Politiek & Maatschappij

Caribische landen en Italiaanse regio vragen Cuba om hulp bij coronavirus

16 maart 2020

Redactie

Gezondheidsautoriteiten uit een regio in Italië en verschillende Caribische landen hebben afgelopen zaterdag Cubaans medisch personeel verzocht het coronavirus te bestrijden.

Lombardije, Italië, heeft de Cubaanse regering om medische hulp gevraagd om de pandemie te bestrijden die wordt veroorzaakt door het coronavirus van 2019, dat de ziekte van Covid-19 veroorzaakt. In het Caribisch gebied hebben Jamaica, Saint Kitts en Nevis en Saint Vincent en de Grenadines aangekondigd dat zij Cuba zullen vragen of al hebben verzocht om gezondheidsassistentie.

De Jamaicaanse premier Andrew Holness, die de toegang van mensen uit het Verenigd Koninkrijk al heeft verboden, gaf op zijn Twitter-account aan dat 21 Cubaanse verpleegsters de komende dagen op het Caribische eiland zullen arriveren, hoewel ze er ongeveer 100 nodig hebben om de nieuwe ziekte, die wereldwijd al meer dan vijfduizend doden heeft veroorzaakt, het hoofd te bieden.

“We breiden het personeel uit om te voorzien in wat we verwachten dat nodig is. Op 24 maart arriveren 21 gespecialiseerde verpleegsters uit Cuba. We zijn op zoek naar 100”, merkte hij op in zijn tweet. Hij voegde eraan toe dat zijn regering, die heeft bevestigd dat acht personen getroffen zijn door Covid-19, “al het mogelijke doet om de verspreiding van het virus te stoppen”.

Terrance Drew, een gezondheidsexpert van de oppositiepartij Labour (SKNLP) van Saint Kitts en Nevis, zei dat ze de Cubaanse autoriteiten willen vragen “om hulp bij het opzetten van een infrastructuur en het plannen van de behandeling van besmette mensen”. Een soortgelijk verzoek werd ingediend door de autoriteiten van Saint Vincent en de Grenadines.

In Italië meldden gezondheidsfunctionarissen in de noordelijke regio Lombardije dat ze in verschillende landen, waaronder Cuba, om medisch personeel hadden gevraagd om het coronavirus te bestrijden. De Lombardische minister van Volksgezondheid, Giulio Gallera, vertelde zaterdag tijdens een persconferentie dat de buitenlandse gezondheidswerkers uit “Venezuela, China en Cuba” zullen komen. “Het is duidelijk dat we ze een plek zullen geven om te wonen, omdat we ieders vaardigheden nodig hebben”, zei hij.

Italië heeft een recordaantal van 1.441 mensen die zijn gedood door Covid-19, van wie 966 inwoners van Lombardije waren en meer dan de helft van degenen die besmet zijn met het coronavirus dat nationaal is geregistreerd (11.685 van 21.157) komen uit die regio.

Nodal

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This