Politiek & Maatschappij

Burgemeesters en gouverneurs van Colombia blokkeren poging van president om de economie te herstarten

27 april 2020

Redactie

Burgemeesters en gouverneurs in heel Colombia blokkeerden de poging van president Ivan Duque om de economie afgelopen zondag opnieuw op te starten door hun decreten die de mobiliteit beperken te handhaven.

Burgemeester van Bogota, Claudia López, wier stad het zwaarst is getroffen door het coronavirus, kondigde aan dat alleen bouwwerkzaamheden en fietsenwinkels de economische activiteit konden hervatten. De burgemeester van de hoofdstad zei dat ze nog steeds overweegt om shifts in te stellen om te voorkomen dat degenen die in deze sectoren werken meteen aan de slag gaan.

De medische gemeenschap van Colombia had de regeringen en burgemeesters gevraagd het voorbeeld van de regering niet te volgen en de bewegingsbeperkingen te handhaven om de ineenstorting van het gezondheidszorgsysteem van het land te voorkomen.

Burgemeester van Calí, Jorge Ivan Ospina, zei dat hij strikte bewegingsbeperkingen handhaafde in de op twee na grootste stad van het land, waardoor slechts een beperkt aantal mensen het huis kan verlaten om naar de bank te gaan en voedsel en farmaceutische benodigdheden te kopen.  Burgemeester van Medellín, Daniel Quintero, kondigde geen wijziging aan in zijn decreet dat, net als in Calí, de heractivering van de economie verbiedt.

Veel gouverneurs en burgemeesters hadden al strikte maatregelen genomen om de mobiliteit te beperken voordat de nationale regering dat deed. Hierbij zetten ze de president buitenspel, die probeerde hun bevoegdheden ongrondwettig te dwarsbomen. Inheemse gemeenschappen zeiden zaterdag dat ze volledig autonoom waren geworden na een duidelijke uitbraak van het coronavirus in een afgelegen reservaat in het noordwesten van Colombia.

Het besluit van de burgemeesters om partij te kiezen voor de medische gemeenschap in plaats van voor de nationale regering kwam niet onverwacht, aangezien Duque bijna alle autoriteit heeft verloren door zijn controversiële aanpak van de pandemie. Onder de huidige omstandigheden zal die naar verwachting in de tweede helft van mei zijn hoogtepunt bereiken.

Het tegenstrijdige beleid is te wijten aan de belangen van de verschillende autoriteiten; terwijl de nationale regering probeert te voorkomen dat het land en het financiële systeem kapot gaan, proberen burgemeesters en gouverneurs de gezondheid en het leven van hun kiezers te beschermen. Dit conflict leidde vorige maand tot een rebellie van lagere regeringen tegen de ongrondwettelijke poging van Duque om zich hun bevoegdheden toe te eigenen.

Colombia Reports

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This