Politiek & Maatschappij

Biden en López Obrador komen overeen om te werken aan regionale migratie vanuit Midden-Amerika en Mexico

22 december 2020

Redactie

De verkozen president van de Verenigde Staten Joe Biden en de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO), hebben afgelopen weekend toegezegd te zullen werken aan een humane strategie voor regionale migratie door de onderliggende oorzaken ervan in Midden-Amerika en Zuid-Mexico aan te pakken.

De twee bespraken in een telefoongesprek “de samenwerking aan een nieuwe benadering van regionale migratie die alternatieven biedt voor het ondernemen van de gevaarlijke reis naar de Verenigde Staten”, aldus een samenvatting van de oproep door het team van Biden. De twee leiders zeiden dat ze de wens deelden om de redenen voor migratie in El Salvador, Guatemala, Honduras en Zuid-Mexico aan te pakken.

Biden beloofde “de regionale en grensinfrastructuur en capaciteit op te bouwen die nodig zijn om een nieuwe ordelijke en humane benadering van migratie mogelijk te maken die de internationale normen inzake de behandeling van asielaanvragen zal respecteren”, aldus de verklaring van het team van Biden. Eerder vorige week stelde López Obrador voor dat de twee buurlanden onder Biden’s nieuwe regering zouden samenwerken aan de netelige kwestie van immigratie.

De ongekende eisen van de huidige Amerikaanse president Donald Trump dat de Mexicaanse regering meer zou doen om de stroom van migranten naar de VS te verminderen, inclusief het herbergen van migranten in Mexico terwijl ze wachten op hun Amerikaanse gerechtsdata en het betalen voor een grensmuur, veroorzaakten wrijving in de relatie.

Biden benadrukte de noodzaak om de samenwerking tussen de VS en Mexico op het gebied van migratie nieuw leven in te blazen, evenals wat betreft de coronapandemie, de economie en grensbeveiliging. “We bevestigden onze wil om samen te werken voor het welzijn van onze volkeren en naties”, zei López Obrador op Twitter.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This