Politiek & Maatschappij

Colombia: Binnen blijven, of anders…

17 juli 2020

Drugsbendes en andere gewapende groeperingen hebben, net als andere autoriteiten, in door hen gecontroleerde delen van Colombia een versie van de corona-lockdown ingevoerd. Zij handhaven die echter wat rigoureuzer dan elders: tenminste acht overtreders zijn al doodgeschoten volgens een deze week verschenen rapport van Human Rights Watch (HRW).

In Tumaco (foto) aan de westkust mogen inwoners niet meer gaan vissen en moeten straatverkopers na vijf uur ’s middags binnenblijven – een veel striktere avondklok dan die door de regering afgekondigd.

De gewapende groepen, vaak restanten van partijen betrokken bij de burgeroorlog die het land tot 2016 in haar greep had, verbieden elders mensen vaak om hun huis überhaupt te verlaten. Uit twee departementen, Cauca en Guaviare, komen berichten dat bendes de motorfietsen verbrand hebben van mensen die hun aanwijzingen niet opvolgden.

“Het openbaar vervoer tussen dorpen is stilgelegd en als iemand er van verdacht wordt Covid-19 te hebben wordt deze persoon voor de keuze gesteld te vertrekken of vermoord te worden”, aldus een gemeenschapsleider in Putumayo. Dat zijn geen loze woorden: op 8 juni is gemeenschapsleider Edison León Pérez vermoord door de drugsbende La Mafia, na een oproep aan plaatselijke autoriteiten iets te doen aan de lockdown opgelegd door de bende.

Ook de overheid roept mensen op zoveel mogelijk thuis te blijven in een poging de verspreiding van het virus in te dammen maar nog steeds komen er dagelijks zo’n 5.000 nieuwe gevallen bij in dit Zuid-Amerikaanse land.

HRW roept de regering van president Iván Duque op om veel actiever te zijn bij de bescherming van burgers die nu overgeleverd zijn aan de willekeur van de tientallen gewapende bendes die veelal hun geld verdienen in de cocaïnesmokkel.

Bron: the Guardian

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This