Politiek & Maatschappij

Aantredende Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken uitgenodigd door Argentinië

18 februari 2020

Redactie

Vandaag, dinsdag 18 februari, zal de aantredende Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Talvi, in Buenos Aires zijn op uitnodiging van zijn toekomstige collega Felipe Solá.  Het wordt gezien als het eerste formele contact tussen de Kirchneristische regering van Alberto Fernández en die van de gekozen president Luis Lacalle Pou, die op 1 maart aantreedt.

De bijeenkomst vindt plaats in het San Martín Paleis en maakt deel uit van de “strategische relevantie” die de Argentijnse regering hecht aan de betrekkingen met het naburige Uruguay. , Dit nadat Alberto Fernández openlijk de Uruguayaanse zittende kandidaat Daniel Martínez steunde tijdens de presidentiële campagne, en die werd verslagen door een coalitie onder leiding van Lacalle Pou. Volgens Argentijnse bronnen zal de agenda bilaterale betrekkingen, Mercosur en de waterweg Paraná-Paraguay, het stroomnetwerk dat Uruguay, Argentinië, Brazilië, Paraguay en Bolivia verbindt.

De aantredende regering van Lacalle Pou heeft van Mercosur een belangrijke kwestie van het buitenlands beleid gemaakt, maar “een moderne en flexibele Mercosur”. Dit betekent feitelijk  dat haar leden bilaterale overeenkomsten kunnen sluiten met derde landen zonder dat daar consensus van de hele groep voor nodig is, zoals nu het geval is.

“Onze betrekkingen zijn met staten, niet met regeringen, zeker niet vanwege ideologische affiniteiten, maar eerder gebaseerd op belangen”, aldus  Lacalle Pou, die eraan toevoegde dat “voor een klein land als Uruguay dit de samenvloeiing van de belangen van de regio betekent”. Opgemerkt moet worden dat de volgende Argentijnse ambassadeur in Montevideo Alberto Iribarne is, een zeer goede vriend en adviseur van president Alberto Fernández.

Vorige week was de Uruguayaanse toekomstige minister Talvi in Brazilië op uitnodiging van minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo met wie hij “relevante kwesties van de huidige internationale betrekkingen en meer specifiek in Latijns-Amerika” besprak. Brazilië is de op een na belangrijkste handelspartner van Uruguay en de aantredende regering Lacalle Pou staat politiek dichter bij de regering Bolsonaro.

De aftredende coalitie die Uruguay de afgelopen vijftien jaar heeft geregeerd, heeft een hekel aan de conservatieve Bolsonaro en is zeer goede vrienden met en verdedigers van Venezuela, Cuba en Nicaragua.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This