Politiek & Maatschappij

Buitenlandse schuld moet wachten: “De pandemie en de gezondheid van Argentijnen zijn prioriteiten”

31 maart 2020

Redactie

Het voldoen van buitenlandse schulden zal moeten wachten, want door de coronavirus pandemie heeft nu de gezondheid van de Argentijnen de prioriteit, zei president Alberto Fernández afgelopen maandag. “Buitenlandse schuld zal moeten wachten, de prioriteit is de gezondheid van het Argentijnse volk”, onderstreepte de Argentijnse president.

Ook zei hij dat moest worden voldaan aan zelfisolatie en afstand houden, omdat “het als gemeenschap belangrijk is om het virus te domineren, en niet andersom, dat het virus ons domineert.” Ook herhaalde hij zijn oproep die hij tijdens de recente videoconferentie deed met G20-groep van wereldleiders; hij zei dat het tijd was, gezien de pandemie, een eind te maken aan economische blokkades.

Evenzo waarschuwde Fernández grote Argentijnse bedrijven die plannen hebben om werknemers te ontslaan. “Dit gaat niet gebeuren, er is een basisregel van solidariteit dat in een situatie waarin we nu leven, niemand zonder baan op straat kan blijven staan. Ik heb de minister van Arbeid opgedragen om alle ontslagen te stoppen. We gaan de komende maanden letten op de banen van de Argentijnen. De Argentijnse staat heeft veel middelen geïnvesteerd, dus bedrijven ontslaan geen personeel.”

Fernández benadrukte dat solidariteit een belangrijk onderdeel is van elke gemeenschap of samenleving, en dat er geen gemeenschap ontstaat als solidariteit afwezig is. “Harmonie en solidariteit zijn altijd de leidende regels geweest van het Argentijnse volk als natie.”

De opmerkingen werden gemaakt op een bijzonder moment, 30 maart, een dag voor de presidentiële zelfopgelegde en herhaaldelijk aangekondigde deadline voor een schuldovereenkomst met particuliere staatsobligatiehouders en het IMF. Op 31 maart moest de kwestie worden opgelost.

Het is duidelijk dat de wereldwijde pandemie het hele scenario heeft veranderd, maar Fernández wees erop dat “Argentinië heel duidelijk was: we betalen geen schulden als dat betekent dat we de behoeften van het Argentijnse volk moeten achterstellen, en we hebben ook een plan gepresenteerd. De prioriteit is op dit moment de gezondheid en het leven van Argentijnen. Schuldeisers moeten begrijpen waar we nu allemaal doorheen gaan.”

Vervolgens herinnerde hij er aan dat IMF-directeur Kristalina Georgieva een soortgelijk beroep had gedaan door te zeggen dat de Argentijnse schuld niet houdbaar was en dat particuliere schuldeisers met zo’n punt rekening zouden moeten houden. “Laten we voor eens en altijd hopen dat de wereld begrijpt dat het moeilijk is om van mensen te eisen dat ze schulden betalen in plaats van de pandemie aan te pakken, we moeten definitief wachten om onze schulden te betalen.”

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This