Politiek & Maatschappij

Andrónico Rodríguez is de nieuwe voorzitter van de Boliviaanse Senaat en Santa Cruz begint een burgerstaking

5 november 2020

Redactie

Andrónico Rodríguez, leider van de cocaboeren, is beëdigd als voorzitter van de Senaat en vier vrouwen maken eveneens deel uit van het bestuur. Rodríguez, senator voor de Beweging naar Socialisme (MAS), werd woensdag gekozen en ingehuldigd als voorzitter van de Senaat voor de ambtstermijn van 2020-2021.

Evenzo maken vier vrouwen deel uit van het bestuur van de Senaat, dat ook op deze dag werd ingehuldigd: Lindaura Rasguido Mejía (MAS) als eerste vicevoorzitter,  Gladys Valentina Alarcón Farfán (MAS) eerste secretaris, Centa Lothy Rek López (Creemos)  tweede secretaris en María Roxana Nacif Barboza (MAS), derde secretaris.

Rodrigo Paz Pereira (CC) bekleedt  het tweede vicevoorzitterschap. Op deze manier zijn vier zetels van het bestuur bezet door de MAS, één door de Comunidad Ciudadana (CC) en de andere door Creemos. Het Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag ook haar bestuur gekozen met Freddy Mamani, eveneens van de MAS, als voorzitter.

De provincie Santa Cruz begint vandaag, donderdag, een 48-uur durende burgerstaking tegen de resultaten van de verkiezingen waaruit de MAS als winnaar tevoorschijn kwam, te midden van spanningen door de acties van het pro-Santa Cruz Comité. Ook in hoofdstad La Paz is een staking uitgeroepen, terwijl in Potosí een protestmars is uitgeroepen.

De protesten vinden plaats drie dagen voor de inauguratie van de gekozen president Luis Arce. Verschillende groepen die twijfelen aan de uitslag zijn de afgelopen dagen  gemobiliseerd om fraude aan de kaak te stellen, zonder bewijs. Aan de andere kant eiste Arce de resultaten van de verkiezingen te respecteren, die werden onderschreven door “nationale autoriteiten en internationale organisaties”.

Ondanks deze situatie wordt komende zondag 8 november Arce ingehuldigd in aanwezigheid van internationale gasten.

Opinión, La Razón

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This