Politiek & Maatschappij

Argentinië: in de kindervoetsporen van Che

17 juli 2020

Voor velen is hij nog altijd een held, de in Argentinië geboren Cubaanse revolutionair Ernesto ‘Che’ Guevara. Als zij er 350.000 euro voor over hebben kunnen ze binnenkort wellicht wakker worden daar waar de controversiële Marxist geboren is: zijn geboortehuis staat namelijk te koop.

Volgens het Argentijnse nieuwsagentschap Telam staat het pand in de stad Rosario al sinds 2011 leeg. Het heeft een vloeroppervlak van zo’n 200 vierkante meter en ligt aan Entre Ríos, een drukke straat maar mooi gelegen tussen het centrum van de stad en de rivier de Paraná.

Het huis heeft recent verschillende eigenaren gehad die diverse ideeën hadden voor een culturele bestemming maar uiteindelijk is het weer te koop gezet. Eén van de huidige eigenaren, Francisco Farruggia, vertelt dat hij al van plan was het pand te verkopen maar dat de huidige corona-pandemie zijn besluit versneld heeft. Enkele geïnteresseerden zouden zich al gemeld hebben.

‘El Che’ werd bekend vanwege zijn rol bij de Cubaanse revolutie van eind jaren ’50 waar hij Fidel Castro hielp bij het omverwerpen van het regime van dictator Fulgencio Batista. Na de revolutie werd hij directeur van de Cubaanse centrale bank.

In 1965 verliet Guevara Cuba om elders in de wereld guerrillagroeperingen te helpen en het socialisme te verspreiden. Tegenstanders wijzen er op dat hij honderden mensen liet executeren. Zelf werd hij in 1967 geëxecuteerd door Boliviaanse troepen waarna hij in de plaats Vallegrande in een massagraf begraven werd, samen met zes van zijn doodgeschoten kameraden.

In Vallegrande is nog steeds een mausoleum en museum gewijd aan Che Guevara hoewel het stoffelijk overschot van de voormalige arts, bankier en revolutionair sinds 1997 begraven ligt in Santa Clara, Cuba – waar ook een mausoleum is.

Bron: edition.cnn.com

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This