Politiek & Maatschappij

Biden biedt hoop aan Hondurezen

22 januari 2021

Vluchtelingenkaravanen op weg naar nieuw Amerika

Onmiddellijk na zijn inauguratie als 46e president van de Verenigde Staten maakte Joe Biden een aantal maatregelen van zijn voorganger Donald Trump ongedaan, onder meer op het gebied van migratie. Bovendien kondigde hij een ambitieus project aan om elf miljoen illegale migranten een legale status te geven, de meesten van hen afkomstig uit Midden-Amerika.

Zo maakte Biden een eind aan het bouwen van een muur langs de grens met Mexico, en ook aan de dreiging met uitzetting van miljoenen ‘dreamers’, jongeren die al bijna hun hele leven, zij het illegaal, in de VS wonen.

Tevens werd aangekondigd het omstreden anti-migratieprogramma ‘blijf in Mexico’ te stoppen en werden deportaties naar het buurland voor zeker honderd dagen stopgezet. Dat geeft hoop aan de inmiddels zestigduizend naar Mexico uitgezette migranten.

De belangrijkste aankondiging is echter de beloofde legalisering van elf miljoen ongedocumenteerden voor de komende acht jaar, in een poging “om de menselijkheid en de Amerikaanse waarden terug te brengen in het immigratiebeleid”. En al op de dag van Bidens inauguratie werd de Spaanstalige internetpagina van het Witte Huis gereactiveerd.

Dit alles heeft tot ver buiten de landsgrenzen tot nieuwe hoop geleid en de eerste karavaan met Midden-Amerikaanse vluchtelingen is al onderweg. Niet dat deze zich door de vijandige taal van Trump lieten afschrikken, want de armoede, het geweld, de corruptie, klimaatverandering en daar bovenop covid-19, zijn chronisch in hun thuislanden, aldus Rachel Schmidtke van Refugees International.

Biden heeft dan ook steun toegezegd aan de economische ontwikkeling van met name El Salvador, Guatemala en Honduras om de oorzaken van de migratie weg te nemen. Daarnaast wil hij deze landen ook steunen bij hun grensbewaking. Maar ook zonder deze steun hebben Guatemala en Mexico, soms met grof geweld, de afgelopen dagen wanhopige vluchtelingen weer tegengehouden die een beter leven voor hen en hun kinderen zoeken in het beloofde land ten noorden van de Rio Grande.

Bron: dw.com

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This