Politiek & Maatschappij

Bolivia in spanning voor verkiezingen

9 oktober 2020

Zondag 18 oktober gaan de Bolivianen naar de stembus voor historische verkiezingen, de eerste sinds 2002 zonder dat Evo Morales kandidaat is voor het presidentschap. Morales, president vanaf 2006, moest eind 2019 aftreden en het land verlaten na langdurige rellen in het land. Hij woont tegenwoordig in buurland Argentinië.

Morales’ partij, de Movimiento al Socialismo (Beweging naar het Socialisme, MAS) doet echter wel mee aan de verkiezingen onder aanvoering van voormalig minister van Economie onder Morales, Luis Arce (foto).

Morales en de MAS werden onder druk van de bevolking een jaar geleden gedwongen de macht op te geven, na beschuldigingen van fraude bij verkiezingen en van machtsmisbruik. Desondanks blijven ze populair onder andere delen van de bevolking, met name bij Bolivianen van inheemse komaf die het onder de MAS beduidend beter hebben gekregen.

De polarisatie onder de bevolking bestaat nog steeds. Volgens een telefonische peiling, gepubliceerd in de krant El Deber, kan Arce volgend weekend rekenen op 34 procent van de stemmen.

De belangrijkste tegenstander van de MAS lijkt, net als bij vorige verkiezingen, de CC (Comunidad Ciudadana, Burgerbeweging) geleid door voormalig president (2003 – 2005) Carlos Mesa. Mesa lijkt nu te kunnen rekenen op bijna 28 procent van de stemmen. Daarmee hebben Arce en Mesa een grote voorsprong genomen op Luis Fernando Camacho van de Revolutionaire Nationalistische Beweging (MNR) en de vier andere kandidaten.

Desondanks is volgens de peiling op dit moment de derde groep in grootte die van de zwevende kiezers inclusief degenen die zeggen niet te gaan stemmen: ruim 19 procent van het electoraat zegt tot deze groep te behoren. Dat is overigens beduidend minder dan een maand geleden, toen nog 32 procent van de Bolivianen aangaf geen voorkeur te hebben.

Met deze cijfers zouden Arce en Mesa het opnieuw tegen elkaar opnemen tijdens een tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die dan in de eerste helft van november zou moeten plaatsvinden.

Bronnen: Eldeber.com, France24.com

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This