Politiek & Maatschappij

Bolsonaro ontslaat minister van Volksgezondheid

18 april 2020

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft Luiz Henrique Mandetta, minister van Volksgezondheid, ontslagen. Dit liet Mandetta weten in een tweet. De genoemde reden is Mandetta’s aanpak van de coronacrisis, die de Brazilianen aanspoort tot thuisblijven en afstand bewaren. De Braziliaanse president is het niet eens met deze benadering, omdat hij de ziekte nog altijd afdoet als “een griepje.” Bolsonaro en Mandetta hebben al weken onenigheid over de aanpak van het virus. De president herhaalt vaak dat het allemaal zo erg niet is, en promoot onbewezen behandelingen voor covid-19. Mandetta benadrukt echter dat het belangrijk is voor Brazilië om de maatregelen te volgen die wereldwijd geadviseerd worden.

Afgelopen zondag escaleerde deze spanningen, toen Mandetta publiekelijk zei dat de regering een eenduidig antwoord moet geven op de crisis. Veel mensen interpreteerden dit als een verkapte kritiek op de uitspraken en het gedrag van Bolsonaro. De president volgt zelf de adviezen van zijn regering niet op. Hij begeeft zich regelmatig onder de mensen en schudt zelfs handen. Mandetta werd internationaal geprezen om zijn aanpak, met duidelijke, dagelijkse communicatie gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en wereldwijde adviezen.

Veel Brazilianen reageerden boos op het ontslag van Mandetta: ze sloegen vanuit hun thuis-isolatie op potten en pannen – een bekende vorm van protest. De waarderingscijfers van Mandetta waren de afgelopen weken sterk gestegen, terwijl Bolsonaro juist steeds minder populair wordt. Voor Mandetta kwam het ontslag echter niet onverwacht. Hij refereerde de afgelopen week al verschillende malen publiekelijk naar de mogelijkheid dat hij binnenkort zou worden ontslagen. Het is nog niet duidelijk wie de opvolger van Mandetta zal worden, maar internationaal wordt gevreesd voor de gevolgen die dit zal hebben voor de uitbraak in Brazilië.

BBC

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This