Politiek & Maatschappij

Burgemeesters en gouverneurs van Colombia blokkeren poging van president om de economie te herstarten

27 april 2020

Redactie

Burgemeesters en gouverneurs in heel Colombia blokkeerden de poging van president Ivan Duque om de economie afgelopen zondag opnieuw op te starten door hun decreten die de mobiliteit beperken te handhaven.

Burgemeester van Bogota, Claudia López, wier stad het zwaarst is getroffen door het coronavirus, kondigde aan dat alleen bouwwerkzaamheden en fietsenwinkels de economische activiteit konden hervatten. De burgemeester van de hoofdstad zei dat ze nog steeds overweegt om shifts in te stellen om te voorkomen dat degenen die in deze sectoren werken meteen aan de slag gaan.

De medische gemeenschap van Colombia had de regeringen en burgemeesters gevraagd het voorbeeld van de regering niet te volgen en de bewegingsbeperkingen te handhaven om de ineenstorting van het gezondheidszorgsysteem van het land te voorkomen.

Burgemeester van Calí, Jorge Ivan Ospina, zei dat hij strikte bewegingsbeperkingen handhaafde in de op twee na grootste stad van het land, waardoor slechts een beperkt aantal mensen het huis kan verlaten om naar de bank te gaan en voedsel en farmaceutische benodigdheden te kopen.  Burgemeester van Medellín, Daniel Quintero, kondigde geen wijziging aan in zijn decreet dat, net als in Calí, de heractivering van de economie verbiedt.

Veel gouverneurs en burgemeesters hadden al strikte maatregelen genomen om de mobiliteit te beperken voordat de nationale regering dat deed. Hierbij zetten ze de president buitenspel, die probeerde hun bevoegdheden ongrondwettig te dwarsbomen. Inheemse gemeenschappen zeiden zaterdag dat ze volledig autonoom waren geworden na een duidelijke uitbraak van het coronavirus in een afgelegen reservaat in het noordwesten van Colombia.

Het besluit van de burgemeesters om partij te kiezen voor de medische gemeenschap in plaats van voor de nationale regering kwam niet onverwacht, aangezien Duque bijna alle autoriteit heeft verloren door zijn controversiële aanpak van de pandemie. Onder de huidige omstandigheden zal die naar verwachting in de tweede helft van mei zijn hoogtepunt bereiken.

Het tegenstrijdige beleid is te wijten aan de belangen van de verschillende autoriteiten; terwijl de nationale regering probeert te voorkomen dat het land en het financiële systeem kapot gaan, proberen burgemeesters en gouverneurs de gezondheid en het leven van hun kiezers te beschermen. Dit conflict leidde vorige maand tot een rebellie van lagere regeringen tegen de ongrondwettelijke poging van Duque om zich hun bevoegdheden toe te eigenen.

Colombia Reports

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This