Politiek & Maatschappij

Argentinië: in de kindervoetsporen van Che

17 juli 2020

Voor velen is hij nog altijd een held, de in Argentinië geboren Cubaanse revolutionair Ernesto ‘Che’ Guevara. Als zij er 350.000 euro voor over hebben kunnen ze binnenkort wellicht wakker worden daar waar de controversiële Marxist geboren is: zijn geboortehuis staat namelijk te koop.

Volgens het Argentijnse nieuwsagentschap Telam staat het pand in de stad Rosario al sinds 2011 leeg. Het heeft een vloeroppervlak van zo’n 200 vierkante meter en ligt aan Entre Ríos, een drukke straat maar mooi gelegen tussen het centrum van de stad en de rivier de Paraná.

Het huis heeft recent verschillende eigenaren gehad die diverse ideeën hadden voor een culturele bestemming maar uiteindelijk is het weer te koop gezet. Eén van de huidige eigenaren, Francisco Farruggia, vertelt dat hij al van plan was het pand te verkopen maar dat de huidige corona-pandemie zijn besluit versneld heeft. Enkele geïnteresseerden zouden zich al gemeld hebben.

‘El Che’ werd bekend vanwege zijn rol bij de Cubaanse revolutie van eind jaren ’50 waar hij Fidel Castro hielp bij het omverwerpen van het regime van dictator Fulgencio Batista. Na de revolutie werd hij directeur van de Cubaanse centrale bank.

In 1965 verliet Guevara Cuba om elders in de wereld guerrillagroeperingen te helpen en het socialisme te verspreiden. Tegenstanders wijzen er op dat hij honderden mensen liet executeren. Zelf werd hij in 1967 geëxecuteerd door Boliviaanse troepen waarna hij in de plaats Vallegrande in een massagraf begraven werd, samen met zes van zijn doodgeschoten kameraden.

In Vallegrande is nog steeds een mausoleum en museum gewijd aan Che Guevara hoewel het stoffelijk overschot van de voormalige arts, bankier en revolutionair sinds 1997 begraven ligt in Santa Clara, Cuba – waar ook een mausoleum is.

Bron: edition.cnn.com

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This