De Argentijnse Senaat stemde woensdag voor het legaliseren van vrijwillige abortus, wat een historische politieke verschuiving markeerde in het zwaar katholieke land.
Na een debat, dat ver na middernacht verliep, keurde de Senaat het wetsvoorstel met 38 tegen 29 goed met één onthouding, iets meer dan twee weken nadat het Huis van Afgevaardigden de maatregel ternauwernood had goedgekeurd.
De beslissing komt na jaren van inspanning door de Argentijnse beweging voor abortusrechten. “De emotie is groot, het werk was veel en de weg om hier te komen was lang, maar we zijn er gekomen”, schreef Elizabeth Gómez Alcorta, minister van Vrouwenzaken, Gender en Diversiteit maandagavond voor de stemming. “We hebben de mogelijkheid om geschiedenis te schrijven.”
De wet op de vrijwillige zwangerschapsonderbreking staat een abortus toe gedurende de eerste 14 weken van de zwangerschap. Momenteel is abortus alleen legaal in Argentinië als het leven van de moeder in gevaar komt of als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Vrouwen die buiten deze bepalingen vallen en zich laten aborteren, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd
De Argentijnse president, Alberto Fernández, stelde de wetgeving aanvankelijk half november voor. Fernández, die eind 2019 werd gekozen, heeft zich meermaals uitgesproken voor het legaliseren van abortus en zegt dat hij de maatregel zal ondertekenen.
De resultaten van de stemming in Argentinië zijn significant gezien de overweldigende rooms-katholieke bevolking van het land. Paus Franciscus, die uit Argentinië komt, heeft eerder zijn verzet geuit tegen de wetgeving, die abortus gelijkstelt aan het inhuren van “een huurmoordenaar”.
Argentinië sluit zich aan bij een kleine groep Latijns-Amerikaanse en Caribische landen die electieve abortus hebben gelegaliseerd, waaronder Uruguay, Cuba en Guyana. Een aanzienlijke meerderheid van de landen in de regio beperkt de toegang, tenzij het leven van de moeder wordt bedreigd, en sommige landen verbieden het helemaal.
Argentinië had in het verleden abortus bijna gelegaliseerd. In 2018 mislukte de wetgeving in de Senaat met slechts zeven stemmen – het land werd toen geleid door president Mauricio Macri, die de maatregel niet actief steunde.
In 2018 en 2020 droegen mensen die de legalisatie steunden groene kleding en droegen ze vaak groene bandana’s.