Politiek & Maatschappij

Alles goed gedaan en toch in de problemen

5 juni 2020

Peru was op 15 maart een van de eerste landen dat strikte maatregelen nam om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zoals een avondklok en gesloten grenzen. Toch is het met bijna 124.000 bevestigde coronagevallen, waarvan 3.600 overleden, na Brazilië het land met het hoogste aantal slachtoffers in Zuid-Amerika.

Alles goed gedaan en toch in de problemenNog steeds is 85 procent van de beschikbare IC-bedden met beademingsapparaten in Peru bezet en het gezondheidssysteem staat op het punt van bezwijken. Zwaartepunten zijn de hoofdstad Lima en het noordelijke Amazonegebied. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

De enorme inkomensongelijkheid in Peru is een van de redenen, volgens dr. Elmer Huerta. Vele armen in het land hebben geen keus om thuis te blijven. Zo heeft slechts 49 procent van de Peruanen een koelkast (61 procent in stedelijke gebieden), waardoor ze voedsel niet goed kunnen bewaren. Ze moeten dus dagelijks naar de markt om boodschappen te doen.

Op 14 april toonde TV Peru beelden van een markt in een buitenwijk van Lima. Kopers stonden uren in de rij en veel anderen hingen gewoon rond. Hoewel de meesten mondkapjes droegen, was het onmogelijk om afstand te bewaren. “Maar als we hier niet heen gaan, hebben we niets te eten”, aldus een bezoekster.

De overheid geeft financiële hulp aan getroffen gezinnen, maar vaak dringen ze samen in banken om die noodhulp in ontvangst te kunnen nemen. Bij de verdeling zijn enorme fouten gemaakt die voorkomen hadden kunnen worden: zo was bekend dat slechts 38 procent van de bevolking beschikt over een bankrekening. Alle andere uitkeringsgerechtigden moesten dus persoonlijk naar de bank komen om het geld te kunnen innen.

Het zijn met name ook de armen die veelal bovenop elkaar wonen, of met een heel gezin in een kamer slapen. En niet minder dan 72 procent van de bevolking verdient een inkomen in de informele economie, als dagloner: een dag niet werken is dus een dag niet eten. In zulke omstandigheden is thuisblijven niet echt een optie. Gedurende de eerste weken van de noodtoestand werden niet minder dan drieduizend mensen gearresteerd wegens het zich niet houden aan de ‘lockdown’. Inmiddels ligt de nadruk meer op het handhaven van gezondheidsprotocollen op markten.

Vorige week kondigde president Martin Vizcarra een vijfde achtereenvolgende verlenging van de noodtoestand aan, maar dit keer mochten bijvoorbeeld kapsalons, voedselbezorgdiensten en tandartsen hun deuren weer voorzichtig openen. Vizcarra waarschuwde wel dat zijn landgenoten sommige schadelijke gewoontes zullen moeten afleren.

Gezien de dagelijkse realiteit in Peru is dat voor de president gemakkelijker gezegd dan voor zijn landgenoten gedaan.

CNN

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This