Politiek & Maatschappij

Ban op parodiefilm met ‘gay’ Jezus in Brazilië teruggedraaid

13 januari 2020

Redactie

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft een uitspraak teruggedraaid waardoor de streamingdienst Netflix een film moest verwijderen waarop Jezus door het leven gaat als homoseksueel. De film, The First Temptation of Christ, maakte veel gelovige Brazilianen woedend.

Maar liefst twee miljoen mensen ondertekenden een petitie waarmee werd opgeroepen om de film te bannen. Het productiebedrijf van de film werd op kerstavond zelfs bekogeld met Molotovcocktails. Afgelopen woensdag 8 januari verbood een rechter de film om critici te sussen.

De president van het Braziliaanse Hooggerechtshof verklaarde echter dat Netflix de film mag blijven streamen en voegde toe dat vrijheid van meningsuiting een fundamenteel recht is in een democratie. Daarbij zei hij dat “men niet kan veronderstellen dat een humoristische satire het vermogen heeft om de waarden van het Christelijke geloof, dat wordt aangehangen door de meerderheid van de Brazilianen en waarvan het bestaan meer dan tweeduizend jaar teruggaat, te verzwakken.”

De parodiefilm, een kerstspecial, werd gemaakt door de bekende Braziliaanse YouTube-komediegroep Porta dos Fundos, vertaald als ‘Achterdeur’. Veel conservatieve christenen waren woedend op de beelden waarin Jezus zijn vriendje Orlando mee naar huis neemt om aan zijn familie voor te stellen. De komediegroep verklaarde dat ze tegen “elke vorm van censuur, geweld, illegaliteit en autoritarisme is” en haar werk zal blijven uitzenden.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This