Politiek & Maatschappij

Biden biedt hoop aan Hondurezen

22 januari 2021

Vluchtelingenkaravanen op weg naar nieuw Amerika

Onmiddellijk na zijn inauguratie als 46e president van de Verenigde Staten maakte Joe Biden een aantal maatregelen van zijn voorganger Donald Trump ongedaan, onder meer op het gebied van migratie. Bovendien kondigde hij een ambitieus project aan om elf miljoen illegale migranten een legale status te geven, de meesten van hen afkomstig uit Midden-Amerika.

Zo maakte Biden een eind aan het bouwen van een muur langs de grens met Mexico, en ook aan de dreiging met uitzetting van miljoenen ‘dreamers’, jongeren die al bijna hun hele leven, zij het illegaal, in de VS wonen.

Tevens werd aangekondigd het omstreden anti-migratieprogramma ‘blijf in Mexico’ te stoppen en werden deportaties naar het buurland voor zeker honderd dagen stopgezet. Dat geeft hoop aan de inmiddels zestigduizend naar Mexico uitgezette migranten.

De belangrijkste aankondiging is echter de beloofde legalisering van elf miljoen ongedocumenteerden voor de komende acht jaar, in een poging “om de menselijkheid en de Amerikaanse waarden terug te brengen in het immigratiebeleid”. En al op de dag van Bidens inauguratie werd de Spaanstalige internetpagina van het Witte Huis gereactiveerd.

Dit alles heeft tot ver buiten de landsgrenzen tot nieuwe hoop geleid en de eerste karavaan met Midden-Amerikaanse vluchtelingen is al onderweg. Niet dat deze zich door de vijandige taal van Trump lieten afschrikken, want de armoede, het geweld, de corruptie, klimaatverandering en daar bovenop covid-19, zijn chronisch in hun thuislanden, aldus Rachel Schmidtke van Refugees International.

Biden heeft dan ook steun toegezegd aan de economische ontwikkeling van met name El Salvador, Guatemala en Honduras om de oorzaken van de migratie weg te nemen. Daarnaast wil hij deze landen ook steunen bij hun grensbewaking. Maar ook zonder deze steun hebben Guatemala en Mexico, soms met grof geweld, de afgelopen dagen wanhopige vluchtelingen weer tegengehouden die een beter leven voor hen en hun kinderen zoeken in het beloofde land ten noorden van de Rio Grande.

Bron: dw.com

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This