Politiek & Maatschappij

Argentijnse vice-president Fernández gekort op uitkering

5 februari 2021

Donderdag 4 februari heeft een rechtbank de toestemming aan ex-presidente en huidige vice-president Cristina Fernández ingetrokken om twee verschillende overheidsuitkeringen te mogen ontvangen. De ene uitkering was vanwege haar eigen voormalige leiderschap van het Zuid-Amerikaanse land (foto), de ander als weduwe van haar in 2010 overleden echtgenoot en voorganger als president, Néstor Kirchner.

Justitie in Argentinië trok afgelopen donderdag de toestemming aan vice-president Cristina Fernández de Kirchner in om twee verschillende overheidsuitkeringen te kunnen opstrijken. Op de ene had ze recht vanwege haar eigen tijd als presidente van Argentinië van 2007 tot 2015. De andere was een weduwenpensioen waar ze recht op had nadat haar echtgenoot in 2010 overleden was: deze Néstor Kirchner was zelf ook president van 2003 tot 2007.

Met deze uitspraak zal Fernández nog slechts een uitkering ontvangen totdat de Nationale Sociale Verzekeringskamer een definitieve uitspraak over deze zaak gedaan zal hebben.

Na het overlijden van haar echtgenoot ontving Fernández een riant premievrij pensioen, omdat het hier een voormalige president betrof. Vijf jaar later, na het beëindigen van haar eigen tweede termijn als president, ontving Fernández een aparte levenslange uitkering. In totaal ontving ze vanaf dat moment in Argentijnse pesos de tegenwaarde van 21.700 dollar in uitkeringen. Per maand.

Tegen de huidige wisselkoers is dat nog ‘slechts’ 3.753,95 dollar voor aftrek van belastingen. Met de uitspraak is een einde gekomen aan een zaak die al sinds 2016 speelde. Op dat moment had Fernández een zetel in de senaat van het land, maar vond desondanks dat ze gewoon recht had op beide uitkeringen. In december 2020 had dezelfde rechter haar nog toegestaan beide uitkeringen te blijven ontvangen, een besluit dat, hangende de uitspraak van de Verzekeringskamer, dus voorlopig ingetrokken is.

Bron: dw.com

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This