Politiek & Maatschappij

Belize: schade en een meevaller door hevige regenval

19 juni 2020

Hoewel het orkaanseizoen nog moet beginnen, is het Midden-Amerikaanse Belize de afgelopen dagen hard getroffen door hevige regenval. Zo heeft het Ministerie van Openbare Werken noodgedwongen delen van zowel de George Price Highway en de Hummingbird Highway afgesloten, twee van de vier belangrijkste wegen van het land. Beide wegen die van de kust richting buurland Guatemala leiden, zijn zwaar beschadigd door de regen.

Toch sprak het Ministerie de hoop uit dat de wegen op korte termijn weer hersteld en daarmee begaanbaar zullen zijn. De bevolking zal regelmatig op de hoogte gebracht worden van de situatie op de wegen en van de genomen veiligheidsmaatregelen op getroffen plaatsen.

Verder landinwaarts en waarschijnlijk voor de eerste keer ooit, zijn de overlopen bij drie hydro-elektrische dammen en de rivier de Macal, in gebruik genomen om overtollig water af te voeren. Het elektriciteitsbedrijf van Belize, BECOL, heeft gewaarschuwd dat dit extra water dat nu met grof geweld over de overlopen stroomt, stroomafwaarts overstromingsgevaar kan opleveren. BECOL houdt de nationale instelling voor noodsituaties voortdurend op de hoogte en roept de bevolking op om het nieuws van de autoriteiten goed in de gaten te houden.

Aan de andere kant heeft de regen er ook voor gezorgd dat de drie dammen, de Chalillo, Vaca en de Mollejon die samen verantwoordelijk zijn voor 40 procent van Belize’s elektriciteitsproductie, nu op maximale capaciteit kunnen draaien. Daarmee neemt de noodzaak af om dure elektriciteit uit Mexico te importeren.

Bron: breakingbelizenews.com

Gerelateerde berichten

De economische agenda van de Mexicaanse President Andrés Manuel Lopéz Obrador

De economische agenda van de Mexicaanse President Andrés Manuel Lopéz Obrador

Op 1 juli 2020 was het precies twee jaar geleden dat Andrés Manuel López Obrador (AMLO) met een duidelijk linkse agenda tot president van Mexico gekozen werd. Bij zijn inauguratie op 1 december 2018 waren velen bereid deze zelfbenoemde ‘politieke outsider’ een kans te geven. Wat is er sindsdien terecht gekomen van zijn beloftes een einde te maken aan het drugsgeweld dat het land al jaren in zijn greep houdt en van economische voorspoed voor de bevolking door middel van een “Vierde Transformatie” waarmee corruptie en inkomensongelijkheid bestreden zou worden? En hoe is het anderhalf jaar later gesteld met zijn plannen om door middel van overheidsinvesteringen nationale economische onafhankelijkheid te generen? Hoewel dalend, blijven AMLO’s waarderingscijfers onveranderd hoog.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This