Politiek & Maatschappij

Arm + zwart => corona

12 juni 2020

De recente dood van de zwarte Amerikaan George Floyd onder de knie van een politieagent leidde in de hele wereld tot ophef, ook in Latijns Amerika waar geweld tegen minderheden aan de orde van de dag is. Eind mei overleed de 21-jarige Afro-Colombiaan Anderson Arboleda in het ziekenhuis, nadat hij door de politie in elkaar geslagen was vanwege overtreding van de corona-lockdown.

Het gebeurde in Puerto Tejada, in het noorden van het departement Cauca. Cauca hoort tot de armere departementen van het land en is ook zwaar getroffen door de coronapandemie. Daarnaast is een belangrijk deel van de bevolking van Afrikaanse afkomst.

Net als elders worden armen onevenredig in Colombia zwaar getroffen door het virus, vooral omdat ze zich niet aan de beschermende maatregelen kunnen houden, bijvoorbeeld door gebrek aan schoon water en zeep, maar ook door gebrekkige gezondheidszorg. Afro-Colombianen zijn zodoende niet alleen oververtegenwoordigd in armoedestatistieken, maar ook in de coronacijfers.

In de steden Cartagena, Tumaco, Barranquilla, Cali en Buenaventura, waar een derde van alle Afro-Colombianen woont, is de coronacrisis inmiddels flink uit de hand gelopen. Hoewel in deze steden slechts 10,2 procent van de Colombiaanse bevolking woont, maken ze 30,1 procent van alle bewezen coronabesmettingen uit.

Onderzoek heeft aangetoond dat er een sterkte relatie bestaat tussen de hoeveelheid pigment die iemand heeft en zijn of haar positie op de maatschappelijke ladder. Hoe donkerder iemand is, des te groter de kans dat hij of zij in een arm gebied woont zoals het gebied langs de Stille Oceaan. In verschillende gemeentes hier liggen de armoedepercentages boven de tachtig procent. Deze gebieden lijden nog steeds onder gewapend geweld, waardoor de gezondheidszorg nog steeds gebrekkig is. In steden als Cartagena en Tumaco ligt de besmettingsgraad inmiddels zo’n zes keer hoger dan het landelijk gemiddelde – en het einde van de stijging lijkt nog niet in zicht.

Er is al nauwelijks sprake van beleid om Afro-Colombianen uit de armoede te verlossen, of om politie- en ander geweld tegen deze groep die zo’n tien procent van de bevolking uitmaakt bespreekbaar te maken. Er zou dan ook actief overheidsbeleid moeten komen om in elk geval de verspreiding van het coronavirus onder deze bevolkingsgroep actief tegen te gaan.

Pares.com.co

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This