Politiek & Maatschappij

Bolsonaro’s anti-lockdown bijeenkomst in Brasilia trekt duizenden bezoekers

4 mei 2020

Redactie

Bolsonaro's anti-lockdown bijeenkomst in Brasilia trekt duizenden bezoekers

De Braziliaanse president Jail Bolsonaro hield afgelopen zondag een bijeenkomst tegen de afsluiting van het land in een toespraak voor duizenden gelijkgezinde demonstranten, terwijl het aantal bevestigde COVID-19-infecties de 100.000 overschreed, met meer dan 7.000 doden.

Bolsonaro beschuldigde de gouverneurs van de staat voor het voortzetten van de lockdown in een toespraak buiten zijn presidentiële paleis in Brasilia. “De vernietiging van banen door sommige gouverneurs is onverantwoord en onaanvaardbaar. We zullen in de toekomst een hoge prijs betalen”, zei het staatshoofd in een toespraak die live op Facebook werd uitgezonden. Bolsonaro botste herhaaldelijk met gouverneurs en benadrukte dat de strikte inperkingsmaatregelen die ze opleggen een overdreven reactie zijn en schadelijk zijn voor de economie.

Het land registreerde gisteren 101.147 bevestigde gevallen van het virus, volgens cijfers die zijn vrijgegeven door het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid, met 275 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 in de afgelopen 24 uur. Deskundigen zijn van mening dat het totale aantal gevallen van COVID-19 12 tot 15 keer hoger zou kunnen zijn, vanwege een groot aantal niet-ontdekte gevallen, gezien het gebrek aan testmogelijkheden  voor de 210 miljoen inwoners van het land.

De demonstratie in Brasilia trok een groter publiek dan vergelijkbare protesten in de afgelopen weken. Veel mensen hielden spandoeken op met kritiek Bolsonaro, op Rodrigo Maia, hoofd van het Huis van Afgevaardigden, en op voormalig minister van Justitie Sergio Moro die vorige week ontslag nam. Anderen in de menigte riepen het leger op om in te grijpen. De mensen staan aan onze kant en het leger staat aan de kant van de wet, orde, vrijheid en democratie, aldus Bolsonaro. De krant Estado de Sao Paulo, een van de grootste kranten van het land, meldde op zijn website dat een van zijn fotografen en diens chauffeur waren aangevallen door demonstranten, die hen duwden en schopten.

In tegenstelling tot recente demonstraties waarin hij verscheen, hield de extreemrechtse president – die geen masker droeg – een afstand van ongeveer twee meter van zijn dichtstbijzijnde supporters, na zijn toespraak buiten het presidentieel paleis. Hij maakte echter een uitzondering voor supporters die bij hem kwamen voor een selfie met zijn negenjarige dochter Laura. Deskundigen zetten zich schrap voor de grootste uitbraak in Zuid-Amerika die nog veel erger zal worden, aangezien wordt aangenomen dat het hoogtepunt van de pandemie over enkele weken wordt bereikt.

Vorige week zei de staat Rio de Janeiro dat het de orders om thuis te blijven zou verlengen tot 11 mei. De gouverneur negeerde Bolsonaro’s eisen dat lokale en nationale autoriteiten Brazilianen moesten aanmoedigen om weer aan het werk te gaan.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This