Politiek & Maatschappij

Bolivia houdt 3 mei verkiezingen

9 januari 2020

Bolivianen kiezen op 3 mei een president, een vicepresident en leden van de wetgevende vergadering (parlement). Als er geen duidelijke winnaar naar voren komt in de stemming voor de president, wordt een tweede ronde gehouden.

Volgens een functionaris van het kiesgerechtshof van Bolivia zijn verkiezingen voor een nieuwe regering ter vervanging van die van de omvergeworpen president Evo Morales en de daaropvolgende interim-regering van Anez voor 3 mei vastgesteld. De volledige verkiezingskalender wordt binnenkort bekend gemaakt.

Morales nam ontslag in november vorig jaar na een golf van protesten, gevoed door beschuldigingen dat zijn achterban tijdens de verkiezing van 20 oktober onregelmatigheden had begaan. Een conservatieve interim-regering onder leiding van Jeanine Añez nam vervolgens de macht over.

De Beweging naar het Socialisme (MAS) van Morales is de grootste politieke factie van het land. Morales heeft vanuit zijn buitenlandse ballingschap gezegd dat hij verwacht dat zijn socialistische MAS-partij de verkiezingen zal winnen. De MAS zal zijn presidentiële kandidaat op 19 januari bekendmaken. Rechtse activist en oppositieleider Luís Fernando Camacho heeft zijn kandidatuur voor het presidentschap al aangekondigd. Als advocaat van het economisch machtige departement Santa Cruz de la Sierra in het oosten van het land, is hij een van de meesterbreinen achter de protesten die uiteindelijk hebben geleid tot het ontslag van Morales. Critici beschuldigen hem van racisme en religieuze ijver.

Añez heeft aangekondigd dat Bolivia een aanhoudingsbevel zal uitvaardigen voor Morales op beschuldiging van opruiing, maar de voormalige leider heeft niettemin gezegd dat hij van plan is naar zijn land terug te keren. Momenteel verblijft hij in Argentinië.

 

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This