Politiek & Maatschappij

Bolivia in spanning voor verkiezingen

9 oktober 2020

Zondag 18 oktober gaan de Bolivianen naar de stembus voor historische verkiezingen, de eerste sinds 2002 zonder dat Evo Morales kandidaat is voor het presidentschap. Morales, president vanaf 2006, moest eind 2019 aftreden en het land verlaten na langdurige rellen in het land. Hij woont tegenwoordig in buurland Argentinië.

Morales’ partij, de Movimiento al Socialismo (Beweging naar het Socialisme, MAS) doet echter wel mee aan de verkiezingen onder aanvoering van voormalig minister van Economie onder Morales, Luis Arce (foto).

Morales en de MAS werden onder druk van de bevolking een jaar geleden gedwongen de macht op te geven, na beschuldigingen van fraude bij verkiezingen en van machtsmisbruik. Desondanks blijven ze populair onder andere delen van de bevolking, met name bij Bolivianen van inheemse komaf die het onder de MAS beduidend beter hebben gekregen.

De polarisatie onder de bevolking bestaat nog steeds. Volgens een telefonische peiling, gepubliceerd in de krant El Deber, kan Arce volgend weekend rekenen op 34 procent van de stemmen.

De belangrijkste tegenstander van de MAS lijkt, net als bij vorige verkiezingen, de CC (Comunidad Ciudadana, Burgerbeweging) geleid door voormalig president (2003 – 2005) Carlos Mesa. Mesa lijkt nu te kunnen rekenen op bijna 28 procent van de stemmen. Daarmee hebben Arce en Mesa een grote voorsprong genomen op Luis Fernando Camacho van de Revolutionaire Nationalistische Beweging (MNR) en de vier andere kandidaten.

Desondanks is volgens de peiling op dit moment de derde groep in grootte die van de zwevende kiezers inclusief degenen die zeggen niet te gaan stemmen: ruim 19 procent van het electoraat zegt tot deze groep te behoren. Dat is overigens beduidend minder dan een maand geleden, toen nog 32 procent van de Bolivianen aangaf geen voorkeur te hebben.

Met deze cijfers zouden Arce en Mesa het opnieuw tegen elkaar opnemen tijdens een tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die dan in de eerste helft van november zou moeten plaatsvinden.

Bronnen: Eldeber.com, France24.com

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This