Politiek & Maatschappij

Aantal Uruguayanen onder armoedegrens gestegen met 100.000 in april

7 mei 2020

Redactie

Aantal Uruguayanen onder armoedegrens gestegen met 100.000 in april

Het aantal mensen in Uruguay dat onder de armoedegrens valt is dramatisch toegenomen in de maand april, blijkt uit een studie van het Uruguayaanse Instituut van Economie (IECON).

De onderzoekers van IECON analyseerde de effecten van werkeloosheid van 140.000 formele werknemers, en het verlies van werk en inkomen van mensen actief in de informele sector en zzp’ers in de afgelopen maand. Hierbij werd ook gekeken naar de voornaamste maatregelen die de regering heeft getroffen om de gevolgen van het coronavirus te verzachten.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het aantal mensen in armoede in april significant toe is genomen, namelijk met 12 procent. Dit betekent dat tussen 94.000 en 127.000 mensen onder de armoedegrens zijn gevallen in een maand tijd.

De onderzoekers stellen dat de toename van armoede zou kunnen worden verzacht, of zelfs onschadelijk worden gemaakt, door middel van monetaire transacties.

“We schatten dat om de armoede op hetzelfde niveau van 2019 te behouden een miljard Uruguayaanse pesos per maand, wat neer komt op 22 miljoen Amerikaanse dollars, moet worden geïnvesteerd. Om dit beleid te ontwikkelen voor een jaar komt neer op jaarlijkse kosten van 0,44 procent van het BBP van 2019”, stellen de economen in het rapport.

Telesur

Gerelateerde berichten

Hoe nu verder in Haïti?

Hoe nu verder in Haïti?

Een maand geleden keurde de VN Veiligheidsraad een multinationale ondersteuningsmissie voor Haïti goed, geleid door Kenia, in nauwe samenwerking met Haïti. Verschillende, vooral Caribische landen hebben deelname toegezegd. Het doel is tweeledig, allereerst beveiligen van strategische plekken, zoals vliegvelden en ziekenhuizen. Daarnaast creëren van een veilig klimaat zodat op termijn vrije verkiezingen mogelijk zijn. Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren. Maar sommige Haïtianen hebben twijfels bij de nu ingeslagen weg.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This