Politiek & Maatschappij

Colombia: Binnen blijven, of anders…

17 juli 2020

Drugsbendes en andere gewapende groeperingen hebben, net als andere autoriteiten, in door hen gecontroleerde delen van Colombia een versie van de corona-lockdown ingevoerd. Zij handhaven die echter wat rigoureuzer dan elders: tenminste acht overtreders zijn al doodgeschoten volgens een deze week verschenen rapport van Human Rights Watch (HRW).

In Tumaco (foto) aan de westkust mogen inwoners niet meer gaan vissen en moeten straatverkopers na vijf uur ’s middags binnenblijven – een veel striktere avondklok dan die door de regering afgekondigd.

De gewapende groepen, vaak restanten van partijen betrokken bij de burgeroorlog die het land tot 2016 in haar greep had, verbieden elders mensen vaak om hun huis überhaupt te verlaten. Uit twee departementen, Cauca en Guaviare, komen berichten dat bendes de motorfietsen verbrand hebben van mensen die hun aanwijzingen niet opvolgden.

“Het openbaar vervoer tussen dorpen is stilgelegd en als iemand er van verdacht wordt Covid-19 te hebben wordt deze persoon voor de keuze gesteld te vertrekken of vermoord te worden”, aldus een gemeenschapsleider in Putumayo. Dat zijn geen loze woorden: op 8 juni is gemeenschapsleider Edison León Pérez vermoord door de drugsbende La Mafia, na een oproep aan plaatselijke autoriteiten iets te doen aan de lockdown opgelegd door de bende.

Ook de overheid roept mensen op zoveel mogelijk thuis te blijven in een poging de verspreiding van het virus in te dammen maar nog steeds komen er dagelijks zo’n 5.000 nieuwe gevallen bij in dit Zuid-Amerikaanse land.

HRW roept de regering van president Iván Duque op om veel actiever te zijn bij de bescherming van burgers die nu overgeleverd zijn aan de willekeur van de tientallen gewapende bendes die veelal hun geld verdienen in de cocaïnesmokkel.

Bron: the Guardian

Gerelateerde berichten

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

Hoe staat Chili erbij, ruim vier jaar na de sociale uitbarsting van 2019? Een doorbraak naar een rechtvaardiger samenleving is mislukt. Volgens de publieke intellectueel Álvaro Ramis blijven de Chilenen ”massaal bewust van de grote ongelijkheid en ontevreden met het neoliberale systeem, maar zien ze geen oplossingen op een sociale manier, maar alleen binnen het individualistische neoliberale kader”.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This