Politiek & Maatschappij

Brazilië en Argentinië betwisten het voorzitterschap van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank

8 maart 2020

Redactie

Brazilië is van plan zijn eigen kandidaat te promoten om de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) te leiden. Hiermee gaat het land de strijd aan met Argentinië voor de topbaan van de regionale geldschieter, doordat president Jair Bolsonaro de politieke alliantie met zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump wil uitbuiten.

Marcos Troyjo (foto), de speciale secretaris van het Ministerie van Economie voor Buitenlandse Handel en Internationale Zaken, zou de beste kans hebben om de kandidaat van Brazilië te worden. Minister van Economie Paulo Guedes heeft ook gedacht aan Maria Silvia Bastos, voorzitter van de adviesraad van Goldman Sachs Group Inc. in Brazilië. 

De in Washington gevestigde IDB is de belangrijkste ontwikkelingsinstelling voor Latijns Amerika en het Caribisch gebied en biedt miljarden dollars aan leningen en technische bijstand aan een regio met chronische infrastructuur en financiële tekorten. De voorzitter, Luis Alberto Moreno, nam de functie over in 2005 en is twee keer herkozen. De volgende voorzitter zal in oktober beginnen aan een termijn van vijf jaar na een selectieproces dat de komende maanden formeel van start gaat.

Bolsonaro zal waarschijnlijk de interesse van het land voor de baan met Trump bespreken als beide leiders dit weekend op Mar-a-Lago samenkomen, tijdens een reis van de Braziliaanse president naar Miami. Ondersteuning van de VS is cruciaal om de positie te winnen, gezien het aandeel van 30% in de bank en het de facto vetorecht over haar leiderschapsbeslissingen. De grootste aandeelhouders na de VS zijn Brazilië en Argentinië elk met 11% en Mexico met 7,2%.

De plotselinge belangstelling van Brazilië voor de functie maakt het ingewikkeld voor de Argentijnse kandidaat, Gustavo Beliz, momenteel secretaris voor strategische zaken van president Alberto Fernández, die al de formele steun van de Mexicaanse regering heeft gekregen. Ondertussen is Paraguay ook van plan om minister van Financiën Benigno Lopez als kandidaat te lanceren, zei een regeringsfunctionaris in een interview met een lokale radio.

Sinds zijn aantreden vorig jaar heeft Bolsonaro het buitenlands beleid van zijn land vernieuwd door nauwere banden met de VS na te streven en zijn bondgenoten ten koste van de tientallen jaren oude traditie van multilateralisme van het land. Herhaaldelijk spreekt hij zijn bewondering voor Trump uit. Hoewel Bolsonaro aanvankelijk overwoog om een Argentijn voor de baan te steunen, veranderden de omstandigheden nadat Fernández, een ideologische rivaal, het presidentschap in oktober won en Mauricio Macri versloeg.

De beslissing van de IDB-kandidaat in Brazilië wordt verder gecompliceerd door het feit dat de regering van Bolsonaro tegelijkertijd een hoofd moet kiezen voor een andere ontwikkelingsbank die is opgericht door leden van de BRICS-groep, die bestaat uit Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De eerste voorzitter werd benoemd door India, en nu is het de beurt aan Brazilië. Troyjo wordt ook overwogen voor die baan.

De selectie van de volgende voorzitter va de IDB zal een van de meest besproken onderwerpen zijn op de jaarlijkse gouverneursvergadering van de bank later deze maand in Colombia. Een beslissing wordt waarschijnlijk genomen tussen juli en september.

 

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This