Politiek & Maatschappij

Belize: schade en een meevaller door hevige regenval

19 juni 2020

Hoewel het orkaanseizoen nog moet beginnen, is het Midden-Amerikaanse Belize de afgelopen dagen hard getroffen door hevige regenval. Zo heeft het Ministerie van Openbare Werken noodgedwongen delen van zowel de George Price Highway en de Hummingbird Highway afgesloten, twee van de vier belangrijkste wegen van het land. Beide wegen die van de kust richting buurland Guatemala leiden, zijn zwaar beschadigd door de regen.

Toch sprak het Ministerie de hoop uit dat de wegen op korte termijn weer hersteld en daarmee begaanbaar zullen zijn. De bevolking zal regelmatig op de hoogte gebracht worden van de situatie op de wegen en van de genomen veiligheidsmaatregelen op getroffen plaatsen.

Verder landinwaarts en waarschijnlijk voor de eerste keer ooit, zijn de overlopen bij drie hydro-elektrische dammen en de rivier de Macal, in gebruik genomen om overtollig water af te voeren. Het elektriciteitsbedrijf van Belize, BECOL, heeft gewaarschuwd dat dit extra water dat nu met grof geweld over de overlopen stroomt, stroomafwaarts overstromingsgevaar kan opleveren. BECOL houdt de nationale instelling voor noodsituaties voortdurend op de hoogte en roept de bevolking op om het nieuws van de autoriteiten goed in de gaten te houden.

Aan de andere kant heeft de regen er ook voor gezorgd dat de drie dammen, de Chalillo, Vaca en de Mollejon die samen verantwoordelijk zijn voor 40 procent van Belize’s elektriciteitsproductie, nu op maximale capaciteit kunnen draaien. Daarmee neemt de noodzaak af om dure elektriciteit uit Mexico te importeren.

Bron: breakingbelizenews.com

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This