Politiek & Maatschappij

Colombia: Binnen blijven, of anders…

17 juli 2020

Drugsbendes en andere gewapende groeperingen hebben, net als andere autoriteiten, in door hen gecontroleerde delen van Colombia een versie van de corona-lockdown ingevoerd. Zij handhaven die echter wat rigoureuzer dan elders: tenminste acht overtreders zijn al doodgeschoten volgens een deze week verschenen rapport van Human Rights Watch (HRW).

In Tumaco (foto) aan de westkust mogen inwoners niet meer gaan vissen en moeten straatverkopers na vijf uur ’s middags binnenblijven – een veel striktere avondklok dan die door de regering afgekondigd.

De gewapende groepen, vaak restanten van partijen betrokken bij de burgeroorlog die het land tot 2016 in haar greep had, verbieden elders mensen vaak om hun huis überhaupt te verlaten. Uit twee departementen, Cauca en Guaviare, komen berichten dat bendes de motorfietsen verbrand hebben van mensen die hun aanwijzingen niet opvolgden.

“Het openbaar vervoer tussen dorpen is stilgelegd en als iemand er van verdacht wordt Covid-19 te hebben wordt deze persoon voor de keuze gesteld te vertrekken of vermoord te worden”, aldus een gemeenschapsleider in Putumayo. Dat zijn geen loze woorden: op 8 juni is gemeenschapsleider Edison León Pérez vermoord door de drugsbende La Mafia, na een oproep aan plaatselijke autoriteiten iets te doen aan de lockdown opgelegd door de bende.

Ook de overheid roept mensen op zoveel mogelijk thuis te blijven in een poging de verspreiding van het virus in te dammen maar nog steeds komen er dagelijks zo’n 5.000 nieuwe gevallen bij in dit Zuid-Amerikaanse land.

HRW roept de regering van president Iván Duque op om veel actiever te zijn bij de bescherming van burgers die nu overgeleverd zijn aan de willekeur van de tientallen gewapende bendes die veelal hun geld verdienen in de cocaïnesmokkel.

Bron: the Guardian

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This