Politiek & Maatschappij

Colombia: 118 militairen onderzocht wegens misbruik van minderjarigen

2 juli 2020

Redactie

In Colombia worden 118 militairen onderzocht wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Dit verklaarde de opperbevelhebber van het leger, Eduardo Zapateiro, afgelopen woensdag.

Tijdens een nieuwsconferentie die werd uitgezonden via Facebook, zei Zapateiro dat van de 118 militairen er  45 al zijn ontslagen en dat naar de overige 73 een strafrechtelijk onderzoek loopt bij het Ministerie van Justitie.

De onthullingen komen nadat eerder zeven militairen na hun arrestatie hebben bekend een twaalfjarige meisje van de inheemse Embera Katio groep te hebben misbruikt. Het leidde tot een reeks aan beschuldigingen van het gebruik van seksueel geweld door militairen die aan het licht zijn gekomen.

De huidige cijfers zijn het resultaat van een onderzoek dat in 2016 werd gestart. Volgens Zapateiro hanteert de instantie een zero tolerance beleid omtrent seksueel misbruik van minderjarigen.

“Ik tolereer geen vorm van gedrag dat afwijkt van etische principes, waardes en goede gewoontes”, zei Zapateiro. “Er zijn geen tweede kansen, en alle mensen die zijn betrokken, worden direct ontslagen”, voegde hij eraan toe.

Dergelijke procedures zullen “verschillen per zaak” en het onderzoek reikt tot gebeurtenissen in 2010, en “zo ver als we kunnen gaan”.

De opperbevelhebber ontkende dat het leger systematisch tracht militairen te beschermen tegen beschuldigingen wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Hij ging ook niet in op beschuldigingen van vrouwelijke soldaten die de afgelopen maanden zijn gedaan.

Telesur

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This