Politiek & Maatschappij

Boliviaanse coronapatiënten krijgen geen lucht

28 augustus 2020

Alsof Bolivia nog niet genoeg problemen heeft door de coronapandemie en de aanschaf van beademingsapparaten die patiënten moeten helpen overleven, blijkt nu ook een groot deel van die apparaten niet te functioneren.

In acht van de negen Boliviaanse regio’s zijn Chinese beademingsapparaten geïnstalleerd die niet functioneren, in Santa Cruz zelfs 15 van de 55. Hier melden medisch specialisten dat de apparaten hun werk voor coronapatiënten eerder belemmeren dan ondersteunen. Ook Antonio Viruez van het Hospital del Norte in El Alto, de hooggelegen zusterstad van La Paz, vertelt in de krant Pagina Siete dat zijn zeven beademingsapparaten allemaal ‘vervloekt’ zijn: ze zijn onbetrouwbaar, vallen gauw uit en worden dus bij voorkeur niet gebruikt.

Het nabijgelegen Hospital Boliviano Holandés heeft een ander probleem: er is geen plek om de vier beademingsapparaten te installeren. Dat betekent dat de regio La Paz geen gebruik kan maken van elf geleverde apparaten, terwijl het aantal besmettingen blijft stijgen.

Elders in het land is de situatie vergelijkbaar. Van de vijftig aan Cochabamba geleverde Yueshen apparaten werken er minstens acht niet en staan er 26 nog steeds in de opslag. Bovendien zijn de Chinese apparaten volgens Yercin Mamani, directeur van de regionale gezondheidszorg, basismodellen die niet geschikt zijn voor ernstig zieke patiënten.

Elders worden de apparaten noodgedwongen wel gebruikt, bij gebrek aan andere voorzieningen, maar niet voor covid19-patiënten omdat ze daar niet betrouwbaar genoeg voor zijn. Specialist Alem Cardozo uit Chuquisaca trekt de vergelijking met mobiele telefoons: “we hadden een smartphone nodig, maar ze gaven een Nokia 1100”.

Uit Beni komen weer andere klachten: het Germán Busch Ziekenhuis gebruikt de Yueshen apparaten niet ‘vanwege een juridisch probleem’. Beloftes van de centrale overheid om de problemen met de apparaten, waarvoor naar verluid zes miljoen dollar te veel betaald is, op te lossen zijn tot op heden niet nagekomen.

Página Siete

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This