Politiek & Maatschappij

Bolsonaro ontslaat minister van Volksgezondheid

18 april 2020

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft Luiz Henrique Mandetta, minister van Volksgezondheid, ontslagen. Dit liet Mandetta weten in een tweet. De genoemde reden is Mandetta’s aanpak van de coronacrisis, die de Brazilianen aanspoort tot thuisblijven en afstand bewaren. De Braziliaanse president is het niet eens met deze benadering, omdat hij de ziekte nog altijd afdoet als “een griepje.” Bolsonaro en Mandetta hebben al weken onenigheid over de aanpak van het virus. De president herhaalt vaak dat het allemaal zo erg niet is, en promoot onbewezen behandelingen voor covid-19. Mandetta benadrukt echter dat het belangrijk is voor Brazilië om de maatregelen te volgen die wereldwijd geadviseerd worden.

Afgelopen zondag escaleerde deze spanningen, toen Mandetta publiekelijk zei dat de regering een eenduidig antwoord moet geven op de crisis. Veel mensen interpreteerden dit als een verkapte kritiek op de uitspraken en het gedrag van Bolsonaro. De president volgt zelf de adviezen van zijn regering niet op. Hij begeeft zich regelmatig onder de mensen en schudt zelfs handen. Mandetta werd internationaal geprezen om zijn aanpak, met duidelijke, dagelijkse communicatie gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en wereldwijde adviezen.

Veel Brazilianen reageerden boos op het ontslag van Mandetta: ze sloegen vanuit hun thuis-isolatie op potten en pannen – een bekende vorm van protest. De waarderingscijfers van Mandetta waren de afgelopen weken sterk gestegen, terwijl Bolsonaro juist steeds minder populair wordt. Voor Mandetta kwam het ontslag echter niet onverwacht. Hij refereerde de afgelopen week al verschillende malen publiekelijk naar de mogelijkheid dat hij binnenkort zou worden ontslagen. Het is nog niet duidelijk wie de opvolger van Mandetta zal worden, maar internationaal wordt gevreesd voor de gevolgen die dit zal hebben voor de uitbraak in Brazilië.

BBC

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This