Politiek & Maatschappij

Brazilië bevestigt eerste besmetting coronavirus bij inheemse bevolking in Amazone

2 april 2020

Redactie

Een inheemse vrouw die diep in het regenwoud in de Amazone leeft, heeft het coronavirus opgelopen. Ze is hiermee de eerste besmetting onder de meer dan 300 stammen die leven in Brazilië, zo verklaarde Sesai, de gezondheidsdienst voor de inheemse bevolking vallend onder het Ministerie van Gezondheid.

De twintigjarige van de Kokama-stam is positief getest op het virus in het district Santo Antonio do Lá, liggend aan de grens van Colombia op 880 kilometer van Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas.  De vrouw vertoonde geen symptomen en is geïsoleerd, samen met haar familie, verklaarde Sesai

Er zijn vier besmettingen in hetzelfde district bevestigd, waaronder een arts die vorige week positief is getest. Hiermee groeide de angst dat de epidemie zich zou verspreiden onder kwetsbare gemeenschappen met een vernietigende impact.

Sesai heeft verklaard dat de vrouw een gezondheidsmedewerker was die in contact is geweest met de arts. Ze is de enige die positief is getest onder de vijftien medewerkers en twaalf patiënten die zijn getest, nadat de arts het virus bleek te hebben opgelopen.

De arts was teruggekomen van een vakantie in het zuiden van Brazilië om te werken met Tikunas, die met 30.000 leden een van de grootste stammen zijn in het Amazonegebied, dichtbij de grenzen met Colombia en Peru.

Gezondheidsexperts waarschuwen dat de verspreiding van het virus dodelijk kan zijn voor de 850.000 inheemse mensen, die al eeuwen worden uitgeroeid door ziektes gebracht door Europeanen, van waterpokken en malaria tot de griep.

Zij vrezen dat de manier van leven van de inheemse bevolking in kleine dorpen onder rieten daken het risico vergroot op besmetting, als een enkel familielid het virus oploopt.

The Guardian

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This