Politiek & Maatschappij

Argentinië keurt het wetsvoorstel goed om de vrijwillige zwangerschapsonderbreking te legaliseren

31 december 2020

Redactie

De Argentijnse Senaat stemde woensdag voor het legaliseren van vrijwillige abortus, wat een historische politieke verschuiving markeerde in het zwaar katholieke land.

Na een debat, dat ver na middernacht verliep, keurde de Senaat het wetsvoorstel met 38 tegen 29 goed met één onthouding, iets meer dan twee weken nadat het Huis van Afgevaardigden de maatregel ternauwernood had goedgekeurd.

De beslissing komt na jaren van inspanning door de Argentijnse beweging voor abortusrechten. “De emotie is groot, het werk was veel en de weg om hier te komen was lang, maar we zijn er gekomen”, schreef Elizabeth Gómez Alcorta, minister van Vrouwenzaken, Gender en Diversiteit maandagavond voor de stemming. “We hebben de mogelijkheid om geschiedenis te schrijven.”

De wet op de vrijwillige zwangerschapsonderbreking staat een abortus toe gedurende de eerste 14 weken van de zwangerschap. Momenteel is abortus alleen legaal in Argentinië als het leven van de moeder in gevaar komt of als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Vrouwen die buiten deze bepalingen vallen en zich laten aborteren, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd

De Argentijnse president, Alberto Fernández, stelde de wetgeving aanvankelijk half november voor. Fernández, die eind 2019 werd gekozen, heeft zich meermaals uitgesproken voor het legaliseren van abortus en zegt dat hij de maatregel zal ondertekenen.

De resultaten van de stemming in Argentinië zijn significant gezien de overweldigende rooms-katholieke bevolking van het land. Paus Franciscus, die uit Argentinië komt, heeft eerder zijn verzet geuit tegen de wetgeving, die abortus gelijkstelt aan het inhuren van “een huurmoordenaar”.

Argentinië sluit zich aan bij een kleine groep Latijns-Amerikaanse en Caribische landen die electieve abortus hebben gelegaliseerd, waaronder Uruguay, Cuba en Guyana. Een aanzienlijke meerderheid van de landen in de regio beperkt de toegang, tenzij het leven van de moeder wordt bedreigd, en sommige landen verbieden het helemaal.

Argentinië had in het verleden abortus bijna gelegaliseerd. In 2018 mislukte de wetgeving in de Senaat met slechts zeven stemmen – het land werd toen geleid door president Mauricio Macri, die de maatregel niet actief steunde.

In 2018 en 2020 droegen mensen die de legalisatie steunden groene kleding en droegen ze vaak groene bandana’s.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This