Politiek & Maatschappij

Argentijnse vice-president Fernández gekort op uitkering

5 februari 2021

Donderdag 4 februari heeft een rechtbank de toestemming aan ex-presidente en huidige vice-president Cristina Fernández ingetrokken om twee verschillende overheidsuitkeringen te mogen ontvangen. De ene uitkering was vanwege haar eigen voormalige leiderschap van het Zuid-Amerikaanse land (foto), de ander als weduwe van haar in 2010 overleden echtgenoot en voorganger als president, Néstor Kirchner.

Justitie in Argentinië trok afgelopen donderdag de toestemming aan vice-president Cristina Fernández de Kirchner in om twee verschillende overheidsuitkeringen te kunnen opstrijken. Op de ene had ze recht vanwege haar eigen tijd als presidente van Argentinië van 2007 tot 2015. De andere was een weduwenpensioen waar ze recht op had nadat haar echtgenoot in 2010 overleden was: deze Néstor Kirchner was zelf ook president van 2003 tot 2007.

Met deze uitspraak zal Fernández nog slechts een uitkering ontvangen totdat de Nationale Sociale Verzekeringskamer een definitieve uitspraak over deze zaak gedaan zal hebben.

Na het overlijden van haar echtgenoot ontving Fernández een riant premievrij pensioen, omdat het hier een voormalige president betrof. Vijf jaar later, na het beëindigen van haar eigen tweede termijn als president, ontving Fernández een aparte levenslange uitkering. In totaal ontving ze vanaf dat moment in Argentijnse pesos de tegenwaarde van 21.700 dollar in uitkeringen. Per maand.

Tegen de huidige wisselkoers is dat nog ‘slechts’ 3.753,95 dollar voor aftrek van belastingen. Met de uitspraak is een einde gekomen aan een zaak die al sinds 2016 speelde. Op dat moment had Fernández een zetel in de senaat van het land, maar vond desondanks dat ze gewoon recht had op beide uitkeringen. In december 2020 had dezelfde rechter haar nog toegestaan beide uitkeringen te blijven ontvangen, een besluit dat, hangende de uitspraak van de Verzekeringskamer, dus voorlopig ingetrokken is.

Bron: dw.com

Gerelateerde berichten

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Onder de inheemse president Evo Morales heeft Bolivia een radicale onderwijshervorming doorgevoerd: meer nadruk op meertaligheid, interculturaliteit, dialoog, interactie en participatie van lokale gemeenschappen. Dat is een versterkte herwaardering van de talen en culturen van inheemse groepen. Naast successen zijn er ingewikkelde hobbels. Leraren zijn hiervoor vaak nog onvoldoende opgeleid of spreken de inheemse taal onvoldoende. En wat is de kwaliteit van het onderwijs? Ook begrijpt of deelt niet iedereen de Andesfilosofie van vivir bien, waardoor laagland inheemse groepen en Spaansprekenden zich niet altijd vertegenwoordigd voelen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This