De extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, onthulde woensdag een controversieel wetsvoorstel dat commerciële mijnbouw op beschermde inheemse landen mogelijk zou maken, waardoor een campagnebelofte werd nagekomen die tribale leiders en milieuactivisten heeft geschokt.
Het wetsvoorstel om voor het eerst mijnbouw, inclusief olie- en gasprojecten en waterkrachtcentrales in inheemse reservaten te reguleren, wordt deze week naar het Congres gestuurd. De Braziliaanse grondwet sluit momenteel mijnbouw in reservaten niet uit, maar staat het niet toe omdat het niet is gereguleerd. “Dit is een grote stap voorwaarts, maar het zal onder druk komen te staan van milieuactivisten”, zei Bolsonaro in een toespraak
Bolsonaro beweert al lang dat de inheemse bevolking van Brazilië te veel land bezet – 13 procent van het land – en de economische ontwikkeling van ongekende minerale hulpbronnen, van goud en diamanten tot niobium en zeldzame aarden, belemmert.
Maar leiders van de meeste driehonderd Braziliaanse stammen verzetten zich tegen mijnbouw binnen hun reservaten en zeggen dat het toestaan van commerciële mijnbouw hun gemeenschappen zou ondermijnen en hun culturen zou vernietigen. Die worden al bedreigd door toenemende invasies door illegale houthakkers en mijnwerkers. Milieuactivisten die de inheemse gemeenschappen zien als de beste bewakers van de tropische bossen van Brazilië, waarschuwen dat mijnbouw ontbossing zal versnellen.
Het wetsvoorstel bevat bepalingen om inheemse gemeenschappen te raadplegen en zou door het Congres moeten worden goedgekeurd voor elk mijnbouw- of waterkrachtproject. Regeringsfunctionarissen hebben echter gezegd dat inheemse gemeenschappen geen recht hebben om een veto over projecten uit te spreken, nadat ze door het Congres zijn geautoriseerd.
Bolsonaro is los van dit wetsvoorstel ook van plan om grootschalige commerciële landbouw binnen inheemse reservaten toe te staan. Dit is niet toegestaan onder de huidige milieuwetten.