Politiek & Maatschappij

Brute moord op inheemse natuurgenezer in Guatemala

10 juni 2020

Redactie

Er is in Guatemala geschokt gereageerd op de gewelddadige moord op Domingo Choc. In zijn woonplaats Chimay, San Luis Petén werd hij levend in brand gestoken. Op sociale media kwamen beelden waarop hij brandend te zien is, achtervolgd door een menigte die hem beschuldigt van hekserij.

Domingo Choc was een specialist in de traditionele Maya-geneeskunde en een traditioneel genezer. Vrienden noemden hem ‘grootvader Domingo’. Hij was lid van de vereniging van geestelijke gidsen Releb’aal Saq’e’, met wie hij samenwerkte op het gebied van natuurgeneeskunde.

De traditionele Maya-geneeskunde vindt haar wortels in de precolumbiaanse Mayabeschaving. Het is doorweven van religieuze elementen en bevat een sterk spirituele dimensie. Mensen die gebruikmaken van de kennis van Maya-artsen zoals Domingo Choc, hebben vaak de financiële middelen niet om naar een reguliere arts te gaan of ze hebben het gevoel er niet gelijkwaardig behandeld te worden.

In samenwerking met de Universidad del Valle de Guatemala werkte hij mee aan een farmaceutisch project van het University College London. In het project wordt het gebruik van de biodiversiteit in de Maya-geneeskunde onderzocht.

Al eerder zijn spirituele Maya-gidsen vermoord. In juni 2017 werd Bernardino Solval Morales, een Maya-priester uit Suchitepéquez, doodgeschoten toen hij op het punt stond een ceremonie te beginnen.

Andere Maya-organisaties, gegroepeerd in de Nationale Oxlajuj Pop Conferentie, spraken zich onmiddellijk uit tegen deze misdaad en vroegen de Nationale Politie (PNC) om bescherming van Choc´s familie en andere Mayagidsen. Ook vroegen ze de Guatemalteekse Bisschoppelijke Conferentie en de Evangelische Alliantie om hun parochianen op te roepen tot respect van Mayagidsen en -priesters.

Het Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat er een onderzoek naar de moord wordt ingesteld.

Independent

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This