Politiek & Maatschappij

Argentinië keurt het wetsvoorstel goed om de vrijwillige zwangerschapsonderbreking te legaliseren

31 december 2020

Redactie

De Argentijnse Senaat stemde woensdag voor het legaliseren van vrijwillige abortus, wat een historische politieke verschuiving markeerde in het zwaar katholieke land.

Na een debat, dat ver na middernacht verliep, keurde de Senaat het wetsvoorstel met 38 tegen 29 goed met één onthouding, iets meer dan twee weken nadat het Huis van Afgevaardigden de maatregel ternauwernood had goedgekeurd.

De beslissing komt na jaren van inspanning door de Argentijnse beweging voor abortusrechten. “De emotie is groot, het werk was veel en de weg om hier te komen was lang, maar we zijn er gekomen”, schreef Elizabeth Gómez Alcorta, minister van Vrouwenzaken, Gender en Diversiteit maandagavond voor de stemming. “We hebben de mogelijkheid om geschiedenis te schrijven.”

De wet op de vrijwillige zwangerschapsonderbreking staat een abortus toe gedurende de eerste 14 weken van de zwangerschap. Momenteel is abortus alleen legaal in Argentinië als het leven van de moeder in gevaar komt of als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Vrouwen die buiten deze bepalingen vallen en zich laten aborteren, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd

De Argentijnse president, Alberto Fernández, stelde de wetgeving aanvankelijk half november voor. Fernández, die eind 2019 werd gekozen, heeft zich meermaals uitgesproken voor het legaliseren van abortus en zegt dat hij de maatregel zal ondertekenen.

De resultaten van de stemming in Argentinië zijn significant gezien de overweldigende rooms-katholieke bevolking van het land. Paus Franciscus, die uit Argentinië komt, heeft eerder zijn verzet geuit tegen de wetgeving, die abortus gelijkstelt aan het inhuren van “een huurmoordenaar”.

Argentinië sluit zich aan bij een kleine groep Latijns-Amerikaanse en Caribische landen die electieve abortus hebben gelegaliseerd, waaronder Uruguay, Cuba en Guyana. Een aanzienlijke meerderheid van de landen in de regio beperkt de toegang, tenzij het leven van de moeder wordt bedreigd, en sommige landen verbieden het helemaal.

Argentinië had in het verleden abortus bijna gelegaliseerd. In 2018 mislukte de wetgeving in de Senaat met slechts zeven stemmen – het land werd toen geleid door president Mauricio Macri, die de maatregel niet actief steunde.

In 2018 en 2020 droegen mensen die de legalisatie steunden groene kleding en droegen ze vaak groene bandana’s.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This