Politiek & Maatschappij

Argentijnse vice-president Fernández gekort op uitkering

5 februari 2021

Donderdag 4 februari heeft een rechtbank de toestemming aan ex-presidente en huidige vice-president Cristina Fernández ingetrokken om twee verschillende overheidsuitkeringen te mogen ontvangen. De ene uitkering was vanwege haar eigen voormalige leiderschap van het Zuid-Amerikaanse land (foto), de ander als weduwe van haar in 2010 overleden echtgenoot en voorganger als president, Néstor Kirchner.

Justitie in Argentinië trok afgelopen donderdag de toestemming aan vice-president Cristina Fernández de Kirchner in om twee verschillende overheidsuitkeringen te kunnen opstrijken. Op de ene had ze recht vanwege haar eigen tijd als presidente van Argentinië van 2007 tot 2015. De andere was een weduwenpensioen waar ze recht op had nadat haar echtgenoot in 2010 overleden was: deze Néstor Kirchner was zelf ook president van 2003 tot 2007.

Met deze uitspraak zal Fernández nog slechts een uitkering ontvangen totdat de Nationale Sociale Verzekeringskamer een definitieve uitspraak over deze zaak gedaan zal hebben.

Na het overlijden van haar echtgenoot ontving Fernández een riant premievrij pensioen, omdat het hier een voormalige president betrof. Vijf jaar later, na het beëindigen van haar eigen tweede termijn als president, ontving Fernández een aparte levenslange uitkering. In totaal ontving ze vanaf dat moment in Argentijnse pesos de tegenwaarde van 21.700 dollar in uitkeringen. Per maand.

Tegen de huidige wisselkoers is dat nog ‘slechts’ 3.753,95 dollar voor aftrek van belastingen. Met de uitspraak is een einde gekomen aan een zaak die al sinds 2016 speelde. Op dat moment had Fernández een zetel in de senaat van het land, maar vond desondanks dat ze gewoon recht had op beide uitkeringen. In december 2020 had dezelfde rechter haar nog toegestaan beide uitkeringen te blijven ontvangen, een besluit dat, hangende de uitspraak van de Verzekeringskamer, dus voorlopig ingetrokken is.

Bron: dw.com

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This