Politiek & Maatschappij

Controverse in Brazilië over snelle goedkeuring voor landbouwchemicaliën

2 maart 2020

Redactie

Controverse in Brazilië over snelle goedkeuring voor landbouwchemicaliën

Het Braziliaanse ministerie van Landbouw zal ervoor zorgen dat landbouwchemicaliën in afwachting van goedkeuring door de regelgevende instanties automatisch vergunningen kunnen ontvangen, waardoor mogelijk nieuwe pesticiden worden toegelaten.

Als het ministerie niet binnen 60 dagen aanvragen voor nieuwe chemicaliën waarvoor een vergunning is verleend, beoordeelt, worden de producten automatisch goedgekeurd volgens de regels die zijn gepubliceerd in het staatsblad. De regels treden in werking op 1 april. De producten moeten nog afzonderlijke goedkeuringen krijgen van de ministeries van Volksgezondheid en Milieu voordat ze op de markt worden gebracht.

Minister van Landbouw, Tereza Cristina Dias, heeft geklaagd dat het vergunningsproces voor nieuwe landbouwchemicaliën in Brazilië te traag is. Ze zegt dat daardoor in sommige gevallen oudere, gevaarlijkere chemicaliën langer worden gebruikt, terwijl nieuwere, veiligere producten wachten op goedkeuring. Maar activisten zeggen dat de pogingen van het ministerie om goedkeuringen te versnellen sinds de regering van president Jair Bolsonaro vorig jaar aantrad, zorgwekkende tekenen zijn voor het milieu en de volksgezondheid.

“Een ministerie dat zijn capaciteit voor analisten, het aantal analisten of laboratoria niet heeft uitgebreid, hoe kan dat de tijd voor analyse verkorten?” zei Leonardo Melgarejo, een vertegenwoordiger van de Braziliaanse Vereniging van Agro-ecologie voor de Zuidelijke Regio voor belangenbehartiging van duurzame landbouw.

De beleidswijziging van het ministerie van Landbouw volgt op een wijziging door het federale agentschap Anvisa dat valt onder het ministerie van Volksgezondheid, om  chemische stoffen nu alleen te evalueren op het risico van overlijden en niet op andere factoren. De wijziging heeft ertoe geleid dat veel producten die voorheen als extreem giftig werden beschouwd, nu als matig of licht giftig worden geclassificeerd.

Bolsonaro won het presidentschap met overweldigende steun van boeren en heeft geprobeerd een beleid te voeren dat vriendelijk is voor zijn aanhangers. Het Congres overweegt ook een wetsvoorstel dat de macht over landbouwchemicaliën in de handen van het ministerie van Landbouw legt. Het zou als enige ministerie het enige vetorecht krijgen om licenties voor nieuwe producten te geven.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This