Politiek & Maatschappij

Boliviaanse coronapatiënten krijgen geen lucht

28 augustus 2020

Alsof Bolivia nog niet genoeg problemen heeft door de coronapandemie en de aanschaf van beademingsapparaten die patiënten moeten helpen overleven, blijkt nu ook een groot deel van die apparaten niet te functioneren.

In acht van de negen Boliviaanse regio’s zijn Chinese beademingsapparaten geïnstalleerd die niet functioneren, in Santa Cruz zelfs 15 van de 55. Hier melden medisch specialisten dat de apparaten hun werk voor coronapatiënten eerder belemmeren dan ondersteunen. Ook Antonio Viruez van het Hospital del Norte in El Alto, de hooggelegen zusterstad van La Paz, vertelt in de krant Pagina Siete dat zijn zeven beademingsapparaten allemaal ‘vervloekt’ zijn: ze zijn onbetrouwbaar, vallen gauw uit en worden dus bij voorkeur niet gebruikt.

Het nabijgelegen Hospital Boliviano Holandés heeft een ander probleem: er is geen plek om de vier beademingsapparaten te installeren. Dat betekent dat de regio La Paz geen gebruik kan maken van elf geleverde apparaten, terwijl het aantal besmettingen blijft stijgen.

Elders in het land is de situatie vergelijkbaar. Van de vijftig aan Cochabamba geleverde Yueshen apparaten werken er minstens acht niet en staan er 26 nog steeds in de opslag. Bovendien zijn de Chinese apparaten volgens Yercin Mamani, directeur van de regionale gezondheidszorg, basismodellen die niet geschikt zijn voor ernstig zieke patiënten.

Elders worden de apparaten noodgedwongen wel gebruikt, bij gebrek aan andere voorzieningen, maar niet voor covid19-patiënten omdat ze daar niet betrouwbaar genoeg voor zijn. Specialist Alem Cardozo uit Chuquisaca trekt de vergelijking met mobiele telefoons: “we hadden een smartphone nodig, maar ze gaven een Nokia 1100”.

Uit Beni komen weer andere klachten: het Germán Busch Ziekenhuis gebruikt de Yueshen apparaten niet ‘vanwege een juridisch probleem’. Beloftes van de centrale overheid om de problemen met de apparaten, waarvoor naar verluid zes miljoen dollar te veel betaald is, op te lossen zijn tot op heden niet nagekomen.

Página Siete

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This