Politiek & Maatschappij

Burgemeester van Buenos Aires stort zich in de presidentiële race in Argentinië

24 februari 2023

Redactie

Het hoofd van de regering van de autonome stad Buenos Aires en lid van de oppositie, Horario Rodríguez Larreta, stortte zich gisteren in de presidentiële race van Argentinië. Hij  kondigde aan dat hij zal strijden om de kandidatuur van de centrumrechtse oppositiecoalitie Juntos tijdens de voorverkiezingen in augustus dit jaar. Argentinië houdt de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 22 oktober, met een mogelijke tweede ronde op 19 november.

“Ik wil president worden, zodat we samen een einde maken aan de haat en ons land voor altijd transformeren”, schreef de 57-jarige politicus op zijn sociale netwerken, samen met een video van twee en een halve minuut waarin hij zijn motivatie voor het presidentschap uitlegt. In zijn toespraak riep hij op tot het beëindigen van de kloof – zoals de extreme politieke polarisatie in het land wordt genoemd – en het bevorderen van de dialoog.

Rodríguez Larreta deberá competir dentro de su espacio Propuesta Republicana (PRO) -a la que también pertenece el expresidente Mauricio Macri– con otras figuras políticas que aspiran a obtener la candidatura, entre ellas la exministra de Seguridad y presidenta del PRO, Patricia Bullrich, y la exgobernadora de Buenos Aires, María Eugenia Vidal.

Rodríguez Larreta zal binnen zijn partij Republikeins Voorstel (PRO), waartoe ook voormalig president Mauricio Macri behoort – moeten concurreren met andere politieke figuren die de kandidatuur ambiëren, waaronder de voormalige minister van Veiligheid en voorzitter van de PRO, Patricia Bullrich, en de voormalige gouverneur van Buenos Aires, María Eugenia Vidal.

“Jaren van charisma”

“Velen vragen me of ik ervan droom president te worden. Het zou natuurlijk een eer zijn, maar het is niet een plaats waar je aankomt. Het presidentschap moet het begin zijn van het pad van grote transformatie, dat niet wordt bereikt door een ​​groep verlichte mensen of een charismatische leider. We hebben jaren van charisma doorgebracht en kijk eens hoe het met ons gaat”, ironiseert Larreta.

De centrumlinkse president Alberto Fernández, wiens ambtstermijn op 10 december afloopt, zei dat hij “bereid” was om herverkiezing voor het Peronistisch Front van Allen te zoeken, maar hij heeft zijn kandidatuur nog niet geformaliseerd. De minister van Economie, Sergio Massa, zou zich ook kandidaat kunnen stellen als hij erin slaagt de economische situatie, met name de inflatie, te verbeteren.

Over zijn deelname als kandidaat aan de voorverkiezingen blijft Macri ongewis. Naast het kiezen van een president en vicepresident voor een periode van vier jaar, zullen de Argentijnen bij de verkiezingen de helft van de Kamer van Afgevaardigden vernieuwen, met 257 leden, en een derde van de Senaat, met 72 leden.

Bron foto: Wikimedia Commons

EFE, Deutsche Welle

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

In navolging van de Verenigde Staten en Canada heeft de Dominicaanse Republiek nu ook een lijst opgesteld met namen van Haïtianen die niet langer welkom zijn. Maar waar het in de Verenigde Staten en Canada mensen betreft die direct gelinkt kunnen worden aan het geweld en de straffeloosheid in het Caribische land (politici, criminelen en bendeleiders) heeft de Dominicaanse Republiek een opmerkelijke naam toegevoegd: mensenrechtenactivist Pierre Espérance. Mensenrechtenorganisaties zijn verbijsterd.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This