Politiek & Maatschappij

Colombia: 118 militairen onderzocht wegens misbruik van minderjarigen

2 juli 2020

Redactie

In Colombia worden 118 militairen onderzocht wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Dit verklaarde de opperbevelhebber van het leger, Eduardo Zapateiro, afgelopen woensdag.

Tijdens een nieuwsconferentie die werd uitgezonden via Facebook, zei Zapateiro dat van de 118 militairen er  45 al zijn ontslagen en dat naar de overige 73 een strafrechtelijk onderzoek loopt bij het Ministerie van Justitie.

De onthullingen komen nadat eerder zeven militairen na hun arrestatie hebben bekend een twaalfjarige meisje van de inheemse Embera Katio groep te hebben misbruikt. Het leidde tot een reeks aan beschuldigingen van het gebruik van seksueel geweld door militairen die aan het licht zijn gekomen.

De huidige cijfers zijn het resultaat van een onderzoek dat in 2016 werd gestart. Volgens Zapateiro hanteert de instantie een zero tolerance beleid omtrent seksueel misbruik van minderjarigen.

“Ik tolereer geen vorm van gedrag dat afwijkt van etische principes, waardes en goede gewoontes”, zei Zapateiro. “Er zijn geen tweede kansen, en alle mensen die zijn betrokken, worden direct ontslagen”, voegde hij eraan toe.

Dergelijke procedures zullen “verschillen per zaak” en het onderzoek reikt tot gebeurtenissen in 2010, en “zo ver als we kunnen gaan”.

De opperbevelhebber ontkende dat het leger systematisch tracht militairen te beschermen tegen beschuldigingen wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Hij ging ook niet in op beschuldigingen van vrouwelijke soldaten die de afgelopen maanden zijn gedaan.

Telesur

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This