Politiek & Maatschappij

Arrestanten naar de stembus

5 februari 2021

De verkiezingscampagnes van de kandidaten voor het presidentschap van Ecuador zijn beëindigd en de eerste stemmers voor de verkiezingen van zondag 7 fe bruari zijn donderdag 4 februari al naar de stembus gegaan. Het betreft ruim achtduizend arrestanten in het hele land die nog niet veroordeeld zijn.

Zonder enige wanklank zijn donderdag 4 februari de eerste stemmen uitgebracht voor de verkiezingen van zondag 7 februari. Het betreft arrestanten die nog niet veroordeeld zijn en hun stemrecht dus nog niet verloren hebben. Het betrof 8.307 personen die van dit recht gebruik konden maken in 39 huizen van bewaring verspreid over het hele land, onder meer in Cuenca (foto).

“Vandaag zijn formeel de geplande verkiezingen van 2021 van start gegaan die op nationaal niveau op 7 februari plaatsvinden”, verklaarde Diana Atamaint, voorzitter van de Nationale Verkiezingsraad CNE bij een bezoek aan een van huizen van bewaring in de hoofdstad Quito.

De stembureaus werden bemenst door de directeur van het betreffende huis van bewaring en een verkiezingsfunctionaris. Zij zagen er op toe dat het stemmen en verwerken van de stembiljetten volgens de regels van de CNE verliep.

Militairen zijn ingezet om het verkiezingsmateriaal te begeleiden en te bewaken, totdat de uitgebrachte stemmen verwerkt zijn op 7 februari. Daarnaast zijn alle mogelijke maatregelen genomen om tijdens het stemmen besmetting met het covid-19 te voorkomen.

Bron: El Universal

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This