Politiek & Maatschappij

Chili zet stap naar openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht

16 januari 2020

Redactie

Chile heeft een belangrijke stap gezet richting het toestaan van het huwelijk van gelijk geslacht, nadat afgelopen woensdag de senaat de wetswijziging heeft goedgekeurd. Het werd door LGBTI-organisaties en binnen het politieke spectrum omschreven als “historisch”.

“Het succes van vandaag is te danken aan de organisaties die al decennia voor hun rechten zijn opgekomen. Van de eerste openbare demonstratie in 1973 tot aan de laatste pride optocht in maart het afgelopen jaar. Het was een eer om de senaat open te stellen voor gelijkheid en liefde”, zei de voorzitter van de senaat, Jaime Quintana.

Met tweeëntwintig stemmen voor, zestien tegen en een enkele onthouding, stemde de senaat in met het project “in het algemeen”, een term die in Chili wordt gebruikt wanneer groen licht wordt gegeven voor een wet over een specifiek onderwerp. Er moeten nog meer parlementaire procedures volgen voordat de wet daadwerkelijk wordt ingevoerd. De procedure zal in maart beginnen en zeven maanden duren.

Desalniettemin, nooit eerder is een project voor het huwelijk van gelijk geslacht zo ver gekomen in Chili, waar geregistreerd partnerschap al wel is toegestaan sinds 2015. De Chileense staat heeft in 2016 aan de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IACHR) beloofd wetten omtrent het gelijke huwelijke en tegen discriminatie van LGTBI- groepen aan te nemen. Het project was al in 2017 goedgekeurd door het parlement onder president Michelle Bachelet, maar het debat werd uitgesteld tot afgelopen woensdag.

Op 28 december werd de tiende verjaardag van het homoseksuele verbond in Latijns Amerika gevierd in de Argentijnse stad Ushuaia. Sindsdien hebben verschillende landen in de regio Argentinië gevolgd in het toestaan van het huwelijk van gelijk geslacht, waaronder Brazilië, Ecuador, Colombia, Uruguay en sommige staten in Mexico.

Telesur

Gerelateerde berichten

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This