Politiek & Maatschappij

Colombia: 118 militairen onderzocht wegens misbruik van minderjarigen

2 juli 2020

Redactie

In Colombia worden 118 militairen onderzocht wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Dit verklaarde de opperbevelhebber van het leger, Eduardo Zapateiro, afgelopen woensdag.

Tijdens een nieuwsconferentie die werd uitgezonden via Facebook, zei Zapateiro dat van de 118 militairen er  45 al zijn ontslagen en dat naar de overige 73 een strafrechtelijk onderzoek loopt bij het Ministerie van Justitie.

De onthullingen komen nadat eerder zeven militairen na hun arrestatie hebben bekend een twaalfjarige meisje van de inheemse Embera Katio groep te hebben misbruikt. Het leidde tot een reeks aan beschuldigingen van het gebruik van seksueel geweld door militairen die aan het licht zijn gekomen.

De huidige cijfers zijn het resultaat van een onderzoek dat in 2016 werd gestart. Volgens Zapateiro hanteert de instantie een zero tolerance beleid omtrent seksueel misbruik van minderjarigen.

“Ik tolereer geen vorm van gedrag dat afwijkt van etische principes, waardes en goede gewoontes”, zei Zapateiro. “Er zijn geen tweede kansen, en alle mensen die zijn betrokken, worden direct ontslagen”, voegde hij eraan toe.

Dergelijke procedures zullen “verschillen per zaak” en het onderzoek reikt tot gebeurtenissen in 2010, en “zo ver als we kunnen gaan”.

De opperbevelhebber ontkende dat het leger systematisch tracht militairen te beschermen tegen beschuldigingen wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Hij ging ook niet in op beschuldigingen van vrouwelijke soldaten die de afgelopen maanden zijn gedaan.

Telesur

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This