Politiek & Maatschappij

Ban op parodiefilm met ‘gay’ Jezus in Brazilië teruggedraaid

13 januari 2020

Redactie

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft een uitspraak teruggedraaid waardoor de streamingdienst Netflix een film moest verwijderen waarop Jezus door het leven gaat als homoseksueel. De film, The First Temptation of Christ, maakte veel gelovige Brazilianen woedend.

Maar liefst twee miljoen mensen ondertekenden een petitie waarmee werd opgeroepen om de film te bannen. Het productiebedrijf van de film werd op kerstavond zelfs bekogeld met Molotovcocktails. Afgelopen woensdag 8 januari verbood een rechter de film om critici te sussen.

De president van het Braziliaanse Hooggerechtshof verklaarde echter dat Netflix de film mag blijven streamen en voegde toe dat vrijheid van meningsuiting een fundamenteel recht is in een democratie. Daarbij zei hij dat “men niet kan veronderstellen dat een humoristische satire het vermogen heeft om de waarden van het Christelijke geloof, dat wordt aangehangen door de meerderheid van de Brazilianen en waarvan het bestaan meer dan tweeduizend jaar teruggaat, te verzwakken.”

De parodiefilm, een kerstspecial, werd gemaakt door de bekende Braziliaanse YouTube-komediegroep Porta dos Fundos, vertaald als ‘Achterdeur’. Veel conservatieve christenen waren woedend op de beelden waarin Jezus zijn vriendje Orlando mee naar huis neemt om aan zijn familie voor te stellen. De komediegroep verklaarde dat ze tegen “elke vorm van censuur, geweld, illegaliteit en autoritarisme is” en haar werk zal blijven uitzenden.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This