Politiek & Maatschappij

Brute moord op inheemse natuurgenezer in Guatemala

10 juni 2020

Redactie

Er is in Guatemala geschokt gereageerd op de gewelddadige moord op Domingo Choc. In zijn woonplaats Chimay, San Luis Petén werd hij levend in brand gestoken. Op sociale media kwamen beelden waarop hij brandend te zien is, achtervolgd door een menigte die hem beschuldigt van hekserij.

Domingo Choc was een specialist in de traditionele Maya-geneeskunde en een traditioneel genezer. Vrienden noemden hem ‘grootvader Domingo’. Hij was lid van de vereniging van geestelijke gidsen Releb’aal Saq’e’, met wie hij samenwerkte op het gebied van natuurgeneeskunde.

De traditionele Maya-geneeskunde vindt haar wortels in de precolumbiaanse Mayabeschaving. Het is doorweven van religieuze elementen en bevat een sterk spirituele dimensie. Mensen die gebruikmaken van de kennis van Maya-artsen zoals Domingo Choc, hebben vaak de financiële middelen niet om naar een reguliere arts te gaan of ze hebben het gevoel er niet gelijkwaardig behandeld te worden.

In samenwerking met de Universidad del Valle de Guatemala werkte hij mee aan een farmaceutisch project van het University College London. In het project wordt het gebruik van de biodiversiteit in de Maya-geneeskunde onderzocht.

Al eerder zijn spirituele Maya-gidsen vermoord. In juni 2017 werd Bernardino Solval Morales, een Maya-priester uit Suchitepéquez, doodgeschoten toen hij op het punt stond een ceremonie te beginnen.

Andere Maya-organisaties, gegroepeerd in de Nationale Oxlajuj Pop Conferentie, spraken zich onmiddellijk uit tegen deze misdaad en vroegen de Nationale Politie (PNC) om bescherming van Choc´s familie en andere Mayagidsen. Ook vroegen ze de Guatemalteekse Bisschoppelijke Conferentie en de Evangelische Alliantie om hun parochianen op te roepen tot respect van Mayagidsen en -priesters.

Het Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat er een onderzoek naar de moord wordt ingesteld.

Independent

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This