Politiek & Maatschappij

Bolsonaro presenteert wet om mijnbouw op inheems land toe te staan

11 februari 2020

Redactie

Bolsonaro presenteert wet om mijnbouw op inheems land toe te staan

De extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, onthulde woensdag een controversieel wetsvoorstel dat commerciële mijnbouw op beschermde inheemse landen mogelijk zou maken, waardoor een campagnebelofte werd nagekomen die tribale leiders en milieuactivisten heeft geschokt.

Het wetsvoorstel om voor het eerst mijnbouw, inclusief olie- en gasprojecten en waterkrachtcentrales in inheemse reservaten te reguleren, wordt deze week naar het Congres gestuurd. De Braziliaanse grondwet sluit momenteel mijnbouw in reservaten niet uit, maar staat het niet toe omdat het niet is gereguleerd. “Dit is een grote stap voorwaarts, maar het zal onder druk komen te staan van milieuactivisten”, zei Bolsonaro in een toespraak

Bolsonaro beweert al lang dat de inheemse bevolking van Brazilië te veel land bezet – 13 procent van het land – en de economische ontwikkeling van ongekende minerale hulpbronnen, van goud en diamanten tot niobium en zeldzame aarden, belemmert.

Maar leiders van de meeste driehonderd Braziliaanse stammen verzetten zich tegen mijnbouw binnen hun reservaten en zeggen dat het toestaan van commerciële mijnbouw hun gemeenschappen zou ondermijnen en hun culturen zou vernietigen. Die worden al bedreigd door toenemende invasies door illegale houthakkers en mijnwerkers. Milieuactivisten die de inheemse gemeenschappen zien als de beste bewakers van de tropische bossen van Brazilië, waarschuwen dat mijnbouw ontbossing zal versnellen.

Het wetsvoorstel bevat bepalingen om inheemse gemeenschappen te raadplegen en zou door het Congres moeten worden goedgekeurd voor elk mijnbouw- of waterkrachtproject. Regeringsfunctionarissen hebben echter gezegd dat inheemse gemeenschappen geen recht hebben om een veto over projecten uit te spreken, nadat ze door het Congres zijn geautoriseerd.

Bolsonaro is los van dit wetsvoorstel ook van plan om grootschalige commerciële landbouw binnen inheemse reservaten toe te staan. Dit is niet toegestaan onder de huidige milieuwetten.

The Guardian

Gerelateerde berichten

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

Hoe staat Chili erbij, ruim vier jaar na de sociale uitbarsting van 2019? Een doorbraak naar een rechtvaardiger samenleving is mislukt. Volgens de publieke intellectueel Álvaro Ramis blijven de Chilenen ”massaal bewust van de grote ongelijkheid en ontevreden met het neoliberale systeem, maar zien ze geen oplossingen op een sociale manier, maar alleen binnen het individualistische neoliberale kader”.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This