Politiek & Maatschappij

Brasilia sluit federale gebouwen af om te voorkomen dat pro-Bolsonaro-demonstranten deze proberen binnen te vallen

15 juni 2020

Redactie

Gouverneur Ibaneis Rocha verbood auto- en voetgangersverkeer langs de hoofdweg die de belangrijkste federale overheidsgebouwen van Brazilië herbergt, waardoor de protesten van Bolsonaro-aanhangers die regelmatig in het gebied voorkomen, worden voorkomen.

De deelstaatregering vaardigde het besluit op zaterdagavond uit, nadat een kleine extreemrechtse groep aanhangers van de president probeerde het Congres binnen te vallen. Volgens het decreet was het gebied gesloten vanwege de noodzaak grote bijeenkomsten te vermijden tijdens de coronavirusepidemie, en vanwege de dreigementen van sommige demonstranten tegen de democratische instellingen van Brazilië.

Met de sluiting van de Esplanada, zoals het centrale gebied van Brasilia bekend staat, ontmoetten Bolsonaro-supporters elkaar in andere gebieden, waaronder het hoofdkwartier van het leger in de stad, volgens afbeeldingen van CNN Brasil TV. 

De demonstranten, die Bolsonaro bij talloze eerdere gelegenheden heeft begroet, beschuldigen het Hooggerechtshof en het Congres van het blokkeren van het vermogen van de president om te regeren. Bolsonaro is de afgelopen weken in toenemende mate in botsing gekomen met het Hooggerechtshof..

In São Paulo gaf de politie alleen toestemming voor gelijktijdige protesten van zowel aanhangers als tegenstanders van Bolsonaro op verschillende locaties. De protesten waren grotendeels vreedzaam.

Op zondag twitterde rechter Gilmar Mendes van het Hooggerechtshof dat Bolsonaro mogelijk een misdaad heeft begaan, toen de president mensen aanmoedigde om in te breken in ziekenhuizen en intensive care-afdelingen te filmen om te controleren of de bedden al dan niet vol waren en zo fraude te voorkomen door het aantal mensen met ernstig COVID-19 op te blazen.

Brazilië is het nieuwste epicentrum van de pandemie geworden met meer dan 850.500 gemelde gevallen en meer dan 42.700 doden. Alleen de Verenigde Staten hebben hogere cijfers. “Het is beschamend, om niet te zeggen belachelijk, dat ambtenaren complottheorieën stimuleren en de volksgezondheid in gevaar brengen”, twitterde Mendes.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This