Politiek & Maatschappij

Bendes in Haïti verenigd in G-9

1 juli 2020

Bendes in Haïti verenigd in G-9

Het bendegeweld in Haïti is al langer een probleem, vooral in de armere wijken rond de hoofdstad Port-au-Prince. Eind 2018 kwamen op één dag meer dan vijftig mensen om het leven bij gevechten tussen verschillende gangs. Mensenrechtenorganisaties vonden bewijzen voor betrokkenheid van de politie bij deze gevechten. Een van de geïdentificeerde agenten, de 43-jarige Jimmy Chérizier, werd kort daarop ontslagen, maar hoewel er een arrestatiebevel is uitgegaan loopt hij nog altijd vrij rond.

Onlangs kwam Barbecue, de bijnaam van Chérizier, uitgebreid in het nieuws. In een video, waarbij hij voor de gelegenheid verscheen in een lichtblauw driedelig pak met rode stropdas, kondigde hij de samenwerking van negen bendeleiders aan, verenigd in de G-9. Chérizier beschouwt zichzelf als beschermer van de volksbuurten en geeft aan dat hij en zijn kornuiten noch voor de regering, noch voor de oppositie werken. Ze willen slechts hun wijk beschermen tegen andere bendes. “Wij, in het getto, hebben nooit van iets geprofiteerd. Zeg me, is er hier in de wijk een goede beroepsopleiding? Een behoorlijk ziekenhuis?”

Volgens sommige Haïtianen heeft Chérizier hier een punt: de arme wijken worden systematisch genegeerd door achtereenvolgende regeringen, of misbruikt met valse beloften tijdens verkiezingscampagnes. Maar mensenrechtenorganisaties vinden de nieuwe coalitie van bendes een zorgelijke ontwikkeling in een land waar gevechten tussen criminelen aan de orde van de dag zijn en waar het geweld en de onveiligheid ondanks vijftien jaar VN-vredesmissies de afgelopen maanden alleen maar zijn toegenomen.

En de regering? De minister van Justitie reageerde furieus op de meest recente rapporten van mensenrechtenorganisaties en beschuldigde hen ervan onder een hoedje te werken met de bendes. Maar president Jovenel Moïse voer afgelopen maandag plots een andere koers. Refererend aan enkele gruwelijke moorden in de voorbije dagen riep hij politie en justitie op hun werk te doen en resultaten te boeken in het voorkomen van de onveiligheid. “Mijn broers en zusters van de mensenrechtenorganisaties, alleen samen met de overheid, de maatschappij en alle georganiseerde sectoren kunnen we het probleem van mensenrechtenschendingen in Haïti uitroeien”, zei Moïse. Een uitnodiging om in gesprek te gaan? Hij liet ook weten altijd geroerd te zijn door de rapporten van de mensenrechtenorganisaties. “Het respecteren van de rechten van de mens is een opdracht, een plicht.” Dan heeft deze regering nog een en ander te doen. Haar track record laat tot nu toe iets heel anders zien.

The Miami Herald, Le Nouvelliste, RNDDH en FJKL

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This