Politiek & Maatschappij

Brazilië bevestigt eerste besmetting coronavirus bij inheemse bevolking in Amazone

2 april 2020

Redactie

Een inheemse vrouw die diep in het regenwoud in de Amazone leeft, heeft het coronavirus opgelopen. Ze is hiermee de eerste besmetting onder de meer dan 300 stammen die leven in Brazilië, zo verklaarde Sesai, de gezondheidsdienst voor de inheemse bevolking vallend onder het Ministerie van Gezondheid.

De twintigjarige van de Kokama-stam is positief getest op het virus in het district Santo Antonio do Lá, liggend aan de grens van Colombia op 880 kilometer van Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas.  De vrouw vertoonde geen symptomen en is geïsoleerd, samen met haar familie, verklaarde Sesai

Er zijn vier besmettingen in hetzelfde district bevestigd, waaronder een arts die vorige week positief is getest. Hiermee groeide de angst dat de epidemie zich zou verspreiden onder kwetsbare gemeenschappen met een vernietigende impact.

Sesai heeft verklaard dat de vrouw een gezondheidsmedewerker was die in contact is geweest met de arts. Ze is de enige die positief is getest onder de vijftien medewerkers en twaalf patiënten die zijn getest, nadat de arts het virus bleek te hebben opgelopen.

De arts was teruggekomen van een vakantie in het zuiden van Brazilië om te werken met Tikunas, die met 30.000 leden een van de grootste stammen zijn in het Amazonegebied, dichtbij de grenzen met Colombia en Peru.

Gezondheidsexperts waarschuwen dat de verspreiding van het virus dodelijk kan zijn voor de 850.000 inheemse mensen, die al eeuwen worden uitgeroeid door ziektes gebracht door Europeanen, van waterpokken en malaria tot de griep.

Zij vrezen dat de manier van leven van de inheemse bevolking in kleine dorpen onder rieten daken het risico vergroot op besmetting, als een enkel familielid het virus oploopt.

The Guardian

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This