Politiek & Maatschappij

Brasilia sluit federale gebouwen af om te voorkomen dat pro-Bolsonaro-demonstranten deze proberen binnen te vallen

15 juni 2020

Redactie

Gouverneur Ibaneis Rocha verbood auto- en voetgangersverkeer langs de hoofdweg die de belangrijkste federale overheidsgebouwen van Brazilië herbergt, waardoor de protesten van Bolsonaro-aanhangers die regelmatig in het gebied voorkomen, worden voorkomen.

De deelstaatregering vaardigde het besluit op zaterdagavond uit, nadat een kleine extreemrechtse groep aanhangers van de president probeerde het Congres binnen te vallen. Volgens het decreet was het gebied gesloten vanwege de noodzaak grote bijeenkomsten te vermijden tijdens de coronavirusepidemie, en vanwege de dreigementen van sommige demonstranten tegen de democratische instellingen van Brazilië.

Met de sluiting van de Esplanada, zoals het centrale gebied van Brasilia bekend staat, ontmoetten Bolsonaro-supporters elkaar in andere gebieden, waaronder het hoofdkwartier van het leger in de stad, volgens afbeeldingen van CNN Brasil TV. 

De demonstranten, die Bolsonaro bij talloze eerdere gelegenheden heeft begroet, beschuldigen het Hooggerechtshof en het Congres van het blokkeren van het vermogen van de president om te regeren. Bolsonaro is de afgelopen weken in toenemende mate in botsing gekomen met het Hooggerechtshof..

In São Paulo gaf de politie alleen toestemming voor gelijktijdige protesten van zowel aanhangers als tegenstanders van Bolsonaro op verschillende locaties. De protesten waren grotendeels vreedzaam.

Op zondag twitterde rechter Gilmar Mendes van het Hooggerechtshof dat Bolsonaro mogelijk een misdaad heeft begaan, toen de president mensen aanmoedigde om in te breken in ziekenhuizen en intensive care-afdelingen te filmen om te controleren of de bedden al dan niet vol waren en zo fraude te voorkomen door het aantal mensen met ernstig COVID-19 op te blazen.

Brazilië is het nieuwste epicentrum van de pandemie geworden met meer dan 850.500 gemelde gevallen en meer dan 42.700 doden. Alleen de Verenigde Staten hebben hogere cijfers. “Het is beschamend, om niet te zeggen belachelijk, dat ambtenaren complottheorieën stimuleren en de volksgezondheid in gevaar brengen”, twitterde Mendes.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This