Politiek & Maatschappij

Biden en López Obrador komen overeen om te werken aan regionale migratie vanuit Midden-Amerika en Mexico

22 december 2020

Redactie

De verkozen president van de Verenigde Staten Joe Biden en de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO), hebben afgelopen weekend toegezegd te zullen werken aan een humane strategie voor regionale migratie door de onderliggende oorzaken ervan in Midden-Amerika en Zuid-Mexico aan te pakken.

De twee bespraken in een telefoongesprek “de samenwerking aan een nieuwe benadering van regionale migratie die alternatieven biedt voor het ondernemen van de gevaarlijke reis naar de Verenigde Staten”, aldus een samenvatting van de oproep door het team van Biden. De twee leiders zeiden dat ze de wens deelden om de redenen voor migratie in El Salvador, Guatemala, Honduras en Zuid-Mexico aan te pakken.

Biden beloofde “de regionale en grensinfrastructuur en capaciteit op te bouwen die nodig zijn om een nieuwe ordelijke en humane benadering van migratie mogelijk te maken die de internationale normen inzake de behandeling van asielaanvragen zal respecteren”, aldus de verklaring van het team van Biden. Eerder vorige week stelde López Obrador voor dat de twee buurlanden onder Biden’s nieuwe regering zouden samenwerken aan de netelige kwestie van immigratie.

De ongekende eisen van de huidige Amerikaanse president Donald Trump dat de Mexicaanse regering meer zou doen om de stroom van migranten naar de VS te verminderen, inclusief het herbergen van migranten in Mexico terwijl ze wachten op hun Amerikaanse gerechtsdata en het betalen voor een grensmuur, veroorzaakten wrijving in de relatie.

Biden benadrukte de noodzaak om de samenwerking tussen de VS en Mexico op het gebied van migratie nieuw leven in te blazen, evenals wat betreft de coronapandemie, de economie en grensbeveiliging. “We bevestigden onze wil om samen te werken voor het welzijn van onze volkeren en naties”, zei López Obrador op Twitter.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This