Politiek & Maatschappij

Burgemeesters en gouverneurs van Colombia blokkeren poging van president om de economie te herstarten

27 april 2020

Redactie

Burgemeesters en gouverneurs in heel Colombia blokkeerden de poging van president Ivan Duque om de economie afgelopen zondag opnieuw op te starten door hun decreten die de mobiliteit beperken te handhaven.

Burgemeester van Bogota, Claudia López, wier stad het zwaarst is getroffen door het coronavirus, kondigde aan dat alleen bouwwerkzaamheden en fietsenwinkels de economische activiteit konden hervatten. De burgemeester van de hoofdstad zei dat ze nog steeds overweegt om shifts in te stellen om te voorkomen dat degenen die in deze sectoren werken meteen aan de slag gaan.

De medische gemeenschap van Colombia had de regeringen en burgemeesters gevraagd het voorbeeld van de regering niet te volgen en de bewegingsbeperkingen te handhaven om de ineenstorting van het gezondheidszorgsysteem van het land te voorkomen.

Burgemeester van Calí, Jorge Ivan Ospina, zei dat hij strikte bewegingsbeperkingen handhaafde in de op twee na grootste stad van het land, waardoor slechts een beperkt aantal mensen het huis kan verlaten om naar de bank te gaan en voedsel en farmaceutische benodigdheden te kopen.  Burgemeester van Medellín, Daniel Quintero, kondigde geen wijziging aan in zijn decreet dat, net als in Calí, de heractivering van de economie verbiedt.

Veel gouverneurs en burgemeesters hadden al strikte maatregelen genomen om de mobiliteit te beperken voordat de nationale regering dat deed. Hierbij zetten ze de president buitenspel, die probeerde hun bevoegdheden ongrondwettig te dwarsbomen. Inheemse gemeenschappen zeiden zaterdag dat ze volledig autonoom waren geworden na een duidelijke uitbraak van het coronavirus in een afgelegen reservaat in het noordwesten van Colombia.

Het besluit van de burgemeesters om partij te kiezen voor de medische gemeenschap in plaats van voor de nationale regering kwam niet onverwacht, aangezien Duque bijna alle autoriteit heeft verloren door zijn controversiële aanpak van de pandemie. Onder de huidige omstandigheden zal die naar verwachting in de tweede helft van mei zijn hoogtepunt bereiken.

Het tegenstrijdige beleid is te wijten aan de belangen van de verschillende autoriteiten; terwijl de nationale regering probeert te voorkomen dat het land en het financiële systeem kapot gaan, proberen burgemeesters en gouverneurs de gezondheid en het leven van hun kiezers te beschermen. Dit conflict leidde vorige maand tot een rebellie van lagere regeringen tegen de ongrondwettelijke poging van Duque om zich hun bevoegdheden toe te eigenen.

Colombia Reports

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This