Politiek & Maatschappij

Belize: schade en een meevaller door hevige regenval

19 juni 2020

Hoewel het orkaanseizoen nog moet beginnen, is het Midden-Amerikaanse Belize de afgelopen dagen hard getroffen door hevige regenval. Zo heeft het Ministerie van Openbare Werken noodgedwongen delen van zowel de George Price Highway en de Hummingbird Highway afgesloten, twee van de vier belangrijkste wegen van het land. Beide wegen die van de kust richting buurland Guatemala leiden, zijn zwaar beschadigd door de regen.

Toch sprak het Ministerie de hoop uit dat de wegen op korte termijn weer hersteld en daarmee begaanbaar zullen zijn. De bevolking zal regelmatig op de hoogte gebracht worden van de situatie op de wegen en van de genomen veiligheidsmaatregelen op getroffen plaatsen.

Verder landinwaarts en waarschijnlijk voor de eerste keer ooit, zijn de overlopen bij drie hydro-elektrische dammen en de rivier de Macal, in gebruik genomen om overtollig water af te voeren. Het elektriciteitsbedrijf van Belize, BECOL, heeft gewaarschuwd dat dit extra water dat nu met grof geweld over de overlopen stroomt, stroomafwaarts overstromingsgevaar kan opleveren. BECOL houdt de nationale instelling voor noodsituaties voortdurend op de hoogte en roept de bevolking op om het nieuws van de autoriteiten goed in de gaten te houden.

Aan de andere kant heeft de regen er ook voor gezorgd dat de drie dammen, de Chalillo, Vaca en de Mollejon die samen verantwoordelijk zijn voor 40 procent van Belize’s elektriciteitsproductie, nu op maximale capaciteit kunnen draaien. Daarmee neemt de noodzaak af om dure elektriciteit uit Mexico te importeren.

Bron: breakingbelizenews.com

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This