Politiek & Maatschappij

Braziliaanse gangs stellen avondklok in om verspreiding corona af te remmen

26 maart 2020

Redactie

Drugshandelaren in een van de bekendste favelas van Rio de Janeiro hebben een avondklok ingesteld na toenemende angst voor de impact van het virus op de armste inwoners van Brazilië.

In de afgelopen dagen, terwijl het aantal doden door het virus in Brazilië is opgelopen tot 46, patrouilleren de gangs in Ciudade de Deus (Stad van God) om erop toe te zien dat mensen binnen blijven na 8 uur s ’avonds.

Afgelopen weekend werd de gemeenschap, die internationaal bekend werd door de film Ciudad de Deus, getroffen door de eerste officiële besmetting. In een poging een verdere verspreiding te voorkomen hebben de leiders van de gang het Rode Commando inwoners het bevel opgelegd om thuis te blijven. “De drugsdealers doen dit omdat de overheid afwezig is. De autoriteiten zien ons niet”, vertelde een inwoner aan journalisten van The Guardian.

Een verslag van de Braziliaanse krant Extra beschrijft hoe gangleden met luidsprekers door de wijk liepen en omriepen: “We stellen een avondklok in omdat niemand het [coronavirus] serieus neemt. Het beste is om thuis te blijven en te chillen.” Ook in andere favelas, waar totaal rond de twee miljoen mensen wonen, wordt het coronavirus door de gangs aangepakt.

Zo hebben gangleden in de wijk Morro dos Prazeres de bewoners opgedragen om zich alleen in groepen van twee te bewegen, en is ook in Rocinha een avondklok opgelegd. In Santa Marta, een favela die in de schaduw ligt van het iconische standbeeld van Jesus, delen drugsdealers zeep uit en hebben een bord geplaatst bij de ingang van de favela met de tekst: “Was alsjeblieft je handen voordat je de favela betreedt”.

“Ik denk dat ze dit hebben geschreven voor de verslaafden die hier drugs komen kopen, zodat ze het virus niet naar binnen brengen”, zei een inwoner. “Maar het werkt niet. Mensen die op de top van de favela wonen, hebben soms twee weken geen stromend water. Als mensen zichzelf niet kunnen voeden, hoe moeten ze dan schoon blijven?”

Edmund Ruge, een redacteur werkzaam voor nieuwssite RioOnWatch die schrijft over de favelas, zei dat de avondklok in sommige gedeeltes spreekt voor de langdurige verwaarlozing van zulke gebieden door de staat.

“Maar het is niet de meerderheid van de favelas en het is niet gecoördineerd. Het is een sporadisch ding verspreid door de stad. Het is de uitzondering op de regel – de regel dat de maatschappij het voortouw neemt omdat de staat niks voor ze doet.”

Favela-activisten hebben zeer effectief getracht te reageren op het coronavirus door middel van donaties en bewustwordingscampagnes door heel Brazilië, vertelde Ruge, wijzend op projecten als #COVID19NasFavelas. “Het is indrukwekkend. Maar de vraag is of het genoeg zal zijn.”

The Guardian

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This