetorecht krijgen om licenties voor nieuwe producten te geven.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This