Politiek & Maatschappij

Colombia: 118 militairen onderzocht wegens misbruik van minderjarigen

2 juli 2020

Redactie

In Colombia worden 118 militairen onderzocht wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Dit verklaarde de opperbevelhebber van het leger, Eduardo Zapateiro, afgelopen woensdag.

Tijdens een nieuwsconferentie die werd uitgezonden via Facebook, zei Zapateiro dat van de 118 militairen er  45 al zijn ontslagen en dat naar de overige 73 een strafrechtelijk onderzoek loopt bij het Ministerie van Justitie.

De onthullingen komen nadat eerder zeven militairen na hun arrestatie hebben bekend een twaalfjarige meisje van de inheemse Embera Katio groep te hebben misbruikt. Het leidde tot een reeks aan beschuldigingen van het gebruik van seksueel geweld door militairen die aan het licht zijn gekomen.

De huidige cijfers zijn het resultaat van een onderzoek dat in 2016 werd gestart. Volgens Zapateiro hanteert de instantie een zero tolerance beleid omtrent seksueel misbruik van minderjarigen.

“Ik tolereer geen vorm van gedrag dat afwijkt van etische principes, waardes en goede gewoontes”, zei Zapateiro. “Er zijn geen tweede kansen, en alle mensen die zijn betrokken, worden direct ontslagen”, voegde hij eraan toe.

Dergelijke procedures zullen “verschillen per zaak” en het onderzoek reikt tot gebeurtenissen in 2010, en “zo ver als we kunnen gaan”.

De opperbevelhebber ontkende dat het leger systematisch tracht militairen te beschermen tegen beschuldigingen wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Hij ging ook niet in op beschuldigingen van vrouwelijke soldaten die de afgelopen maanden zijn gedaan.

Telesur

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This