Politiek & Maatschappij

Bolivia houdt 3 mei verkiezingen

9 januari 2020

Bolivianen kiezen op 3 mei een president, een vicepresident en leden van de wetgevende vergadering (parlement). Als er geen duidelijke winnaar naar voren komt in de stemming voor de president, wordt een tweede ronde gehouden.

Volgens een functionaris van het kiesgerechtshof van Bolivia zijn verkiezingen voor een nieuwe regering ter vervanging van die van de omvergeworpen president Evo Morales en de daaropvolgende interim-regering van Anez voor 3 mei vastgesteld. De volledige verkiezingskalender wordt binnenkort bekend gemaakt.

Morales nam ontslag in november vorig jaar na een golf van protesten, gevoed door beschuldigingen dat zijn achterban tijdens de verkiezing van 20 oktober onregelmatigheden had begaan. Een conservatieve interim-regering onder leiding van Jeanine Añez nam vervolgens de macht over.

De Beweging naar het Socialisme (MAS) van Morales is de grootste politieke factie van het land. Morales heeft vanuit zijn buitenlandse ballingschap gezegd dat hij verwacht dat zijn socialistische MAS-partij de verkiezingen zal winnen. De MAS zal zijn presidentiële kandidaat op 19 januari bekendmaken. Rechtse activist en oppositieleider Luís Fernando Camacho heeft zijn kandidatuur voor het presidentschap al aangekondigd. Als advocaat van het economisch machtige departement Santa Cruz de la Sierra in het oosten van het land, is hij een van de meesterbreinen achter de protesten die uiteindelijk hebben geleid tot het ontslag van Morales. Critici beschuldigen hem van racisme en religieuze ijver.

Añez heeft aangekondigd dat Bolivia een aanhoudingsbevel zal uitvaardigen voor Morales op beschuldiging van opruiing, maar de voormalige leider heeft niettemin gezegd dat hij van plan is naar zijn land terug te keren. Momenteel verblijft hij in Argentinië.

 

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This