Politiek & Maatschappij

Aantredende Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken uitgenodigd door Argentinië

18 februari 2020

Redactie

Vandaag, dinsdag 18 februari, zal de aantredende Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Talvi, in Buenos Aires zijn op uitnodiging van zijn toekomstige collega Felipe Solá.  Het wordt gezien als het eerste formele contact tussen de Kirchneristische regering van Alberto Fernández en die van de gekozen president Luis Lacalle Pou, die op 1 maart aantreedt.

De bijeenkomst vindt plaats in het San Martín Paleis en maakt deel uit van de “strategische relevantie” die de Argentijnse regering hecht aan de betrekkingen met het naburige Uruguay. , Dit nadat Alberto Fernández openlijk de Uruguayaanse zittende kandidaat Daniel Martínez steunde tijdens de presidentiële campagne, en die werd verslagen door een coalitie onder leiding van Lacalle Pou. Volgens Argentijnse bronnen zal de agenda bilaterale betrekkingen, Mercosur en de waterweg Paraná-Paraguay, het stroomnetwerk dat Uruguay, Argentinië, Brazilië, Paraguay en Bolivia verbindt.

De aantredende regering van Lacalle Pou heeft van Mercosur een belangrijke kwestie van het buitenlands beleid gemaakt, maar “een moderne en flexibele Mercosur”. Dit betekent feitelijk  dat haar leden bilaterale overeenkomsten kunnen sluiten met derde landen zonder dat daar consensus van de hele groep voor nodig is, zoals nu het geval is.

“Onze betrekkingen zijn met staten, niet met regeringen, zeker niet vanwege ideologische affiniteiten, maar eerder gebaseerd op belangen”, aldus  Lacalle Pou, die eraan toevoegde dat “voor een klein land als Uruguay dit de samenvloeiing van de belangen van de regio betekent”. Opgemerkt moet worden dat de volgende Argentijnse ambassadeur in Montevideo Alberto Iribarne is, een zeer goede vriend en adviseur van president Alberto Fernández.

Vorige week was de Uruguayaanse toekomstige minister Talvi in Brazilië op uitnodiging van minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo met wie hij “relevante kwesties van de huidige internationale betrekkingen en meer specifiek in Latijns-Amerika” besprak. Brazilië is de op een na belangrijkste handelspartner van Uruguay en de aantredende regering Lacalle Pou staat politiek dichter bij de regering Bolsonaro.

De aftredende coalitie die Uruguay de afgelopen vijftien jaar heeft geregeerd, heeft een hekel aan de conservatieve Bolsonaro en is zeer goede vrienden met en verdedigers van Venezuela, Cuba en Nicaragua.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This