Politiek & Maatschappij

Argentinië keurt het wetsvoorstel goed om de vrijwillige zwangerschapsonderbreking te legaliseren

31 december 2020

Redactie

De Argentijnse Senaat stemde woensdag voor het legaliseren van vrijwillige abortus, wat een historische politieke verschuiving markeerde in het zwaar katholieke land.

Na een debat, dat ver na middernacht verliep, keurde de Senaat het wetsvoorstel met 38 tegen 29 goed met één onthouding, iets meer dan twee weken nadat het Huis van Afgevaardigden de maatregel ternauwernood had goedgekeurd.

De beslissing komt na jaren van inspanning door de Argentijnse beweging voor abortusrechten. “De emotie is groot, het werk was veel en de weg om hier te komen was lang, maar we zijn er gekomen”, schreef Elizabeth Gómez Alcorta, minister van Vrouwenzaken, Gender en Diversiteit maandagavond voor de stemming. “We hebben de mogelijkheid om geschiedenis te schrijven.”

De wet op de vrijwillige zwangerschapsonderbreking staat een abortus toe gedurende de eerste 14 weken van de zwangerschap. Momenteel is abortus alleen legaal in Argentinië als het leven van de moeder in gevaar komt of als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Vrouwen die buiten deze bepalingen vallen en zich laten aborteren, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd

De Argentijnse president, Alberto Fernández, stelde de wetgeving aanvankelijk half november voor. Fernández, die eind 2019 werd gekozen, heeft zich meermaals uitgesproken voor het legaliseren van abortus en zegt dat hij de maatregel zal ondertekenen.

De resultaten van de stemming in Argentinië zijn significant gezien de overweldigende rooms-katholieke bevolking van het land. Paus Franciscus, die uit Argentinië komt, heeft eerder zijn verzet geuit tegen de wetgeving, die abortus gelijkstelt aan het inhuren van “een huurmoordenaar”.

Argentinië sluit zich aan bij een kleine groep Latijns-Amerikaanse en Caribische landen die electieve abortus hebben gelegaliseerd, waaronder Uruguay, Cuba en Guyana. Een aanzienlijke meerderheid van de landen in de regio beperkt de toegang, tenzij het leven van de moeder wordt bedreigd, en sommige landen verbieden het helemaal.

Argentinië had in het verleden abortus bijna gelegaliseerd. In 2018 mislukte de wetgeving in de Senaat met slechts zeven stemmen – het land werd toen geleid door president Mauricio Macri, die de maatregel niet actief steunde.

In 2018 en 2020 droegen mensen die de legalisatie steunden groene kleding en droegen ze vaak groene bandana’s.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Wat te doen met een dode terrorist?

Wat te doen met een dode terrorist?

Op 11 september dit jaar overleed in zijn cel op 86-jarige leeftijd Abimael Guzmán, tussen 1971 en zijn arrestatie in 1992 (foto) de leider van de Communistische Partij van Peru, oftewel de terroristische organisatie Sendero Luminoso (Lichtend Pad). Sindsdien worstelen de autoriteiten met de vraag wat te doen met zijn stoffelijk overschot.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This