Politiek & Maatschappij

Bolsonaro’s anti-lockdown bijeenkomst in Brasilia trekt duizenden bezoekers

4 mei 2020

Redactie

Bolsonaro's anti-lockdown bijeenkomst in Brasilia trekt duizenden bezoekers

De Braziliaanse president Jail Bolsonaro hield afgelopen zondag een bijeenkomst tegen de afsluiting van het land in een toespraak voor duizenden gelijkgezinde demonstranten, terwijl het aantal bevestigde COVID-19-infecties de 100.000 overschreed, met meer dan 7.000 doden.

Bolsonaro beschuldigde de gouverneurs van de staat voor het voortzetten van de lockdown in een toespraak buiten zijn presidentiële paleis in Brasilia. “De vernietiging van banen door sommige gouverneurs is onverantwoord en onaanvaardbaar. We zullen in de toekomst een hoge prijs betalen”, zei het staatshoofd in een toespraak die live op Facebook werd uitgezonden. Bolsonaro botste herhaaldelijk met gouverneurs en benadrukte dat de strikte inperkingsmaatregelen die ze opleggen een overdreven reactie zijn en schadelijk zijn voor de economie.

Het land registreerde gisteren 101.147 bevestigde gevallen van het virus, volgens cijfers die zijn vrijgegeven door het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid, met 275 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 in de afgelopen 24 uur. Deskundigen zijn van mening dat het totale aantal gevallen van COVID-19 12 tot 15 keer hoger zou kunnen zijn, vanwege een groot aantal niet-ontdekte gevallen, gezien het gebrek aan testmogelijkheden  voor de 210 miljoen inwoners van het land.

De demonstratie in Brasilia trok een groter publiek dan vergelijkbare protesten in de afgelopen weken. Veel mensen hielden spandoeken op met kritiek Bolsonaro, op Rodrigo Maia, hoofd van het Huis van Afgevaardigden, en op voormalig minister van Justitie Sergio Moro die vorige week ontslag nam. Anderen in de menigte riepen het leger op om in te grijpen. De mensen staan aan onze kant en het leger staat aan de kant van de wet, orde, vrijheid en democratie, aldus Bolsonaro. De krant Estado de Sao Paulo, een van de grootste kranten van het land, meldde op zijn website dat een van zijn fotografen en diens chauffeur waren aangevallen door demonstranten, die hen duwden en schopten.

In tegenstelling tot recente demonstraties waarin hij verscheen, hield de extreemrechtse president – die geen masker droeg – een afstand van ongeveer twee meter van zijn dichtstbijzijnde supporters, na zijn toespraak buiten het presidentieel paleis. Hij maakte echter een uitzondering voor supporters die bij hem kwamen voor een selfie met zijn negenjarige dochter Laura. Deskundigen zetten zich schrap voor de grootste uitbraak in Zuid-Amerika die nog veel erger zal worden, aangezien wordt aangenomen dat het hoogtepunt van de pandemie over enkele weken wordt bereikt.

Vorige week zei de staat Rio de Janeiro dat het de orders om thuis te blijven zou verlengen tot 11 mei. De gouverneur negeerde Bolsonaro’s eisen dat lokale en nationale autoriteiten Brazilianen moesten aanmoedigen om weer aan het werk te gaan.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This