Politiek & Maatschappij

Centra tegen huiselijk geweld

15 mei 2020

Er zijn veel berichten dat huiselijk geweld, met name gericht tegen vrouwen, toeneemt waar mannen door anti-corona maatregelen gedwongen thuiszitten. Dat geldt ook voor Brazilië, waar geweld tegen vrouwen toch al een enorm maatschappelijk probleem is.

Centra tegen huiselijk geweldEen van de initiatieven om dit probleem het hoofd te bieden is het Casa da Mulher Brasileira (het Huis van de Braziliaanse Vrouw). Het eerste vrouwenhuis opende in 2015 in Campo Grande, de hoofdstad van de deelstaat Mato Grosso do Sul.

Hier treffen we de 33-jarige ‘Lucas’ in zijn cel. Het is geen politiecel, maar een plek waar mannen gedwongen 48 uur kunnen verblijven totdat een rechter een uitspraak doet, bijvoorbeeld een straatverbod instelt tegen een dader van huiselijk geweld. In het huis, dat 24 uur per dag geopend is, zijn twee cellen met in totaal plek voor acht mannen.

In hetzelfde pand is een geheel uit vrouwen bestaand politieteam gevestigd, gespecialiseerd in geweld tegen vrouwen, net als een team van het ministerie van Justitie, sociaal werkers, psychologen en andere deskundigen. Ook is er een crèche en kan er voor tijdelijk onderdak gezorgd worden, inclusief kookgelegenheid.

In 2015 was dit een geheel nieuw concept in Brazilië. Inmiddels zijn er zeven van dit soort integrale opvanghuizen. Tijdens de corona-epidemie zijn hun diensten belangrijker dan ooit, hoewel die nu vaker op afstand verleend worden.

De instelling in Campo Grande ziet een lichte afname van het aantal klachten, maar wijdt dat aan gebrek aan vervoersmogelijkheden en niet aan een afname van het geweld. ‘Lucas’ was dronken toen hij zijn vrouw sloeg voor de ogen van hun driejarige zoon. Ze viel en raakte gewond aan haar hoofd.

“Het ging over niks”, zegt hij. “Het spijt me dat dit gebeurd is. Maar ik vind dat ik oneerlijk behandeld word omdat ik toevallig sterker ben dan mijn vrouw. Ze sloeg mij ook, maar ik zit hier vast.”

Cijfers over 2019 tonen een toename van vier procent in het aantal vrouwenmoorden, vergeleken met 2018. Gemiddeld wordt er elke twee minuten een Braziliaanse vrouw geconfronteerd met geweld en de eerste cijfers sinds de beperkende maatregelen van kracht werden, tonen een verdere stijging.

Hoewel er minstens 27 vrouwenhuizen gepland waren is, dat aantal nog lang niet in zicht. Voor 2019 was er ruwweg twee miljoen euro begroot voor vrouwenhuizen, maar de regering-Bolsonaro heeft daar vrijwel niets van besteed.

De zeven werkende vrouwenhuizen hebben echter wel effect, zij het op bescheiden schaal. ‘Lucas’ zegt nagedacht te hebben over het waarom van de vechtpartij met zijn vrouw. Hij wordt uiteindelijk veroordeeld tot het dragen van een enkelband om te voorkomen dat hij op minder dan driehonderd meter van haar komt.

Een verblijf in een cel, al is het dan geen politiecel, opent velen de ogen, vooral van hen die een vrouw als persoonlijk eigendom zien. Medewerkster Elza Loschi: “Soms moet ik mannen vragen of het wat zachter kan. Ze schreeuwen, huilen, roepen om hun moeder, waardoor wij ons werk niet kunnen doen.”

Sinds 2015 heeft het vrouwenhuis meer dan 68.000 zaken behandeld, zijn er bijna 17.000 beschermende maatregelen genomen en heeft de politie niet minder dan 30.000 gevallen van huiselijk geweld onderzocht.

The Guardian

Gerelateerde berichten

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De Argentijnse president Javier Milei is inmiddels ruim een half jaar aan de macht. Bij zijn aantreden noemde hij als de belangrijkste uitgangspunten van zijn regering een beperkte overheid, respect voor privé-eigendom en vrije handel. De focus van het economisch beleid moest liggen op een herstel van de overheidsbalans, indamming van de inflatie en het aantrekken van buitenlandse investeringen. In dit artikel maakt de auteur de voorlopige balans op.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This