Politiek & Maatschappij

Brute moord op inheemse natuurgenezer in Guatemala

10 juni 2020

Redactie

Er is in Guatemala geschokt gereageerd op de gewelddadige moord op Domingo Choc. In zijn woonplaats Chimay, San Luis Petén werd hij levend in brand gestoken. Op sociale media kwamen beelden waarop hij brandend te zien is, achtervolgd door een menigte die hem beschuldigt van hekserij.

Domingo Choc was een specialist in de traditionele Maya-geneeskunde en een traditioneel genezer. Vrienden noemden hem ‘grootvader Domingo’. Hij was lid van de vereniging van geestelijke gidsen Releb’aal Saq’e’, met wie hij samenwerkte op het gebied van natuurgeneeskunde.

De traditionele Maya-geneeskunde vindt haar wortels in de precolumbiaanse Mayabeschaving. Het is doorweven van religieuze elementen en bevat een sterk spirituele dimensie. Mensen die gebruikmaken van de kennis van Maya-artsen zoals Domingo Choc, hebben vaak de financiële middelen niet om naar een reguliere arts te gaan of ze hebben het gevoel er niet gelijkwaardig behandeld te worden.

In samenwerking met de Universidad del Valle de Guatemala werkte hij mee aan een farmaceutisch project van het University College London. In het project wordt het gebruik van de biodiversiteit in de Maya-geneeskunde onderzocht.

Al eerder zijn spirituele Maya-gidsen vermoord. In juni 2017 werd Bernardino Solval Morales, een Maya-priester uit Suchitepéquez, doodgeschoten toen hij op het punt stond een ceremonie te beginnen.

Andere Maya-organisaties, gegroepeerd in de Nationale Oxlajuj Pop Conferentie, spraken zich onmiddellijk uit tegen deze misdaad en vroegen de Nationale Politie (PNC) om bescherming van Choc´s familie en andere Mayagidsen. Ook vroegen ze de Guatemalteekse Bisschoppelijke Conferentie en de Evangelische Alliantie om hun parochianen op te roepen tot respect van Mayagidsen en -priesters.

Het Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat er een onderzoek naar de moord wordt ingesteld.

Independent

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This