Politiek & Maatschappij

Andrónico Rodríguez is de nieuwe voorzitter van de Boliviaanse Senaat en Santa Cruz begint een burgerstaking

5 november 2020

Redactie

Andrónico Rodríguez, leider van de cocaboeren, is beëdigd als voorzitter van de Senaat en vier vrouwen maken eveneens deel uit van het bestuur. Rodríguez, senator voor de Beweging naar Socialisme (MAS), werd woensdag gekozen en ingehuldigd als voorzitter van de Senaat voor de ambtstermijn van 2020-2021.

Evenzo maken vier vrouwen deel uit van het bestuur van de Senaat, dat ook op deze dag werd ingehuldigd: Lindaura Rasguido Mejía (MAS) als eerste vicevoorzitter,  Gladys Valentina Alarcón Farfán (MAS) eerste secretaris, Centa Lothy Rek López (Creemos)  tweede secretaris en María Roxana Nacif Barboza (MAS), derde secretaris.

Rodrigo Paz Pereira (CC) bekleedt  het tweede vicevoorzitterschap. Op deze manier zijn vier zetels van het bestuur bezet door de MAS, één door de Comunidad Ciudadana (CC) en de andere door Creemos. Het Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag ook haar bestuur gekozen met Freddy Mamani, eveneens van de MAS, als voorzitter.

De provincie Santa Cruz begint vandaag, donderdag, een 48-uur durende burgerstaking tegen de resultaten van de verkiezingen waaruit de MAS als winnaar tevoorschijn kwam, te midden van spanningen door de acties van het pro-Santa Cruz Comité. Ook in hoofdstad La Paz is een staking uitgeroepen, terwijl in Potosí een protestmars is uitgeroepen.

De protesten vinden plaats drie dagen voor de inauguratie van de gekozen president Luis Arce. Verschillende groepen die twijfelen aan de uitslag zijn de afgelopen dagen  gemobiliseerd om fraude aan de kaak te stellen, zonder bewijs. Aan de andere kant eiste Arce de resultaten van de verkiezingen te respecteren, die werden onderschreven door “nationale autoriteiten en internationale organisaties”.

Ondanks deze situatie wordt komende zondag 8 november Arce ingehuldigd in aanwezigheid van internationale gasten.

Opinión, La Razón

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This