Politiek & Maatschappij

Colombia gaat goedkoop beademingsapparaat testen

13 april 2020

Redactie

In Colombia gaat een team aan de slag om met een rasberry pi-computer en andere materialen die eenvoudig verkrijgbaar zijn een beademingsapparaat te maken. Het ontwerp voor het apparaat werd in maart online gezet door Marco Mascorro, een ingenieur in robotica, en kreeg veel feedback van medisch personeel. Dit commentaar heeft hij ondertussen verwerkt in een nieuw ontwerp. Mascorro zegt het ontwerp gemaakt te hebben omdat hij zag dat beademingsapparaten wereldwijd schaars zijn door de coronacrisis.

Het Colombiaanse team dat met het ontwerp aan de slag gaat noemt vindt dit belangrijk omdat traditionele apparaten moeilijk verkrijgbaar zijn. De materialen in dit ontwerp zijn eenvoudig te vinden, bijvoorbeeld in doe-het-zelf zaken. De machine zal op korte termijn een versneld testprogramma ondergaan in twee instituten: de Los Andes Universiteit en het Universitair Ziekenhuis van de Pontifical Xavierian Universiteit.

De rasperry pi-computer speelt een centrale rol in het ontwerp. Dit is een klein, goedkoop computerboard naar Brits ontwerp, oorspronkelijk gemaakt om mensen te leren programmeren. De afgelopen jaren zijn de apparaatjes echter al in zeer diverse toepassingen ingezet. Een computer is essentieel voor een beademingsapparaat, omdat het de luchtdruk bepaald en in kan stellen of iemand volledige of gedeeltelijke ondersteuning nodig heeft bij het ademen. De code voor het beademingsapparaat is door Mascorro open source beschikbaar gesteld, wat betekent dat iedereen ze kan inzien en veranderen.

Het apparaat zal in Colombia eerst getest worden op een set kunstlongen, die het vijf volledige dagen zal moeten beademen. Als dat lukt kan er op dieren getest gaan worden. Het Colombiaanse team hoopt begin mei op mensen te kunnen gaan testen.

BBC

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This